شعارسال: سفیر چین در تهران صبح روز یکشنبه (سیزدهم خرداد) توسط محمد علی بک دستیار وزیر و مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض دولت جمهوری اسلامی ایران در خصوص تکرار حمایت دولت چین از ادعاهای بیاساس مندرج در بند ۲۶ بیانیه پایانی نشست مشترک جمهوری خلق چین و امارات متحده عربی به وی ابلاغ و یادداشت اعتراض تسلیم او گردید.
در این دیدار مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه با یادآوری روابط ویژه و ممتاز ایران و چین، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها را به عنوان یکی از اصول شناخته شده و بنیادین در مناسبات بین المللی دانست و بر تعلق ابدی جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس به جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد و افزود؛ دولت جمهوری اسلامی ایران هر ادعایی از هر طرفی در این خصوص را مردود و غیر قابل پذیرش میداند. دستیار وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد؛ انتظار این است که با توجه به همکاریهای راهبردی دو کشور ایران و چین، دولت چین مواضع خود را نسبت به این موضوع اصلاح نماید.
سفیر چین نیز اظهار داشت مراتب اعتراض دولت جمهوری اسلامی ایران را در اسرع وقت به مقامات کشورش منعکس خواهد نمود.
تاکید مجدد چین پس از اعتراض ایران: آنچه در بیانیه با امارات درمورد جزایر سه گانه گفتیم، موضع ثابت ماست
وزارت خارجه ایران روز یکشنبه سفیر چین در ایران را در اعتراض به «حمایت مکرر» چین از ادعاهای بی اساس امارات احضار و به وی اعلام کرد که «با توجه به همکاری راهبردی تهران و پکن، انتظار میرود که دولت چین موضع خود را در این زمینه بازبینی کند». جزایر مورد ادعای امارات از سال ۱۹۷۱ پس از پایان اشغال این جزایر توسط نیروهای انگلیسی و خروج آنها از خلیج فارس، مجددا در اختیار ایران قرار گرفته است.
چین با وجود خشم تهران از پکن به دلیل اظهارات بی اساس این کشور در خصوص جزایر سه گانه ایرانی، امروز دوشنبه مجددا بر موضع خود تاکید کرد. در ادامه این مطلب آمده که چین هفته گذشته در بیانیهای از تلاشهای امارات برای دستیابی به یک «راه حل مسالمت آمیز» برای موضوع جزایر (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) حمایت کرده است. مائو نینگ سخنگوی وزارت خارجه چین روز دوشنبه (یک روز بعد از اعتراض ایران و فراخواندن سفیر چین در تهران به وزارت امور خارجه) بار دیگر از ایران و امارات خواست تا «اختلافات» خود را از طریق گفتگو و رایزنی حل کنند و مواضع چین در این مورد را «موضعی ثابت» توصیف کرد. مائو نینگ در پاسخ به سوالی درباره اعتراض ایران به این موضع چین، گفت: «محتوای مربوطه در بیانیه مشترک چین و امارات متحده عربی با موضع چین مطابقت دارد».
چین در دسامبر ۲۰۲۲ نیز با صدور بیانیهای مشترک با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با نادیده گرفتن تمامیت ارضی ایران و حق حاکمیت ایران بر جزایر ایرانی، خواستار تلاش برای حل و فصل موضوع جزایر سه گانه شده بود.
بنظر می رسد که با توجه به نوع موضع گیری های دو کشور بلوک شرق یعنی چین و روسیه درخصوص جزایر سه گانه ایران، بازنگری در سطح و میزان و نوع روابط فی مابین ضرورت داشته و تقلیل ارتباطات به سطح معاملاتی و کاهش وابستگی ها و همبستگی های احتمالی بین دو کشور ، ضرورت داشته باشد.
شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت دیارمیرزا، تاریخ انتشار: 13خرداد1403، کدخبر: 868277، https://diyarmirza.ir/ سایر منابع.