پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۸۶۰۶۰
تاریخ انتشار : ۱۶ تير ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۲
با اعلام وصول شدن طرح سوال از رئیس جمهور، روحانی تنها یک ماه وقت دارد تا در صحن علنی مجلس حاضر شود و پاسخگوی سوال نمایندگان باشد.
شعار سال: جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز گذشته طرح سؤال از رئیس‌جمهور را تدوین کردند و اکنون این طرح باید مراحل قانونی خود را پشت سر بگذارد.
«طبق اصول ۲۱۰ و ۲۱۱ آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، هرگاه ۷۵ نفر از نمایندگان مجلس طرح سؤال از رئیس جمهور را امضا کنند، سؤال از رئیس قوه مجریه در صحن علنی بهارستان به جریان می‌افتد.»
در همین رابطه حجت‌الاسلام موسوی لارگانی گفته است که «تاکنون ۱۲۵ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح سوال از رئیس‌جمهور را امضا کرده‌اند و به احتمال زیاد طرح سؤال از رئیس جمهور روز چهارشنبه در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول خواهد شد.»
قرار است نمایندگان حول پنج محور ذیل سؤالاتی را از رئیس جمهور بپرسند:
۱- چرا و به چه دلیل قیمت ارز‌های خارجی به‌سرعت در حال افزایش و ارزش پول ملی در حال کاهش است؟
۲- علت ازهم‌گسیختگی اوضاع بازار مسکن و خودرو و تورم عجیب و غریب چند ۱۰۰ درصدی بازار مسکن چیست و چرا دولت طی ۷ سال گذشته هیچ اقدام جدی برای تأمین مسکن مردم و کنترل قیمت و کیفیت خودرو انجام نداده است؟
۳- در کجای برجام اشتباه استراتژیک مرتکب شدید که آمریکا بدون کوچکترین هزینه از این توافق خارج شد و اروپا هم با پررویی تمام همچنان خواستار اجرای کامل برجام از سوی ایران است، بدون آنکه خود به تعهداتش عمل نماید حتی در عملیاتی کردن طرح حقیرانه اینستکس!
۴- قرار شد دولت به خاطر مشکلات ناشی از بیماری کرونا، به واحد‌های تولیدی و بخش‌های آسیب‌دیده وام اعطا کرده و کمک نماید؛ اما صدای اعتراض همه بخش‌ها بلند است. دولت در این زمینه چه کاری کرده و چقدر کمک کرده است؟
۵- از فروردین ۹۷ که قیمت دلار دولتی ۴ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام شد، تا امروز چند میلیارد دلار به این قیمت عرضه شده است. به چه کسانی داده شده و سرنوشت این دلار‌ها چه شده است و چه تأثیری بر کنترل تورم داشته است؟
ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود، امضاکنندگان طرح سوال از رئیس جمهور بیشتر هم شود، افزود: «در مجلس دهم برای سؤال از رئیس جمهور ۴ ماه وقت تعیین کردیم که در این مدت زمان ۴ بار عدد امضا‌ها به بیش از ۱۰۰ نفر رسید».
وی ادامه داد: «با رایزنی و لابی دولت در مجلس قبل ۴ بار نمایندگان امضا‌های خود را پس گرفتند، اما خوشبختانه در مجلس یازدهم تاکنون بیش از ۱۲۴ امضا برای سؤال از رئیس‌جمهور جمع‌آوری شده است که پیش‌بینی می‌شود بیشتر هم بشود».
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه سؤال‌های نمایندگان از رئیس جمهور این بار به قوه قضائیه برای رسیدگی نهایی ارسال خواهد شد، گفت: «رئیس جمهور باید پاسخگوی دستگاه قضا در موضوعاتی همچون برجام باشد».
ابوترابی با تأکید بر اینکه رقمی بالغ بر ۳۱ میلیارد دلار ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی برای واردات تخصیص یافته، ولی موارد غیرضروری وارد شده است، تصریح کرد: «متأسفانه واردات غذای سگ و گربه در سه سال گذشته به قدری زیاد بوده که هنوز هم در فضای مجازی به فروش می‌رسد».
ترابی ادامه داد: «متأسفانه رئیس جمهور با بی‌تدبیری خزانه کشور را خالی کرده است، از این رو باید پاسخگوی این عملکرد بوده و در صورت لزوم محاکمه شود».
عضو فراکسیون اصولگرایان ولایی مجلس در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال منصرف شدن نمایندگان از سؤال از رئیس جمهور وجود دارد یا خیر، گفت: «خیر! نمایندگان از طرح سؤال منصرف نخواهند شد».

روند سؤال از رئیس جمهور چگونه است؟
بر اساس اصل ۸۸ قانون اساسی، در هر موردی که حداقل یک‌چهارم نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیس جمهور درباره یکی از وظایفش سؤال کنند، رئیس جمهور موظف است حداکثر ظرف یک ماه در مجلس حاضر شده و به سؤالات جواب دهد، البته این فرصت در صورت وجود عذر موجه از سوی رئیس جمهور تا یک ماه قابل تمدید است.
بر اساس این اصل، رئیس جمهور اختیاری در پاسخ دادن یا ندادن به سؤالات نمایندگان ندارد، بلکه باید به سؤالات آن‌ها کامل پاسخ دهد؛ اما اگر رئیس جمهور بنای پاسخگویی به سؤالات نمایندگان را نداشته باشد، نمایندگان می‌توانند از اصل ۸۹ قانون اساسی استفاده کنند که این اصل مربوط به «استیضاح رئیس جمهور» است.

سؤال از روحانی مسبوق به سابقه است
گفتنی است؛ سؤال از رئیس جمهور مسبوق به سابقه است. در نشست علنی ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ پارلمان، ۸۰ نماینده مجلس دهم طرح سؤال از رئیس جمهور را به جریان انداختند که با نظر مثبت رئیس مجلس دهم اعلام وصول شد و در نهایت در ششم شهریور ماه سال جاری روحانی با حضور در صحن علنی مجلس به سؤال نمایندگان مجلس دهم پاسخ داد. این سؤالات در پنج بخش از رئیس جمهور پرسیده شده بود.
۱- چرا دولت جنابعالی در کنترل قاچاق که یکی از مهم‌ترین عوامل فلج تولید ملی است، موفق نبوده است؟
۲- علت استمرار تحریم‌های بانکی با گذشت بیش از دو سال و علی‌رغم اجرای همه تعهدات برجامی ایران چیست؟
۳- چرا دولت تدبیر و امید نسبت به کاهش بیکاری مفرط اقدام شایسته‌ای ندارد؟
۴- علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله، در دولت جنابعالی، علی‌رغم وعده‌ها و اعلام‌های عبور از رکود چیست؟
۵- علت افزایش شتابان ارز‌های خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی چیست؟
هرچند رئیس جمهور در صحن علنی حاضر شد، اما به‌جای اینکه به این پنج سؤال پاسخ شفاهی دهد، پاسخ سؤالات را در کتابچه‌ای بین نمایندگان و اصحاب رسانه توزیع کرد و در این جلسه به کلی‌گویی پرداخت. این در حالی است که طبق آیین‌نامه داخلی پارلمان، رؤسای جمهور نمی‌توانند به صورت کتبی پاسخ نمایندگان را ارائه کنند، بلکه باید حتماً در تریبون جلسه علنی مجلس به صورت شفاهی پاسخ این سؤالات را دهند.
در همان جلسه برخی از نمایندگان پاسخ‌های رئیس‌جمهور را قانع‌کننده ندانستند و خواستار ارجاع سؤال‌هایشان به قوه قضائیه شدند که رئیس مجلس وقت از این موضوع سر باز زد. اکنون باید منتظر طرح سؤال مجلس یازدهم از روحانی ماند؛ آیا نمایندگان از پاسخ‌های رئیس‌جمهوری قانع می‌شوند یا کار به استیضاح می‌کشد؟!

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری آنا، تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۹، کد خبر: ۴۹۹۷۵۲، ana.press
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین