شعار سال: «فرزانه ترکان»، فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو حزب کارگزاران سازندگی، در پاسخ به این سؤال که آیا با توجه به انتخابات سال آینده ریاست جمهوری، وضعیت فعلی اصلاحطلبان را میتوان با وضعیت انتخابات سال 75 که به اعتقاد برخی در کمال ناباوری منجر به پیروزی سیدمحمد خاتمی شد، مشابه دانست؟ گفت: بنده این نظر را قبول ندارم چون در آن زمانی که اصلاحات جان گرفت و نماینده و کاندیدایش یعنی، خاتمی وارد میدان شد در شرایطی پس از دولت مرحوم آیتالله هاشمی بود و دولت سازندگی تا حد زیادی در جهت رفع موانع و مشکلات اقتصادی، قدم برداشته بود و مردم تا حدی رضایتمندی نسبی داشتند و فقط دنبال توسعه فضای سیاسی کشور بودند.
او افزود: اما در حال حاضر آنقدر شرایط اقتصادی، مشکلات و معضلات اقتصادی گریبان گیر معاش مردم است که مردم جنبههای توسعه سیاسی را در اولویتهای بعدیشان میبینند و باید توجه شود کسی که بهعنوان کاندیدای انتخابات 1400 وارد میدان میشود در درجه اول، باید برنامه توسعه سیاسی مناسب با توجه به چارچوبهای نظام داشته باشد.
این چهره سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: حتی اگر یک سیاستمدار و اقتصاددان نخبه هم بیاوریم و برنامه هم داشته باشیم یک ملزوماتی برای انجام کار لازم است. ملزوماتی که نیاز به همت همه قوای کشور یعنی قوه مقننه، مجریه و قضائیه دارد. اگر قرار باشد تندروهای نظام همچنان بر سر یکسری تعصبات بیپایه مثل بحث FATF و بحث عدم مدارا برای رفع تحریمها در بعضی از موارد، پافشاری کنند درنتیجه هیچکسی توان برونرفت کشور را، از بنبست اقتصادی نخواهد داشت.
ترکان عنوان کرد: بنابراین یکهمت جمعی و عمومی لازم است که به رفع مشکلات و موانع اقتصادی که در حال حاضر، کشور با آن درگیر است کمک کند همچنین وجود یکسری اختیارات مشخصی برای رئیسجمهور و عدم دخالت نهادهای رسمی کشور برای تصمیمگیری مناسب، ضروری است.
فرزانه ترکان درباره مقایسه شرایط دولت روحانی و دولت خاتمی نیز تصریح کرد: نمیتوان این دو دولت را با یکدیگر قیاس کرد اما میتوان گفت شرایط کنونی ازنظر سیاسی و محدودیتهای رئیسجمهور، بسیار سختتر از زمانِ دوره ریاست جمهوری خاتمی است.
او تأکید کرد: نمیدانم اگر خاتمی روی کار بود با شرایط فعلی، اصلاً مسئولیتش را ادامه میداد یا کنارهگیری میکرد. ازاینرو فکر میکنم حداقل کاری که خاتمی میتوانست انجام دهد این است که رودررو با مردم صحبت کند و مشکلات را به آنها بگوید و اگر نمیتوانست کاری کند، صندلی ریاست جمهوری را ترک میکرد.
ترکان اضافه کرد: اما روحانی تاکنون تحمل کرده است. بههرحال روزبهروز مشکلات و مسائل عدیده اقتصادی دامنگیر مردم میشود که باعث دلسردی بیشتر آنها از جریان اصلاحات، خواهد شد.
این عضو حزب کارگزاران با اشاره به نقش تندروها در دلسرد شدن مردم نیز گفت: به نظر نقش تندروها در دلسرد کردن مردم بسیار مؤثر است. به بیانی دیگر مثل این است که ما یک شناگر قابلی را که دستوپایش را با طناب بسته باشیم، در داخل یک استخر عمیقی رهایش کنیم و از او بخواهیم شنا کند. در حال حاضر سیستم اجرایی کشور تا حدود زیادی، درگیر این معضل است، یعنی ما از دولت میخواهیم مشکلات مردم راحل کند درصورتیکه هیچ نوع مبادله بینالمللی نمیتوانیم انجام دهیم. به دلیل تصویب نشدن FATF حتی نفت میفروشیم نمیتوانیم پولش را به کشور برگردانیم، ارز نمیتوانیم وارد کنیم و در حال حاضر تنها مشکل اصلی تورم و افزایش قیمتها، همه به این دلیل است که ما سیاستمان، سیاست بر پایه فروش نفت بوده اما در حال حاضر بههیچعنوان نمیتوانیم اقتصاد را بگردانیم به دلیل اینکه، نمیتوانیم نفت بفروشیم و به دلیل تصویب نشدن FATF همان میزانی که میفروشیم پولش را نمیتوانیم به کشور برگردانیم. درنتیجه رزق مردم را نمیتوانیم تأمین کنیم. قطعاً انتقاد به بعضی از دستگاهها وجود دارد اما درصد ناکامیهای دولت بیشترش مربوط به موانعی است که بر سر راه دولت برای رفع مشکلات اقتصادی، وجود داشته و دارد.
فرزانه ترکان در خصوص برگزاری جلساتی با محوریت اقتصادی در حزب کارگزاران نیز گفت: بههرحال هدف اصلی و همچنین هموغم حزب کارگزاران این است که بررسی کند در حال حاضر با شرایط موجود، چه باید کرد تا بتوان هر دوچرخ توسعه سیاسی و اقتصادی کشور را باهم چرخاند.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری برنا، تاریخ انتشار: 10 شهریور 1399، کد خبر: 1050402، www. borna.news