شعار سال: مجتمع پتروشیمی لردگان واقع دراستان چهارمحال و بختیاری منطقه فلارد در فاصله ۵۵ کیلو متری شهرستان لردگان درحالی در آستانه بهره برداری قرار دارد که این شرکت درسال ۱۳۸۷ تاسیس گردید و به دلیل دسترسی مناسب به منابع آب و خوراک گاز و نزدیکی به سه خط لوله گاز کشور و همچنین دارا بودن زمین و موقعیت مناسب از نظر تسطیح و انجام کار زیر بنایی از موقعیت مکانی مناسبی برخوردار میباشد. محصول تولیدی این شرکت آمونیاک با ظرفیت تولید روزانه ۲۰۵۰ تن و اوره با ظرفیت تولیدی روزانه ۳۲۵۰ تن میباشد.
با مهندس رسول اشرف زاده؛ مدیر عامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان در خصوص افتتاح پتروشیمی لردگان و طرحهای نیمه تمام و آماده افتتاح این گروه به گفتگو نشستیم که در ادامه میخوانید:
لطفا پیش از هر چیز در خصوص پتروشیمی لردگان و زمان افتتاح این طرح توضیحاتی بفرمایید.
همانطور که میدانید بسیاری از پتروشیمیها در ماهشهر و عسلویه قرار دارند و کمتر طرحی وجود دارد که در مناطق کمتر توسعه یافته و محروم، احداث شده اند، اما طراحی و ساخت پتروشیمی در منطقه لردگان یکی از سیاستها و اقدامات خوب دولت بود که در بخشهایی که واقعا نیازمند توسعه متوازن است مجموعههای صنعتی براساس پتانسیلهای خود نقش توسعهای خود را ایفا کنند. یکی از اقدامات خوب و اثرگذاری که در خصوص پتروشیمی لردگان صورت گرفت این بود که همزمان با برجام کل فاینانس صورت گرفته در خصوص این پروژه از چینیها دریافت شد و در همان زمان احداث، تمامی مبالغی که در چین به این پروژه اختصاص پیدا کرده بود قبل از اینکه از لحاظ مناسبات سیاسی اتفاقی رخ دهد و موانعی ایجاد شود به کشور منتقل کردیم و جزو معدود شرکتهایی هستیم که بالغ بر ۹۹ درصد فاینانس ارزی را که معادل ۵۰۴ میلیون یورو بود حدود ۴۰۰ میلیون یورو را از آنرا استفاده کنیم که در نوع خود جزو افتخارات این شرکت محسوب میشود.
این پتروشیمی در ۳ فاز طراحی شد که فاز اول آن یوتیلیتی بود. وجه تمایز پتروشیمی لردگان با سایر طرحها در این است که خودش سرویسهای جانبی دارد و با سایر طرحهای پتروشیمی متفاوت است. این واحد در شهریور پارسال در مدار قرار گرفت و بعد از آن راه اندازی بخش آمونیاک را داشتیم که طبق برنامهای که صورت گرفته بود باید در فروردین ماه افتتاح میشد، ولی به دلیل شیوع بیماری کرونا و عدم حضور همکاران به تاخیر افتاد. در حال حاضر ۶۰ درصد خوراک گاز در واحد آمونیاک فعال است و طی ۱ تا ۲ هفته آینده واحد آمونیاک به طور رسمی به بهره برداری خواهد رسید و بعد از آن در فاز سوم نیز تولید اوره را آغاز خواهیم کرد.
ظرفیت تولید پتروشیمی لردگان چقدر است؟
ظرفیت اسمی این واحد ۱ میلیون و ۷۵۰ هزار تن اوره و ۶۸۰ هزار تن آمونیاک است.
ویژگیهای پتروشیمی لردگان نسبت به سایر طرحهای مشابه آن در چیست؟
لردگان از چند جهت برای ما بسیار حائز اهمیت است. نخست اینکه، این پروژه در منطقه کمتر توسعه یافته، احداث شده است که با راه اندازی آن تحولی عظیم در منطقه ایجاد خواهد شد، دوم اینکه با جذب و استخدام نیروهای بومی گام بسیار مهمی در جهت کاهش نرخ بیکاری خواهد داشت و در نهایت به توسعه متوازن منطقه در راستای جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده کمک میکند. همچنین طی یک برنامه توسعهای در قالب ۲ واحد رزینی و ملامینی که زنجیره بسیار خوبی برای ۵ سال آینده در زنجیره پایین دستی خواهد بود در نظر گرفته شده است. سیاست و استراتژی سهامداران این است که در منطقه همزمان با ایجاد اشتغال، توسعه متوازن و سودآوری پایداری شکل بگیرد چرا که هر چقدر به سمت توسعه صنایع پایین دستی حرکت کنیم و حلقههای زنجیره ارزش را تکمیل کنیم به هدف مان در ایجاد اشتغال و توسعه این منطقه کمک شایانی خواهد شد.
با توجه به اینکه بازار اوره در حال اشباع است آیا برای فروش محصول این شرکت برنامهای دارید؟
هدف اصلی ما تبدیل محصول اصلی اوره به محصولات پایین دستی است که طبق تحلیلی که از آینده بازار صورت گرفته میتوانیم محصولات متنوعی در ۲ شاخه تولید کنیم. این نوید را به سهامداران بدهم که در آینده نه چندان دور بحث احداث این طرحها شروع خواهد شد. مطالعات و امکان سنجی انجام شده و مصوبات لازم نیز اخذ شده است. این اتفاق میمونی که خبر آنرا بعد از افتتاح خدمت سهامداران و مردم منطقه خواهیم داد این است که در ۲ زنجیره تولید اوره رزینی و پودر ملامین وارد پایین دست خواهیم شد و تولید آنها باعث میشود دیگر دغدغه فروش اوره را نداشته باشیم چرا که برخی از محصولاتی که در پایین دست تولید خواهد شد در حال حاضر وارداتی است که با تولید آنها در پتروشیمی لردگان کشور از واردات آن بی نیاز شده و صرفه جویی ارزی خوبی صورت خواهد گرفت لذا راه اندازی لردگان در ۳ ماهه اول امسال جزو برنامههای استراتژیک ما است و تمام مقدمات کار انجام شده و یک خبری هم که جا دارد از همکاران محترم شرکت تقدیر کنم این است که بالغ بر ۲۶ میلیون نفر ساعت کار بدون حادثه داشتیم و این نیز جزو افتخارات شرکت محسوب میشود.
اولویت اول ما کیفیت است نه کمیت؛ بنابراین حاضریم افتتاح پروژه با تاخیر صورت بگیرد، ولی حادثهای هر چند کوچک برای همکاران ما رخ ندهد. باید در نظر داشت که فاصله منطقه لردگان با مناطق صنعتی زیاد است، اما سعی شده تا با آموزشهای لازم فرهنگ صنعتی در بین همکاران تبیین شود و امروز نیز افتخار میکنیم که ۲۶ میلیون نفر ساعت کار بدون حادثه داشته ایم.
آقای اشرف زاده در خصوص پتروشیمی ایلام هم توضیحاتی بفرمایید؟
ایلام یکی از قدیمیترین طرح هاست. شرکت پترول شرکتی است که دو وظیفه عمده دارد که یکی بحث فعالیت در بازار بورس است، چون خودش بورسی است و دیگری اجرای طرحهای تکمیلی است که در این زمینه امسال هم با یک رویکرد جدی تری به سمت طرحهای تکمیلی حرکت خواهیم کرد. یکی از سیاستهای اصلی این است که طرحهای پایین دست را هم توسط بخش خصوصی و هم توسط مجموعه مدیریت کنیم.
در حال حاضر بیش از ۳۰ شرکت پتروشیمی زیر مجموعه پترول است و همین باعث شده تا در بورس سهام این شرکت روز به روز روند افزایشی داشته باشد.
وضعیت سایر طرحها چگونه است؟
در خصوص پتروشیمی لردگان و ایلام روز شمار افتتاح را داریم. دو طرح صدف عسلویه و پلی پروپیلن ایلام را نیز در دست اجرا داریم. در مورد پتروشیمی صدف تسهیلات ریالی و ارزی تامین شده و در این خصوص مشکلی متوجه این پروژه نیست. در مورد پروژه پلی پروپیلن ایلام تمامی تجهیزات به کشور وارد و منابع ارزی و ریالی آن نیز تامین شده است. پیش بینی بر این است که این دو طرح در سه ماهه اول سال ۱۴۰۱ افتتاح شوند. پتروشیمی صدف در حال حاضر ۴۳ درصد و پلی پروپیلن ایلام نیز ۴۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارند. پیمانکار پلی پروپیلن ایلام هم انتخاب شده و تجهیزات در حال نصب است. واحد پلی پروپیلن ایلام یکی از محصولات بسیار استراتژیک برای صنعت کشور است.
بیماری کرونا بر بسیاری از صنایع ایران و سایر کشورها اثر نامطلوبی گذاشته است، در این راستا چه اقدامات موثر برای حفظ سلامت کارکنان صوترت گرفته است؟
از روزی که بیماری کرونا در کشور شیوع پیدا کرد هم راستا با سیاستهای ابلاغی وزارت بهداشت، کمیته سلامت در شرکت تشکیل شد، تمامی جلسات به صورت آنلاین برگزار شد، وسایل شوینده و بهداشتی برای همکاران تهیه شد، به همه همکاران ابلاغ شد که حضور در محل کار صرفا با دستکش و ماسک صورت گیرد تا سلامت کارکنان به خطر نیفتد. شیوع بیماری کرونا بر فعالیتها تاثیر گذاشته است، اما باعث نشده واحدهای تولیدی و طرحها متوقف شوند.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری نفت ما ، تاریخ انتشار 17 اردیبهشت 99، کد خبر: 122832، www.naftema.com