شعار سال:تالاب هشیلان به عنوان یکی از تالابهای منحصر به فرد کشور در نزدیکی شهر کرمانشاه واقع شده، اما طی سالهای اخیر با تهدیدات متعددی مواجه بوده و حتی در برخی از سالها شاهد خشکیدگی تالاب بودیم.
تالاب هشیلان با وسعت حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ هکتار از تالابهای منحصر به فرد ایران است که در نزدیکی شهر کرمانشاه واقع شده و متشکل از بیش از ۱۰۰ جزیره کوچک و بزرگ است که این شیوه تشکیل تالاب در منطقهای با آب و هوای کرمانشاه تقریباً بی نظیر است.
این تالاب ارزش اکولوژیکی قابل توجهی دارد و هر ساله میزبان تعداد بسیار زیادی از گونههای پرندگان مهاجر است، به علاوه برخی از گونههای جانوری نیز منحصر به این تالاب است که از جمله آنها میتوان به سگ ماهی کیابی اشاره کرد.
تالاب هشیلان نیز مانند بسیاری از منابع آبی دیگر همواره در معرض انواع تهدیدات از جمله خشکی قرار دارد و حتی در سالهای ۸۷ و ۹۴ شاهد خشک شدن این تالاب بودیم.
امسال با وجود بارندگیهای خوبی که داشتیم امید آن میرود که دیگر شاهد خشک شدن این تالاب نباشیم، اما هنوز تالاب هشیلان با تهدیداتی مواجه است.
فریدون یاوری مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه، با اشاره به اینکه امسال و سال گذشته بارندگیهای خوبی در سطح استان داشتیم، ابراز امیدواری کرد دیگر شاهد خشک شدن این تالاب نباشیم.
یاوری از تالاب هشیلان به عنوان یکی از تالابهای منحصر به فرد یاد کرد که به دلیل ویژگیهای خاص و ارزش اکولوژیکی که دارد مهمترین تالاب کرمانشاه به شمار میرود.
وی با بیان اینکه این تالاب با تهدیدات متعددی مواجه است، افزود: یکی از مهمترین تهدیدها کمبود آب و خشکی است که امیدواریم با توجه به بارشهای خوبی که امسال و سال قبل داشتیم شاهد خشک شدن تالاب هشیلان نباشیم.
مدیر کل محیط زیست استان کرمانشاه یکی از عوامل خشک شدن تالاب را وجود چاههای غیرمجاز در حاشیه آن اعلام کرد و یادآور شد: با همکاری آب منطقهای مسدود شدن این چاهها و همچنین نصب کنتور هوشمند بر روی چاههای مجاز حاشیه تالاب در برنامه است.
به گفته یاوری، به منظور جلوگیری از خشک شدن این تالاب باید تعادل کافی بین ورودی آب تالاب که عمدتاً از محل سراب سبزعلی است و برداشت آب برقرار شود.
مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه با بیان اینکه تالاب هشیلان نیازی به حق آبه از محلی خارج از تالاب از جمله سدها و… ندارد، گفت: اگر خروجی آب متعادل باشد، خود منبع آب تالاب از سراب سبزعلی برای پر کردن آن کافی است.
وی عامل دیگری که تهدید تالاب به حساب میآید را تخریب اراضی و یا تصرف آن اعلام کرد و افزود: پروندههای خلع ید اراضی تالاب در مراجع قضائی در دست اقدام است و چند موردی از آنها خلع ید شده است.
یاوری تاکید کرد: برای حفاظت از عرصه تالاب، اطراف آن را به وسعت حدود ۵۰۰ هکتار میلهگذاری انجام دادیم تا محدوده تالاب به طور کامل مشخص باشد.
مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه سومین عامل تهدید کننده تالاب را نیز آلودگی آن توسط کود و سموم شیمیایی اعلام کرد که به دلیل کشاورزی که در حاشیه تالاب انجام میشود احتمال نفوذ این مواد به داخل تالاب وجود دارد.
شعار سال،بااندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایسنا،تاریخ انتشار:1 تیر1398،کدخبر:98040100147،www.isna.ir