شعارسال: صالح محمدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ در گفتگو با رسانهها بیان داشت که برداشت ازگیل ژاپنی (میوه انبوه) طی روزهای اخیر (اواخر اردیبهشت) از باغهای گیلان آغاز شده و تا نیمه نخست خردادماه ادامه دارد. پیش بینی میشود که باغداران گیلان ۷۵۰ تن محصول ازگیل ژاپنی در ۱۴۳ هکتار از باغهای استان برداشت کنند. تالش، فومن، لاهیجان، رودسر، لنگرود و رشت عمده شهرستانهای تولیدکننده این محصول در استان هستند. این میوه در اکثر شهرهای ایران قابلیت کاشت و میوهدهی دارد، این میوه علاوه بر استانهای شمالی کشور مانند گیلان و مازندران، در مناطق دیگر از جمله تهران، کرج، اصفهان، یاسوج، خوزستان و شیراز کاشت شده و به مرحله میوهدهی رسیدهاست. آمارهای برآوردی نشان میدهند که این میوه، ۶۰ میلیارد تومان برای باغداران گیلانی، درآمد به ارمغان میآورد.
درخت ازگیل ژاپنی دارای برگهای کشیده براق و میوههای خوشمزه نارنجی کمرنگ یا زرد خوشهای است؛ میوه ازگیل ژاپنی پس از برداشت از درخت به سرعت سیاه میشود و بازار پسندی خود را از دست میدهد؛ به همین دلیل قابلیت نگهداری و انبار کردن ندارد، بهترین روش مصرف میوه تازهخوری آن است.
این میوه سرشار از سدیم، ویتامین A، ویتامین B ۶، فیبر، پتاسیم و منگنز است، ویتامینهای تیامین، نیاسین، ریپوفلاوین، ویتامین C، کلسیم، فسفر و آهن ترکیبات مفید موجود در این میوه هستند؛ میوه ازگیل ژاپنی لذیذ و کم کالری، غنی از ویتامینها و سرشار از ریز مغذیها است و نقش مهمی در تقویت سلامت قلب، حفظ سلامت سیستم تنفسی، حفظ سلامت دستگاه گوارش و کاهش فشار خون دارد.
لازم به توضیح است که ازگیل ژاپنی با میوه ازگیل (کنوس) تفاوت داشته و نباید یکی فرض شود. ازگیل معمولی یا کنوس، میوهای پاییزی بوده و به رنگ قهوهای پر رنگ میباشد. منشأ ازگیل ژاپنی؛ از جنوب چین بوده و از آنجا به ژاپن برده شدهاست (بیش از ۱۰۰۰ سال کشت). "نام کهن این میوه در چینی «لو کوآت» است. نامهای دیگر آن آلوی شرقی، آلوی چینی و آلوی ژاپنی میباشد.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون