پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۷۴۳۰۳
تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۵
به نقل از یک منبع آگاه، طی جلسات مختلفی که سازمان توسعه و نوسازی معدن و صنایع معدنی ایران ایمیدرو با وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان خصوصی‌سازی، برگزار کردند، واگذاری ایمیدرو از دستور کار دولت خارج شد.
شعارسال:طی جلسات مختلف ایمیدرو با وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان خصوصی‌سازی، واگذاری ایمیدرو از دستور کار دولت خارج شد.
 
*** خروج طرح از دستور کار دولت
 
 چندی پیش بود که رئیس سازمان خصوصی‌سازی از واگذاری ۵ هلدینگ دولتی در بازار سرمایه خبر داد.
 
حالا اما و به نقل از یک منبع آگاه، طی جلسات مختلفی که سازمان توسعه و نوسازی معدن و صنایع معدنی ایران ایمیدرو با وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان خصوصی‌سازی، برگزار کردند، واگذاری ایمیدرو از دستور کار دولت خارج شد.
 
*** چرخش به سمت بخش خصوصی؟
 
با از دستور کار خارج شدن واگذاری ایمیدرو، این امکان وجود دارد که واحدهای تابعه آن مانند فولاد مبارکه، ملی مس، مس سرچشمه و … در فهرست واگذاری به بخش خصوصی قرار گیرند.
 
*** آسیب ایمیدرو با جدایی از دولت
 
علیرضا صالح، حسن چنین واگذاری ایمیدرو را از بین نرفتن زنجیره ارزش میان شرکت‌های زیرمجموعه سازمان مورد نظر عنوان کرد؛ به‌علاوه آنکه شرکت‌ها مکلف هستند اطلاعات خود را به‌طور شفاف در سامانه کدال درج کنند. در میان شرکت‌هایی که در فهرست واگذاری قرار دارند، نام ۲ سازمان توسعه‌ای ایمیدرو و ایدرو نیز به چشم می‌خورد.
 
رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره واگذاری ۲سازمان یادشده خاطرنشان کرد:
 
موافقت وزیر صنعت، معدن و تجارت برای این واگذاری دریافت شده و در انتظار اجازه هیات وزیران هستیم. این واگذاری مخالف و موافقانی دارد. موافقان واگذاری ایمیدرو در بازار سرمایه اعتقاد دارند فروش سهام این سازمان‌ها در بورس، دولت را در تامین کسری بودجه یاری می‌کند و امروز همان روز مبادایی است که باید از این سرمایه‌ها بهره گرفت؛ اما مخالفان طرح یادشده تاکید دارند که واگذاری این سازمان‌ها در بورس با اهداف اولیه تشکیل یک سازمان توسعه‌ای مغایرت دارد.
 
 
*** تصمیمی نابخردانه
 
مهدی کرباسیان، رئیس پیشین سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ایمیدرو، درباره واگذاری ایمیدرو در بازار سرمایه گفت:
 
در بسیاری از کشورهای پیشرفته سازمان‌های توسعه‌ای وجود دارند. تجربه استفاده از چنین سازمان‌هایی در کشورهایی چون ژاپن، مالزی، ایرلند، ایتالیا، افریقای جنوبی و… وجود دارد. این دست نهادها با عناوین مختلف و در مقام بازوی دولت در زمینه توسعه کشور و در حوزه‌های مختلفی چون فناوری‌های نوین و پروژه‌های زیربنایی فعالیت می‌کنند. حال گویی مسئولان قصد دارند خلاف مسیری که دنیا آن را پیموده، گام بردارند. بدون تردید این اقدام ضرر غیر قابل جبرانی را به آینده توسعه کشور وارد می‌کند.
 
 
*** ظرفیت‌های ویژه کشور در بخش معدن
 
کرباسیان با اشاره به ظرفیت‌های ویژه کشور در بخش معدن و صنایع وابسته به آن تاکید کرد:
 
همین ظرفیت‌ها زمینه‌ساز ایجاد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی در کشور شده است. ظرفیت‌های معدنی ایران به‌اندازه‌ای هستند که کشور ما در جایگاه دهم دنیا از منظر ذخایر معدنی قرار دارد. بدون تردید چنانچه حجم سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های اکتشافی کشور افزایش یابد، این امکان وجود دارد که حتی در رتبه‌های بالاتری از منظر ذخایر معدنی قرار گیریم.
 
کرباسیان افزود:
 
خوشبختانه در چند سال اخیر توجه به ظرفیت‌های معدنی و صنایع معدنی افزایش یافته و درنتیجه شاهد موفقیت‌های چشمگیری در این حوزه هستیم؛ تا جایی که محصولات معدن و صنایع معدنی، سهم ۲۲ درصدی از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است. این رقم صادرات در مقایسه با ۱۰ سال گذشته رشد چشمگیری را نشان می‌دهد و باید تاکید کرد که ما اکنون در ابتدای مسیر هستیم.
 
*** نقش مهم ایمیدرو در توسعه صنایع معدنی
 
او خاطرنشان کرد:
 
سازمانی همچون ایمیدرو نقش بسیار مهم و اثرگذاری در توسعه معدن و صنایع وابسته به آن برعهده دارد. وابستگی این سازمان به دولت، قدرت ریسک‌پذیری این مجموعه را افزایش می‌دهد و فعالیت آن را در حوزه‌هایی چون فناوری‌های نوین و اکتشاف، تسهیل می‌کند.
 
کرباسیان افزود:
 
دولت در شرایط کنونی با چالش کمبود بودجه روبه‌رو است. افت شدید قیمت نفت در بازارهای بین‌المللی، کاهش قابل‌توجه میزان صادرات نفتی کشور به‌دلیل تحریم‌های بین‌المللی، کاهش درآمدهای مالیاتی پیش‌بینی شده و وصول نشدن حقوق گمرکی به‌دلیل کاهش واردات، دولتمردان را با چالش‌های متعددی روبه‌رو کرده است.
 
*** امکان دریافت وام
 
وی در ادامه گفت:
 
در عین حال امکان دریافت وام و تسهیلات از صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی نیز وجود ندارد. هزینه‌های متعددی نیز به دولت پس از شیوع ویروس کرونا تحمیل شده و در همین زمینه باید اقدامات حمایتی از اقشار ضعیف، اجرایی شود. در چنین شرایطی دولت برای تامین نقدینگی به منابع جدید مالی روی آورده است. فروش سریع اموال دولتی و سهام شرکت‌ها و سازمان‌ها یکی از این اقدامات است؛ در نتیجه از یک‌سو هدف خصوصی‌سازی به‌طور شفاف محقق و از سوی دیگر درآمدهای موردنظر دولت تامین می‌شود.
 
*** آسیب ایمیدرو با جدایی از دولت
 
رئیس پیشین هیات عامل ایمیدرو تاکید کرد:
 
با وجود تمام چالش‌های پیش‌روی دولت، واگذاری ایمیدرو اقدامی عاقلانه به‌نظر نمی‌رسد. گویی دولت قصد دارد سرنا را از سر گشاد آن بنوازد.
 
سازمان ایمیدرو نقش بسزایی در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی دارد. رهبر معظم انقلاب و رئیس‌جمهوری بارها در طول سال‌های گذشته از اقتصاد مقاومتی سخن گفته و تاکید کرده‌اند که معادن و صنایع وابسته به آنها نقش بسزایی در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی دارند؛ بنابراین انتظار نمی‌رود دولت بازوی اصلی خود در تحقق اهداف بخش معدن را به شرکت سهامی عام، تبدیل کند.
 
کما اینکه با جدا شدن ایمیدرو از دولت، این مجموعه از منظر شفافیت آسیب می‌بیند. نظارت دولتی از آن برداشته می‌شود و همچون سایر شرکت‌های خصولتی که بسیاری از آنها از نظر فساد شبهه‌برانگیز هستند، سلامت سازمان دچار شبهه خواهد شد.
 
به‌علاوه آنکه سازمان ایمیدرو نیز ناچار خواهد بود پروژه‌های توسعه‌ای و زیرساختی خود را کنار بگذارد و به سمت پروژه‌های کوتاه‌مدت برود، چراکه برای سهامداران بورسی، سودآوری و بازگشت سرمایه در کوتاه‌مدت در اولویت قرار دارد.
 
کرباسیان افزود:
 
باید تاکید کرد سرمایه‌گذاری در اکتشاف جزو پروژه‌های بلندمدت به شمار می‌رود. برخی از این پروژه‌ها همچون اکتشاف در اعماق به فناوری‌های نوین نیاز دارند. این دست فعالیت‌ها از یک‌سو هزینه زیادی دارند و از سوی دیگر، ریسک آنها به‌شدت بالاست؛ درنتیجه امکان دارد سرمایه در بلندمدت بازگردد یا حتی هیچ بازگشت هزینه‌ای نداشته باشد.
 
 
*** عملکرد اقتصادی ضعیف سازمان‌ها پس از واگذاری
 
 رئیس پیشین هیات عامل ایمیدرو  در پایان پیرامون عملکرد اقتصادی سازمان‌ها پس از واگذاری به بخش خصوصی گفت:
 
انتظار می‌رود دولت برای جبران کاهش درآمد خود، اقدامی اشتباه را انجام ندهد. متاسفانه ما در سال‌های گذشته نیز تجربه چنین تصمیمات نابخردانه و عجولانه را داشته‌ایم و آسیب آن به اقتصاد کشور همچنان مشاهده می‌شود؛ بنابراین انتظار می‌رود دولت این اقدام را متوقف و در این تصمیم بازبینی کند. بدیهی است که اگر دولت قصد واگذاری و کسب درآمد دارد می‌تواند سازمان‌های تحت نظارت خود را مکلف کند که شرکت‌های زیرمجموعه خود را در مدت چند ماه وارد بورس کنند.
 

شعارسال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته  از خبرگزاری  صنایع  ،تاریخ انتشار:    15 اردیبهشت   1399،کدخبر: 171575  ،www.sanayepress.com
اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین