پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
دوشنبه ۲۳ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 14
کد خبر: ۲۹۶۲۶۷
تاریخ انتشار : ۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۶
براساس اظهارات رئیس کل بانک مرکزی رشد حجم پایه پولی باید از 8.6 درصد در سه ماهه اول امسال به 4 درصد در 5 ماهه اول سال جاری رسیده باشد و در مقابل رشد نقدینگی از 7.5 درصد در سه ماهه اول 99 به 12 درصد در 5 ماهه 99 رسیده باشد که باید این حساب نرخ ضریب فزاینده به 7.5 رسیده باشد.

شعار سال: شب گذشته رئیس کل بانک مرکزی در برنامه گفت وگوی ویژه خبری از کاهش رشد پایه پولی به ۴ درصد در ۵ ماهه اول امسال خبر داد و این را هم گفت که رشد نقدینگی در حد ۱۲ درصد افزایش یافته است.

پیش‌تر آمار بانک مرکزی متغیر‌های پولی و بانکی خرداد ماه امسال را منتشر کرده بود که براساس آن رشد پایه پولی حدود ۸.۶ درصد و رشد نقدینگی ۷.۵ درصد بود.

این آمار‌ها تاحدودی عجیب به نظر می‌رسد. به عبارت دیگر رشد پایه پولی حدود ۴ درصد کاهش یافته (در صورتی که رئیس کل ارقام را به صورت برآوردی و حدودی بیان کرده باشد) و در مقابل رشد نقدینگی از ۷.۵ درصد در خرداد به ۱۲ درصد در مرداد رسیده است.

در صورتی که این ارقام رشد را دقیق در نظر بگیریم، حجم پایه پولی به ۳۶۶ هزار و ۹۶۴ میلیارد تومان و حجم نقدینگی ۲ هزار و ۷۶۷ هزار و ۶۸۸ میلیارد تومان رسیده است.

به ترتیب در فاصله این دو ماه باید از حجم پایه پولی باید ۱۶ هزار و ۳۸۶ میلیارد تومان کاسته شده و به نقدینگی ۱۱۰ هزار و ۵۱۲ میلیارد تومان اضافه شده باشد.

با این فرض، نرخ ضریب فزاینده به عدد ۷.۵ رسیده است؛ در صورتی که در خرداد ماه ضریب فزاینده در سطح ۶.۹ قرار داشت. عدد ۷.۵ برای ضریب فزاینده نرخی بی‌سابقه در تاریخ اقتصاد ایران است.

با بررسی ارقام ذکر شده توسط رئیس کل بانک مرکزی این سوال مطرح می‌شود که در فاصله خرداد تا مرداد ۹۹ چه اتفاقاتی روی داده که از حجم پایه پولی کاسته شده، اما در مقابل با افزایش ضریب فزاینده به حجم نقدینگی افزوده شده است؟

در این مدت بانک مرکزی اوراق بدهی دولت را فروخته است، اما این فروش فقط موجب جابه‌جایی نقدینگی شده و از حجم نقدینگی کل نکاسته است. کاهش حجم پایه پولی در فاصله خرداد تا مرداد ماه امسال فقط در صورتی قابل توجیه است که بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در فاصله این دو ماه کاهش یافته باشد. به نظر می‌رسد بانک مرکزی در این زمینه باید با انتشار گزارش‌های آماری شفاف‌سازی کند.

شعار سال،  با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته  از خبرگزاری فارس، تاریخ انتشار 3 شهریور    99، کد خبر:   13990603000619، www.farsnews.ir

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین