شعار سال: تولید خودرو ترکیبی از مواد اولیه (وارداتی و داخلی)، قطعات، مونتاژ، هزینه مالیات و بیمه و مواردی همانند است. به ادعای مکرر مدیران صنعت خودرو، بالغ بر ۹۰ درصد قطعات خودرو داخلی سازی شده و تولید داخل بوده و تنها ۱۰ درصد قطعات و مواد اولیه مورد درخواست، از خارج وارد میشوند. حال قصد محاسبه تغییرات قیمتی، با توجه به تغیرات ایجاد شده در هزینهها را داریم.
هزینههای مختلف نظیر هزینه کارگری و هزینههای جاری در حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است، هزینه ۱۰ درصدی واردات تقریبا دو برابر شده، لذا افزایش هزینهها را در حدود ۴۰ درصد در نظر میگیریم. بر این قاعده، حداکثر باید شاهد افزایش ۵۰ درصدی قیمت خودرو باشیم. لطفا صبر کنید، این تازه اول داستان محاسبات و قضاوت در خصوص توانمندیها و فرمایشات شماست.
اگر بیان کنید که تامین مواد اولیه و قطعات یدکی، بیش از ۳۰-۴۰ درصد هزینه داشته است، آنوقت باید به دروغهای گفته شده به مردم و مدیران ارشد نظام توسط خودرو سازان در خصوص بومی سازی پرداخت و خائنین با شدیدترین صورت ممکن، میبایست پای میز قضا و پاسخگویی بنشینند. اگر ادعای افزایش بیش از اندازه قیمت ورق آهن را مطرح کنید، باز پای خودتان بعنوان مدیر ارشد وزارت صمت به میان خواهد آمد. باید من شهروند از شما بپرسم که چرا اجازه این کار را داده اید. چرا باید قیمت ورق اینقدر بالا برود و رانت این کار به جیب چه کسانی میرود؟ (چون خودتان خوب میدانید، فعلا حرفی از آن نمیزنیم. یادمان نرود که هزینه انرژی، کارگری و مواد اولیه تولید آهن در ایران، از همه جای دنیا ارزانتر است. حتی از خود چین هم ارزانتر میباشد).
اگر از زیانهای انباشته صنعت خودرو سازی صحبت کنید باید خدمت شما عرض شود که، طبق تجارب آزمون پس داده صنعت خودروسازی در سطح جهان، در شرایطی که کارخانههای خودرو سازی با زیانهای انباشته، بحرانهای تحریمی، بحرانهای سیاسی و مدیریتی، بحرانهای تجاری و بازرگانی و .. مواجه میشوند، چند راهکار خاص نظیر تحول در مدیریت منابع انسانی، انتخاب مدیران ارشد فنی کارآزموده، بازنگری در زنجیره تامین، تقویت نظام مالی و بودجهای با تاکید بر ارتقا انضباط مالی، بودجه ریزی انقباظی و افزایش بهره وری، پیدا کردن شرکای جدید برای کاهش هزینه تولید و افزایش کیفیتها مبتنی بر کوتاه کردن زنجیره دستیابی به قطعات، بازتعریف زنجیره ارزش و ..، در پیش میگیرند. خودروسازان فشل داخلی، کدامها را در پیش گرفته اند آقای مدرس خیابانی؟
وقتی صنعت خودرو سازی پر شده است از آقازاده ها، نیروی کارگری زورچپان شده تعارفی، قطعه خریدن از قطعه ساز دارای ارتباطات پشت پرده، عدم وفاداری به برنامههای راهبردی توسعه صنعت، هبه دادنهای مکرر به فلانی و بهمانی برای خفه شدن فلان صدا و فلان اعتراض، دروغهای مکرر در خصوص تولید داخل و در پیش گیری واردات و تغییر جعبه بنام محصول داخل، ... این وضعیت صنعت را نمیتوان خودروسازی نامید استاد. اینجا با فشلکده تولید خودرو مواجه هستیم.
خوب، ما توضیحات خودمان را دادیم و ادلهها را بیان کردیم، حال منتظر شنیدن فرمایشات شما هستیم. لطفا تا دیر نشده از شهروندان معذرت خواهی کنید. بپذیرد که حتی قادر به ساماندهی عاقلانه و عادلانه فروش خودرو هم نیستید. به این کثافت بازار خاتمه دهید آقای مدرس خیابانی و با شجاعت تمام از مردم بخاطر این وضعیت آشفته معذرت خواهی نموده و برنامههای اصلاحی خودتان در دو پلان کوتاه و میان مدت را ارایه نمائید. گوش مردم از حرفهای صدتا یک غاز پر است برادر.
اگر واقعا صدق گفتار دارید، خودروسازی کشور را به بخش خصوصی واقعی واگذار کنید و در اولین فرصت ممکن، دروازههای واردات را هم باز بگذارید. حمایت دونی شهروندان از شدت حمایتهای ریز و درشت و عموما نابجا از این صنعت سرتا به پا مسئله دار، ترک برداشته آقای سرپرست. در کنار حرف حساب و منطقی، عامیانه گفتیم، شاید در خاطر مبارک، بیشتر بماند.
نویسنده : دکتر جواد محمد قلی نیا
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال