شعار سال: حاشیه نشینی یک پدیده اجتماعی است و این پدیده اختصاص به عصر فعلی نداشته و ریشه در ادوار و اعصار گذشته دارد و این پدیده هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای در حال توسعه وجود داشته و دارد. تنها تفاوت آن در کشورهای توسعه یافته با کشورهای در حال توسعه، از حیث ریشههای تاریخی به وجود آورنده آن و رفتار کالبدی و اجتماعی آن هستند.کشور ایران نیز از این پدیده مصون نمانده است. بر اساس مطالعات انجام شده ۵۸ شهر از کشور دارای معضل حاشیه نشینی هستند.
در ایران پیش از آغاز دهه چهل شهر نشینی رشد کندی داشت و در آستانه دهه چهل حدود ۳۳ درصد از جمعیت کشور در شهرها زندگی میکردند. با اجرای طرح اصلاحات ارضی در آن دهه و افزایش در آمدهای نفتی در دهه پنجاه، رشد شهر نشینی شتاب بیشتری گرفت و این رشد چنان سرعت یافت که در سال ۱۳۵۷ جمعیت شهر نشین کشور به ۶۴ درصد رسید و در وضعیت فعلی مطمئنا این نسبت به سود شهر نشینی افزایش یافته است. امروزه مشهد یکی از کلانشهرهای درگیر با پدیده حاشیهنشینی است.
رضا شیران خراسانی نماینده مردم مشهد و کلات و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس دهم حاشیه نشینی را محصول سیاستگذاری اشتباه در حوزه توزیع درآمد عمومی کشور خوانده و معتقد است: متاسفانه در حوزه توزیع درآمد عمومی کشور عدالت محور حرکت نکردیم.
نماینده مردم مشهد و کلات با انتقاد از شیوع معضل حاشیهنشینی این پدیده را نتیجه و محصول سیاستگذاری، تصمیمگیری و تصویب مصوبات اشتباه در حوزه توزیع درآمد عمومی کشور دانست وتصریح کرد: متاسفانه نبود نگاه عدالت محور در توزیع درآمد عمومی کشور موجب توجه بیشتر مسئولان به توسعه مناطق برخوردار از ثروت و قدرت شده که این موضوع نامتوازن شدن توسعه کشور و در نهایت شیوع حاشیه نشینی را به همراه داشته است.
شیران با تاکید بر اینکه توزیع عادلانه درآمد و بودجه عمومی کشور منجربه توزیع عادلانه فرصتهای شغلی شده تصریح کرد: نتیجه توزیع نامتوازن امکانات و فرصتهای شغلی مهاجرت افراد از روستاها و روی آوردن به حاشیه شهرها و مشاغل کاذب در شرایط سخت غیربهداشتی است که به دلیل مخلوط شدن خرده فرهنگهای مختلف آسیبهای اجتماعی زیادی را برای کشور به دنبال دارد.
*35 درصد جمعیت مشهد حاشیهنشین هستند
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس از وجود یک میلیون و دویست هزار نفر حاشیه نشین در مشهد انتقاد کرد و افزود: حاشیه نشینان حدود 35درصد جمعیت مشهد را تشکیل داده و به طور عمده از افراد مستضعف، تهیدست و اقشار محروم جامعه هستند که به دلیل فقر حاشیه شهرها را برای زندگی انتخاب کردهاند. در حالی که بر حسب آمایش سرزمینی باید نگاه جدی به رفع محرومیت در نقاط محروم جامعه داشته و در جهت تامین رفاه آنها گام برداریم اما متاسفانه با سیاستگذاریهای اشتباه آنها را به فراموشی سپردهایم.
*توزیع غیر منطقی درآمد و بودجه عمومی
این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه مسئولان اگر به دنبال مدیریت حاشیه نشینی هستند باید در توزیع بودجه و درآمدهای کشور نگاهی عدالت محور داشته باشند نه مساوی، گفت: نگاه عدالت محور موجب توسعه متوازن کشور و کاهش و رفع فاصله طبقاتی خواهد شد.
وی با انتقاد از اینکه توزیع درآمد و بودجه عمومی بر اساس سرانه غیرمنطقی است، یادآور شد: به عنوان مثال از مالیات بر ارزش افزوده که 9 درصد است سه درصد متعلق به شهرداری و در صورت نبود شهرداریها به دهیاری اختصاص مییابد. اما در تقسیم سرانه شهرداریهای تهران و مشهد به ترتیب سه هزار میلیارد و هزار میلیارد تومان را به خود اختصاص میدهند در حالی که به یک روستای محروم تنها دو میلیون از این سرانه اختصاص مییابد و این روند به همین شکل ادامه دارد به گونهای که جمعیت مناطق برخوردار روز به روز افزایش و روستاها و مناطق محروم روز به روز مخروبهتر و خالی از سکنه میشوند.
*توسعه باید از مرزها به سمت مرکز پیش برود
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس دهم با بیان اینکه سهم روستاها و مناطق محروم از سرانه باید بیشتر و فاصلههای تبعیض آمیز برداشته شود، افزود: برای مدیریت و رفع معضل حاشیه نشینی باید توسعه کشور از مرزها شروع و به مرکز کشور منتهی شود، با این روش آسیبهای اجتماعی با گسترش نگاه عدالت محور در کشور کاهش مییابد.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس دهم، با تاکید بر اینکه ایجاد اشتغال پایدار در روستاها راهکاری موثر برای جلوگیری از مهاجرت و حاشیه نشینی است، یادآور شد: اشتغال پایدار هم با آمایش سرزمینی و هم با توجه به توانمندیهای روستاییان میتواند شکل بگیرد. بدین صورت که با ایجاد اشتغال پایدار روستاییان در روستاها ماندگار و مولد شوند.
*هدفمندی یارانهها به بدترین شکل ممکن صورت گرفت
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از شیوه توزیع یارانهها در دولتهای قبلی و روالی که طی شد، تصریح کرد: متاسفانه هدفمندی یارانهها به بدترین شیوه ممکن اجرا شد. امروز به صورت جدی نیاز است یارانه ثروتمندان قطع و به نیازمندان اختصاص یابد و از سوی دیگر به شکلی هدفمند در زمینه رفاه اجتماعی، بهداشت و آموزش قشر محروم توجه جدی شود.
با اندكي تلخيص و اضافات برگرفته از پايگاه خبري اتفاقيه، تاریخ انتشار: 3 مهر 1395، کد مطلب: 14425 :www. etefaghyeh.ir