شعار سال: زهرا عبداللهی، در خصوص تبلیغ و مصرف نمک دریا، اظهار کرد: تبلیغات گسترده و بی اساس نمک دریا منجر شده که مصرف کنندگان دچار سردرگمی شده و علیرغم توصیههای دفتر بهبود تغذیه جامعه مبنی بر مصرف نمک یددار تصفیه شده هنوز عدهایبراینباورند که نمک دریا علاوه بر املاح سدیم و ید، دارای املاحی مانند کلسیم و منیزیم است که برای بدن مفید است.
وی افزود: نمک دریا، نمکی است تصفیه نشده که دارای انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین است که خطر سرطانزاییآنها به اثبات رسیده است. علاوه برداشتن ناخالصیها، نمک دریا دارای میزان کم ید و یا حتی فاقد ید است که نیاز روزانه به ید را تأمین نمیکند.
عبداللهی بیان کرد: وزارت بهداشت ظرف ۲۰ سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را در پیش گرفته و در حال حاضر، تمام کارخانجات تولیدکننده موظف هستند، ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمکهای خوراکی اضافه کنند، زیرا استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی که وابسته به این ریز مغذی بوده، است.
با بیان اینکه نرسیدن ید کافی به بدن، عوارض زیادی به همراه دارد، ادامه داد: این عوارض مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت شامل گواتر، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش موارد سقط و مردهزایی،هیپوتیروئیدیمادرزادی،کرولالیمادرزادی و کاهش بهره هوشی است و تاکید وزارت بهداشت بر مصرف نمک یددار تصفیه شده به دلیل رسیدن ید مورد نیاز به بدن است.
وی تصریح کرد: اینکه نمک دریا میتواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تأمین کند، صحیح نیست. زیرا در مقداری که نمک دریا باید مصرف شود (کمتر از پنج گرم در روز)، مقدار کلسیم و منیزیمی که به بدن میرساند آنقدر ناچیز است که کاملاً قابل چشمپوشیاست. ضمن اینکه، این املاح را از سایر منابع غذایی میتوان دریافت کرد و با مصرف نمک یددار تصفیه شده (البته بهمقدارکم) هدف این است که ید کافی به مردم کشور رسانده شود.
عبداللهی گفت: تبلیغاتی که به طور گسترده در زمینه نمک دریا در کشور میشود، برخلاف سیاستهای وزارت بهداشت که متولی سلامت مردم کشور است، بوده و طبعاً افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند، نه تنها سلامت مردم کشور را به خطر انداخته بلکه موجب بازگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاریهای مادرزادیوبسیاریپیامدهای زیانبار بهداشتی خواهند بود.
وی افزود: نمک طعام مشمول دریافت پروانههای بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تاریخ تولید و انقضا و استاندارد اجباری است. اینگونه نمکهای تصفیه شده یددار فاقد فلزات سنگین مانند سرب وارسنیک(عوامل ایجادکننده سرطان) و ناخالصیهای محلول مانند گچ است که به دلیل سفید بودن غیر قابل جداسازی بوده، است. از طرفی میزان محاسبه شده ید در نمک تصفیه شده باعث پیشگیری از بیماری گواتر و به دنبال آن باعث پیشگیریازعقبماندگی جسمی و ذهنی و سقط جنین خواهد شد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان کرد:درصورتینمک دریا میتواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت گرفته باشد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از وبسایت اگروفود، تاریخ 26 فروردین 98، کد مطلب: -: www.agrofoodnews.com