پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
دوشنبه ۲۳ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 14
کد خبر: ۳۴۶۴۷۷
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۲۰

اقتصاد در خدمت جامعه باشد نه محصور در دانشگاه

محمد قربانی استاددانشگاه در مطلبی به بیان سکوت اقتصاددانان در رابطه با مشکلات اقتصادی کشور پرداخته است و اینکه راه حل های خوب را فقط در سر کلاس ها برای دانشجویان مطرح می کنند و برای بهبود شرایط اقتصادی کشور سکوت می کنند. آیا اکنون با نزدیک شدن به انتخابات نیاز به جنبش بزرگ اقتصاددانان برای نقش آفرینی در سرنوشت کشور و هوشیار سازی جامعه نداریم؟!
شعار سال: ۳۲ سال پیش یکی از اساتید اقتصاد دانشگاه شیراز روزی مرا به دفترش دعوت کرد و بعد کشوی میزش را باز کرد و گفت:"ببینید من نسخه درمان مشکلات اقتصادی کشور را نوشته‎ام و آن را در اینجا بایگانی کرده‎ام و آن را در اختیار مسئولین کشور قرار نمی‎دهم و الان هم نسبت به مشکلات اقتصادی و رفتار و سیاست‎های اقتصادی مسئولین اقتصادی کشور سکوت می‎کنم". آن روز احساس بدی به من دست داد و شاید اگر بگویم مرا در وان پر از یخ قرار داده‎ بودند اغراق نکرده‎ام، زیرا احساس کردم اقتصاددانان فعال در دانشگاه در خدمت حل مشکلات جامعه نیستند و شاید بهتر باشد گفته شود از جامعه دور شده‎اند و یا آن‎ها را از جامعه دور کرده‎اند. آن روز‌ها فکر می‎کرده‎ام باید پیوند بین دانشکده‎های اقتصاد و جامعه و درواقع آشتی بین این دو را برقرار کرد. ۳۲ سال بعد، همچنان می‎بینم اکثر اقتصاددانان کشور در قامت عضو هیئت‌علمی که به‌نوعی مسئول تربیت مدیران اقتصادی کشور هستند این رویه را در پیش‌گرفته‌اند و سکوت اختیار کرده‎اند. همان‎هایی که در کلاس‎های درس سیاست‎ها و برنامه‎های اقتصادی کشور را نقد عمیق می‎کنند و پیشنهاد‌ها برای بهبود دارند، اما به روز نیاز به نقد واقعی، روشنگری اقتصادی و پیشنهاد برای اصلاح ساختار‌ها و سیاست‎های اقتصادی تنها نظاره‎گر هستند و سکوت ۳۲ سال پیش استاد دانشگاه شیراز را سرلوحه خود قرار می‎دهند و مانده‎ام که این دانش و تجربه اقتصادی چه زمانی قرار است مورد استفاده قرار گیرد و جامعه از میوه‎های آن بهره‎مند شوند.
 

❇ به نظر می‎رسد در حوزه اقتصاد باید دو مفهوم واردشده در ادبیات را با دقت بیشتری بررسی کرد: اقتصاددانان بدون مرز و اقتصاددانان محصور در جغرافیای دانشگاه. اقتصاددانان بدون مرز افرادی هستند که اقتصاد را در خدمت جامعه می‎د‎انند، نسبت به سیاست‎ها و کارکرد‌های اقتصادی و به‌تبع آن نسبت به شاخص‎های اقتصادی که با آن‎ها حرف می‎زند، واکنش‎های انتقادی و اصلاحی از خود نشان می‎دهند و علم اقتصاد را صرفاً در خدمت آموزش نمی‎بینند و هدف نهایی آن را جریان‎ یافتن آن در رگ‎های فعالیت‎های اقتصادی می‎دانند. به همین دلیل اقتصاددان‎های بدون مرز به‎طور پیوسته سیاست‎های اقتصادی و تأثیر آن را بر رفتار فعالان اقتصادی و درنهایت بر روی رفاه جامعه رصد کرده، از خود واکنش مناسب برای بهبود نشان می‎دهند و به‌نوعی جنبش اقتصاددانان را رهبری می‎کنند تا نشان دهند تنها راه مدیریت اقتصاد گذار از مدار و ریل دانش است و استفاده از مشورت شبکه نخبگانی اقتصاد کشور.
اقتصاد در خدمت جامعه باشد نه محصور در دانشگاه
اما در مقابل اقتصاددانان بدون مرز، اقتصاددانان محصور در مرز‌های دانشگاه‎ها قرار می‎گیرند که در فضای دانشگاه رجز‌های اقتصادی بسیاری می‎خوانند، پیشنهاد‌های رنگارنگ ارائه می‎دهند و تصور می‎کنند مشتری نهایی آن‎ها دانشجویان هستند و ارضای دانشجویان در حوزه اقتصاد کفایت می‎کند درحالی‌که مشتری نهایی آن‎ها مردم کوچه و بازاری هستند که به‌شدت درگیر تورم بالای‎۴۰ درصد که زندگی آن‎ها را تهدید می‎کند، قدرت خرید پول بسیار کاهش‌یافته که گویی گلوله برفی شده که آخرین رمق‎های خود را می‎گذراند به‎گونه‎ای که از ۳.۵۲ در سال ۱۳۷۶ به ۰.۰۷ در سال ۱۳۹۹ رسیده است که خود بازگوکننده آن است که وزنه حداقل ۵۰ تنی بر پیکر جامعه تحمیل‌شده است‎ و به‌زودی استخوان مردم نه‌تن‌ها خواهد شکست بلکه له خواهد شد، رشد اقتصادی ۰.۶۳ و رشد سرمایه‎گذاری ۰.۲ که در تاریخ اقتصاد ایران سابقه ندارد که به چنین مرز دردناکی رسیده باشد خود بازگوکننده آن است که اقتصاددانان باید فعالانه و نه منفعلانه در عرصه حضور تأثیرگذار داشته باشند.

سؤال این است که این گروه بالاخره چه زمانی می‎خواهند به مسئولیت اجتماعی خود عمل کنند، چه زمانی قرار است نسبت به رخداد‌های اقتصادی واکنش مناسب داشته باشند که نشان دهند دانشگاه به‎طور جد نسبت به اوضاع کنونی اقتصادی کشور نقد دارد و پیشنهاد‌هایی برای اصلاح. چه زمانی قرار است نسبت به رویداد‌های مهمی، چون انتخابات ریاست جمهوری واکنش نشان دهند. چه زمانی می‎خواهند نسبت به سیاست‎های اقتصادی برخی اقتصادخوانده‎ها و به‌اصطلاح خودشان اقتصاددانان مسئولیت یافته از رانت‎ها و فامیل‎بازی‎های سیاسی واکنش مناسب و مستدل نشان دهند تا جامعه به اعضای هیئت‌علمی دانشکده‎های اقتصاد امیدوار شوند. تا چه زمانی قرار است نظاره‎گر گفتگو‌های اقتصادی بود، تنها گوش داد، در درون سوخت و واکنش نشان نداد. امیدوارم اقتصاددانان محصور در جغرافیای دانشگاه سکوت را بشکنند و به جنبش اقتصاددانان بدون مرز بپیوندند و نشان دهند نسبت به رخداد‌های اقتصادی و سیاسی منتج به رخداد‌های اقتصادی بدون حساسیت نبوده و نقش خطیر خود را در تنویر افکار عمومی جامعه در خصوص سیاست‎های غلط اقتصادی گذشته که انباره‎ای از فقر، فساد و تبعیض را بر پیکر جامعه تزریق کرده است و آن را به‌سوی مرگ می‎برد، ایفا ‎نمایند.

امید این‎که جنبش بزرگ اقتصاددانان در انتخابات ریاست‎جمهوری در روز‌های آینده نقش‎آفرینی بزرگ خود را برای ورود به میدان خدمت به جامعه و هوشیارسازی انتخاباتی جامعه در خصوص عملکرد اقتصادی افرادی که هنوز مسئولیت گذشته خود را نمی‎پذیرند، داشته باشند تا با روی کار آمدن دولت جدید بتوان اقتصاد کشور را بر مدار علم و دانش اقتصادی مدیریت کرد، بخشی از خسارت‎های واردشده به کل مردم ناشی از سیاست‎ها و برنامه‎های اقتصادی غلط گذشته را جبران و زمینه‌‎های ارتقای رفاه و تأمین اجتماعی واقعی را برای مردم فراهم نمود.

محمد قربانی. استاد دانشگاه فردوسی مشهد

پایگاه تحلیلی خبری شعار سال برگرفته از کانال معجزه توسعه
خبرهای مرتبط
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین