بررسی های تاریخی نشان می دهد که از نظر محل استقرار اولیهٔ (همراه با گوران بزرگ)، این ایل در دامنههای شاهو قلعهٔ پلنگان و دیگر نواحی این منطقه مستقر بوده و در کردستان عراق نیز به طور سنتی در اطراف شهر زور خانقین کلار و دیگر نواحی گرمسیری جنوب کردستان عراق حضور داشتهاند. سپس طی یک سری حوادث و اتفاقات به جنوب شاهراه کرماشان ـ خانقین نقل مکان کرده و ساکن شدهاند، به گونه ای که امروزه مرکز اصلی ایل ، در مکان مورد اشاره میباشد.
طوایف کلهر امروزه ، در کرمانشاه و ایلام و کردستان عراق به طور پراکنده و گاه متمرکز در تمام شهرهای کرمانشاه و ایلام و کردستان عراق و شهرهای سقز، بوکان، مهاباد، ارومیه، ماکو، سنندج، ایلام، مهران و در عراق در سلیمانیه، کرکوک، کلار، حلبچه، نواحی گرمیان زندگی میکنند. اکنون قسمت اعظم ایل در استان کرماشان ساکن است.
باید توجه داشت که مناطق کلهر نشین(ایوانغرب، اسلام آباد، گیلانغرب، بخشهایی از سرپل ذهاب، سومار، نفت شهر، ماهیدشت، برخی نواحی کرماشان، قصرشیرین)، تنها بخشی از مناطق کلهر زبان است که از بیجار در شمال ، تا مهران و چرداول در جنوب و در شرق از کرماشان ماهیدشت ، تا خانقین در غرب را شامل میشود.
* زبان ایل کلهر :
زبان کردی، یکی از زبانهای غربی ایران بوده که به سه شاخهٔ اصلی شمالی، مرکزی و جنوبی تقسیم میشود. مهمترین گویش شاخهٔ شمالی، کرمانجی و همچنین مهمترین گویش شاخهٔ مرکزی، سورانی است. شاخهٔ جنوبی (از زیرمجموعههای مهم این زبان )خود به گویشهای کرمانشاهی، سنجابی، کلهری (و در برخی منابع، لکی) تکلم میشود. کردی کرمانشاهی یکی از مهمترین این گویشهاست که میتوان گفت بیشترین گویشور را در بین شاخهٔ جنوبی دارد. کردی کرمانشاهی در شهر کرمانشاه و اطراف آن تکلم میشود. بسیاری کردی کرمانشاهی را با کردی کلهری یکی میدانند که این نظر چندان درست به نظر نمیرسد، هر چند نمیتوان مشابهت فراوان این دو گویش را نادیده گرفت.
نویسنده متن حاضر متاسفانه به غلط و با توجه به دو مستند تاریخی یعنی حاکمیت فیلی های لرستان در برهه ای از تاریخ بر منطقه کردنشین و عراق و همچنین صحبت برخی از کلهرها به زبان لکی ( بدلیل تغییرات زبانی) زبان ایل کلهر لـــری با گویش کلهری دانسته که خود به لهجههایی تقسیم میشود. ایل کلهر در طول تاریخ خود ، مورد اقدامات سیاسی ـ نظامی چند قرار گرفته و دارای تاریخ منحصر بفرد و قابل تاکیدی هستند . بعنوان نمونه:
۱- تجزیه ایل کلهر و تبعید طوایف مختلف آن که از زمان ترکمنان و صفویه شروع شده و تا زمان قاجار ادامه داشته و طوایف زیادی از این ایل به نواحی خارج از کرمانشاه (استان) از جمله، همدان، قزوین، قم، سیستان، کرمان، تایباد در شمال خراسان ،نواحی شمالی افغانستان، خوزستان، فارس، گیلان، مازندران، گرگان و... تبعید گردیدند.
۲- طی اقدامات نظامی که بارها و بارها توسط ارتش صفویه و عثمانی مورد هجوم قرار گرفته و حکومتهای خودمختار و مستقل مانند (حکومت ذوالفقارخان کلهر در بغداد در زمان صفویه) سرنگون شده و از بین رفتهاست.
۳- تبعید و کشتن بزرگان ایل مانند کشته شدن ذوالفقار خان... یا تبعید چندساله و زندانی شدن بزرگان مانند زندانی شدن خان منصور ایوانی یا عباس خان که باعث فروپاشی قدرت ایل در زمانهای خاصی شدهاست.
برخی معتقدند که منابع تاریخی متعددی بارها بر لــر بودن کلهرها صحه گذاشته اند . به عنوان مثال،میرزا خانلر خان اعتصام الملک، نایب اول وزارت امور خارجه در کتابش (صفحه 71 ) کلهرها را با هویت لر، ثبت کرده و می نویسد «محمد حسن خان سرتیپ، حاکم کلهر در آن ایام از کرمانشاهان مرخص و روانه به محال خود گردید. بعد از ورود او بر ایل و الوار کلهر خبر رسید که...»
* پیشینه:
کتب قدیمی و سفرنامههای جهانگردان و روایت های سنتی رایج در میان ایل کلهر این مدعا را به اثبات میرساند که، ایل کلهر در غرب ایران از جایگاه کهن و اصیلی برخوردار بوده است این قوم زمانی بر سرزمین بابل و روزگاری نیز بر بغداد مقر خلافت عباسیان و با نام سرزمین کلهرستان حاکمیت داشتهاند. ایل کلهر در طول تاریخ نقش مهمی در تحولات کردستان، ایران و عثمانی داشتهاست.
برخی از اعضای ایل کلهر معتقدند که از شیراز آمدهاند و این امر ناشی از حضور چندین ساله آنان در آن سرزمین میباشد که در زمان زندیه همزمان با حکومت علیخان ایوانی بر ایل کلهر برای تصرف شیراز همراه کریم خان زند (وکیل الرعایا) به شیراز رفته و تا انقراض زندیه همراه آنان بوده و در جنگها حضوری پر رنگ داشتهاند. پس از شکست زندیه توسط آغامحمدخان قاجار برای جلوگیری از شورش دوباره و تضعیف سازمان ایلی ، در دستههای کوچک و جداجدا به نقاط مختلف کشور ایران از جمله، قم، قزوین، کرمان، گیلان، ری، شمیرانات و شهریار و... کوچانده میشوند .اما عدهای از آنان دستور حاکم قاجار را بر نتافته و به سرزمین اصلی خود باز میگردند و از همین روست که آنها اظهار میدارند که از شیراز آمدهاند.
* ریشه نام :
گودرزی در کتاب ایل کلهر در دوره مشروطیت چنین آوردهاست:در علت نامگذاری این ایل اصیل با نام کلهر، باید در ساخت، ریشه و معنی آن دقیق شد. لفظ کلهر با فتح کاف و ضم هاء از دو بخش «کل»و«هور» یا «هُر» تشکیل شدهاست. این کلمه که با تلفظهای متعدد از قبیل کلهور، کلهرو کلِر و که لر در منابع گوناگون آمده است. در زبان محلی تلفظ چهارم بیشتر رایج است. از همه آنها یک معنی به ذهن متبادر میشود. کَل به معنای آهوی کوهی نر میباشد و از خصوصیات آهوی کوهستان، همانا شجاعت و جنگندگی و جست وخیز فراوان آن است. قسمت دوم کلمه، هور یا هُر میباشد که در واژه نامهها به معنای خورشید وآفتاب آمده است. از ویژگیهای خورشید درخشندگی و سرعت و جذابیت میباشد. حال اگر به دنبال وجه شبه این دو کلمه کل و هور با مردمان ایل کلهر بگردیم باید نظری داشته باشیم به زیستگاه وقلمرو آنها یعنی دامنهها و ارتفاعات پر فراز و نشیب زاگرس.
مردمان این ایل در طول تاریخ با ناملایمات طبیعی دست و پنجه نرم کرده با شجاعت و جنگندگی همانند آهو و کل، کوهها و صخرهها را در نوردیده ورام خواستههای خویش کردهاند و مهاجمانی که از صفحات غربی ایران قصد سوئی نسبت به کشورمان را داشتهاند عقب رانده و آنها را به خاک مذلت نشاندهاند. از طرفی اینها را به خاطر چهرههای بشاش و جذاب و همچنین سرعت برق آسایی که در پیمودن کوهها و گردنههای سختگذر داشتهاند، به خورشید که مظهر جذابیت است تشبیه کردهاند. قسمت دوم نام کلهر یعنی هر (هور) نیز احتمالاً از نام قوم هوریها گرفته شدهاست.
برخی از منابع قوم کلهر را یهودی معرفی مینمایند. با توجه به اینکه کتابهای قدیمی و سفرنامههای جهانگردان و روایت های سنتی رایج در میان ایل کلهر این ادعا را به اثبات میرساند که، ایل کلهر در غرب ایران از جایگاه کهن و اصیلی برخوردار بوده است این قوم زمانی بر بابل و روزگاری نیز بر بغداد مقر خلافت عباسیان و با نام سرزمین کلهرستان حاکمیت داشتهاند.
** منابع :
*** اردشیر کشاورز، مقالهٔ واقعیت تاریخ و ایل کلهر ـ هفته نامهٔ سیروان، شماره ۳۶۷، سال هشتم، ۸۴/۱۱/۱
*** میرزا خانلر خان اعتصام الملک، نایب اول وزارت امور خارجه در کتابش (صفحه ۷۱)
*** هنری کرزیک راولینسون سفرنامه راولینسون، گذر از زهاب به خوزستان، تهران ۱۳۶۲
*** ایل کلهر در دوره مشروطیت، علیرضا گودرزی انتشارات کرمانشاه، ۱۳۸۱
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از پایگاه فرهنگی اجتماعی تژگاه، تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۵، کدخبر: ۵۴۷، www.tezhgah.ir / سایر منابع.
با توجه به دو مورد اعتراض دریافتی از محتوای مقاله و نظر به رسالت رسانه ای، موارد بررسی شده و با توجه به بررسی های اولیه مستندات، می توان حق را به دوستان اعتراض کننده به متن داد.
بر این قاعده، سایت شعار سال ، ضمن ویرایش مقدماتی متن ، مراتب اعتراض این عزیزان را به سایتی که مطلب از آن اخذ شده است- ذکر شده در انتهای مقاله - اعلام نموده و درخواست ارایه مستندات و تحلیل علل ایجاد تغییر در عنوان متن برگرفته از ویکی پدیا را کرده است.
مجددا از همکاری بعمل آمده توسط خوانندگان عزیز در اصلاح اشتباهات احتمالی تشکر می نماییم و آمادگی خود را برای انعکاس مطلب مرتبط نوشته شده توسط خوانندگان محترم و یا معرفی مقالاتی شاخص در این خصوص، برای انعکاس در سایت اعلام می داریم.
با احترام- سایت شعار سال
ریشه کردها از مادهای آریایی است و ارتباطی به لرها پیدا نمی کند.
کردها از زمان بهرام گور به شمال عراق کوچانده شدند .و در سال ۱۳۲۴ روند مهاجرت اونا به ایران شروع شد و در سال ۱۳۵۴ هم جمعیت کثیری از کردها به شهرهای ایران از جمله کرمان ، خراسان ، مازندران ، شهرستان پاوه ، مهاباد ، و بیشتر به کردستان اومدن .
سلام
پیام شما منتشر شد. نیازی به تغییر اسم به علی و رضا ، ...... و ارسال کامنت های عدیده نیست. ای پی اینترنت و دیوایس مورد استفاده شما( کامپیوتر، لپ تاپ ،گوشی و ..... ) در پنل مدیریتی این پایگاه قابل مشاهده است.
بدون کمترین نیازی به پوشیده گویی ، استدلال های خاص خودتان را بیان کنید.
لطفا با رعایت تحفظات اعلام نظر کنید
ممنون از مشارکت شما
کلهر بزرگترین ایل کورده و شاید این اشتباه به این خاطر در ذهن شماها آمده چون کلهرستان به ریاست ذوالفقار خان به مدت ده سال به لرستان و بغداد تمام غرب ایران حکومت می کرده است.
از تاریخ و زبان و فرهنگ کلهر آنقدر بی اطلاعی که نمیدانی جدیدا آثاری در جنوب غربی کرماشان بدست آمده که مربوط به هفتصد هزار تا یک میلیون سال پیشه،زمانی فلات ایران به هر نحوی از سکنی خالی بوده،کوردها تنها قومی در ایران هستند ک قبل از کوچ از آسیای میانه و آفریقا در فلات ایران حضور داشته اند،پس ممکن است شمایی که از سرزمین دیگری به اینجا آمده اید جزیی از کورد و کلهور باشید اما برعکس،خنده دار است،
هرچند منابع زیادی وجود دارد که لر را بخشی از کرد می دانند که در اثر درآمیختگی با فارس ها ، زبانشان کمی دگرگون شده است اما هیچ منبع مستند و قابل بحثی دال بر لر بودن کلهر نیست،شما خودتان تا سال ۱۳۲۰ جزیی از کرمانشاهان بزرگ یا همان استان پنجم بوده اید،بعد از تقلید از فرهنگ و لباس و موسیقی و رقص و آواز کوردی دوستان میدان را خالی دیده اند و یکجا ایل بززگ کلهر را بنام زده اند،
ادمین جان لطفا رسالت بی طرفی را رعایت فرموده و لحاظ کنید
شما بیا تو ایوان به اولین نفر بگو کلهورها لر هستند..ببین با شلوار بر میگردی یا بدون شلوار
سلام
بارها و بارها درخواست حفظ چارچوب ها را کرده ایم. لاتی پر کردن مجازی، هنر نیست عزیزجان .
ما با افتخار کورد هستیم و خواهیم بود
در ضمن خود لر طایفه ایی کورد تبار بوده و تمام مستندات تاریخی و فرهنگ گویای کوردتباری لرهاست
در صورتی که اولا زبان کردی نداریم و دوم اینکه زبان سورانی ، کرمانجی و .... هستن که زبان های کردها هست که ارگاتیو هستند .
از نظر لباس و آداب و رسوم و فرهنگ و..... کلهرها لر بوده و هستند .
هر زبانی ک بتواند برای خود دستور زبان معرفی کند و رسم الخط داشته باشد زبان است،
در حالیکه لری فقط یک گویش است،شما اول مشخص کن که گویش شما زیرشاخه کوردیست یا فارسی بعد ارگاتیو راه بنداز،شما حتی زبان و دستور زبان و رسم الخط مخصوص ب خودتان را ندارید،قبل سند زدن ایران زبان و رسم الخطی برای خود بسازید،
تا چند سال پیش هم میگفتن که لکی گویشی از کردی هست!! . اما لکی به عنوان زبان ملی ثبت شد و زبان لک هاست . لک ها و بختیاری ها هر چند قرابت فرهنگی با لرها دارند اما واقعیت این است که لر نیستن و برادر لرها بوده اند .
پس شباهت فرهنگی اینا به هم و نسبت به سایر اقوام به دلیل اینکه برادر بوده اند و منطقه زندگی لر ، بختیاری و لک ها در زاگرس و اطراف اون و تا بخشی از عراق هست .
فیلی یا پهلی نام منطقه ای بوده و در زمانی که وسعت لرستان بیشتر از زمان کنونی بود اسم بخشی از لرستان رو لرستان فیلی میگفتند و خرم آباد مرکز لرستان فیلی بود .
به لرها و لک ها در عراق فیلی می گویند . فیلی نامی ایرانی هست و یعنی اینکه اون بخش های عراق در گذشته های دور جزء منطقه لرستان فیلی بوده .
مدارک در مورد کلهرها که مشخص کننده تبار لری آنهاست فراوونه .
یعنی شما می فرمایید کوهدشت، دلفان، الشتر و نیمی از خرم آباد سال ۴۷ جزء استان کرمانشاه بوده اند؟
خیر برادر عزیز حرفتان صحیح نیست.
ضمنا تفکیک مردم غرب ایران واقعا کار آسونی نیست. ما تشابهات فرهنگی بسیار زیادی داریم و نزدیک ترین دوستان من کرد بوده و هستند خصوصا کردهای کرمانشاه.
ضمنا من تبار ایل کلهر رو به درستی نمیدونم ولی با یه سرچ ساده با کلید واژه بزرگان کلهر و مشاهده تصاویر ایشان خواهید دید لباسشان شال و ستره و کاملا مشابه لک ها و لرها هست. با توجه به کامنت های شما و سایر دوستان احتمالا نمیشه گفت کلهرها لک یا لر هستن اما نادیده گرفتن مشترکات هم صحیح نیست.
پیروز باشید.
اینکه کلهرها لر باشند یا کرد یا هر چیز دیگری هیچ دردی از دردهای این مملکت رو درمان نمیکنه
همه ما ایرانی هستیم و به این افتخار میکنیم
از همه هم وطنان عزیزم خواهش میکنم به دنبال قومیت گرایی و نژادپرستی نروید و فقط به فکر پیشرفت وطن باشید
متشکرم
قوم لر به اصطلاح ساده دل چند وقتیست دست به جعل زده و تمام کرد های کلهر و مردمان لک و کورد های کلری و ایلام را با چرندیات و تحریفات تاریخی لر مینامد قصد انان فقط تاراج زبان کردی است و بس پس فرصت سو استفاده ندهید
بعدها با سیاستی نرم و بشر دوستانه و جلودارانه، لک ها رابه عنوان صاحب زبان و فرهنگ مستقل از این دو طیف، جا کردند.و حال هم، برنامه کم رنگ کردن کوردهای کلهر که از اصیل ترین کردها هستند رادارند دنبال می کنند. اینا با سیاست برخورد می کنند.مواظب تفرقه خواهشا باشید . ما از لحاظ نژادی جزء اصیل ترین نژادهای ایران باستان هستیم و اگر هم ، هم نژاد نباشیم ، حداقل پسرعمو که هستیم
ما لرا از دست شما کوردا و بختیاری کجا بریم؟؟؟؟؟شما که همیشه
به ما زور میگین بختیاری هم که اعتراص دارن که ما پارسیانیم
چرا کوردا شدن منبع فزهنگ اصیل ایران و اینا تقصیر شما لراست
که همیشه حمایتشون کردین ا لرا از دست شما دوتا پر مدعا
کجا بریم؟؟؟؟؟؟
بنگرید به طوایف بالاگریو و اتابکان لر کوچک که کجایی بودن
بنگرید به پل کلهر
بخش بزرگی از طوایف امروزی لر و لک کلهر بودهاند مثل بالاوند و ورمزیار و بالاگریو و...
در تاریخ زاگرس کمتر قومی به اندازه کورد کلهر دچار تجزیه شده،
متاسفانه کلهرها
از همدان تا بغداد زیستگاه ما بوده که مرکزیت کردستانات رو هم داشته
برای من جالبه که یک سایت بدون داشتن کمترین اطلاعات پایه مزخرفات یک عده پان لور رو بازنشر میده
باوا همون قبیله سنجانی گیلانی ما کل تاریخ خاورمیانه رو تحت تاثیر قرار داده
والا کلهری برخلاف لوری که لهجهس، زبانه دوماً از نظر نژادی هم فرق دارن، سفید تر و بلندترن، ضمنا اصل ما یارسان بودن برخلاف همیشه مسلمانان لر
این مزخرفات چیه آخه
جناب سایت شما بهتره بیشتر تحقیق کنی و بعد مطلبی رو بازنشر بدی
اینو کدوم لر متوجە میشە
ئیردا ک ئیوە هەول دەین وە نەتەوە و بەرژەون ئیمە، چشتیگە لیا نیەزانین، چما وه باوەت نەتەوەیگ وە دەیشتا میلکانمانەو قسە کەین،
پوری ئیمە ئاگامانە خوەمانەو نەو تا ئمجا یەکی ترەک ئەرامان تز ویل بەید
بورنەوی دی بەریزان !
خب منتظرم ترجمە نمایند عزیزان
کلهرها مقارن با حکومتهای صفویه و عثمانی در تسخیر بغداد به فرماندهی ذوالفقارخان کلهر مشارکت کردند و برای مدتی در آن منطقه حاکم بودند.
مسکن اولیهٔ ایل کلهر همراه با مردمان گوران زبان در نواحی دامنههای کوه شاهو قلعهٔ پلنگان و دیگر نواحی این منطقه بوده است و در کردستان عراق نیز به طور سنتی در اطراف شهر زور خانقین کلار و دیگر نواحی گرمسیری جنوب کردستان عراق حضور داشتهاند. سپس طی یک سری حوادث و اتفاقات به جنوب شاهراه کرمانشاه ـ خانقین نقل مکان کرده و ساکن شدهاند و مرکز اصلی ایل امروز در این جا میباشد ولی طوایف کلهر امروزه در تمام کردستان ایران و عراق به طور پراکنده و گاه متمرکز در تمام شهرهای کُردنشین ایران و عراق از جمله سقز، بوکان، شاهین دژ (چهاردولی)، مهاباد، ارومیه، ماکو، سنندج، ایلام، دره شهر، مهران و در عراق در سلیمانیه، کرکوک، کلار، حلبچه، نواحی گرمیان زندگی میکنند. اکنون قسمت اعظم ایل در استان کرمانشاه ساکن است.
سلام جناب کلهر عزیز
ضمن تشکر از اظهار نظر ارزشمندتان، پیشنهاد می شود که در تعامل با رسانه، از ادبیات محترمانه تری استفاده گردد.
لازم به توضیح است، تمامی ای . پی های ارسال کننده پیام ، قابل مقایسه و اخذ نتیجه هستند(راه اندازی یک بازی توسط چند شهروند عزیز)، بر این قاعده ، ما موظف به اجرای وظایف و رسالت رسانه ای خود ، در چارچوب قانون و همچنین هوشیاری نسبت به برخی از اقدامات عامدانه یا هیجانی هستیم.
برایتان آرزوی موفقیت داریم
منبع خبر : سایت خبری شعار سال
https://shoaresal.ir/fa/news/39706/ایل-کلهر-ایل-لر-تبار
لرها شاخه کوچکی از ایل بزرگ کلهر بودن و در زمان های قدیم و قبل از تقسیم های مرزی که به قرارداد ساکس پیکو مشهور بود ,از منطقه کلهرستان شهرهای گیلانغرب,اسلام آبادغرب,کرمانشاه و چند شهر دیگر به بخشهایی تبعید شدن که الان به اسم لرنشین می شناسیم.
.....................................................
سلام
ورای درست یا اشتباه بودن نظرتان ، مناسب است که از توهین و فحاشی پرهیز کنید.
پایگاه تحلیلی خبری شعارسال ، صرفا پیام هایی را منتشر خواهد کرد که به نظر سازنده بوده و یا چارچوب های اولیه ارتباطات در آن رعایت شده باشد.
مجددا خواهش می کنیم که در برقراری ارتباط با این پایگاه، تحفظات لازم را رعایت کنید.
یا ایل سنجابی ک ممسنی هستند حتی معروفترین سنجابی میگه ما ممسنی هستیم یا زنگنه همین کلهر نصفش هنوز تغییر هویت نداده و هنوز لر هستن . بنظر من( درست یا غلط) همه ی این داستانا برا بزرگتر شدن و کردسازی ایلات لر و رسیدن به خلیج فارسه ک هزار جا گفتن تشکیل کشور جعلی .. تنها از اونجا امکان پذیره اینکه ی آرمان یعنی تشکیل ی کشور کردی رو احزاب درست کردن و تیکه ب تیکه کارهاتون تو مجازی دستورالعمل های احزاب تجزیه طلبه مثل همین تغییر کلمه کُرد به کورد و ایجاد منطقه خیالی کوردستان ک با کردستان فرق کنه و ادعای منطقه بزرگتری از ایرانه یا این کرد یا کورد نوشتن تو اسم آیدیا یا تو بیو لازمه تشکیل اون کشور خیالی تجزیه چهار کشور از جمله ایرانه .
ما لرها هیچوقت اجازه تجزیه کشورمونو نمیدیم هر چند تحت آزار و اذیت چندین سلسله تاریخ ایران بوده ایم و از صفوی تا پهلوی دشمنی کردن ولی راضی به تجزیه نیستیم هر وقت کشور تغییر حکومت داده و قوای کشوری تضعیف شده رفتین برا تجزیه دقیقا چهار بار .
بعضی ها کاری کردن ک در سطح استانی تو کرمانشاه و ایلام هر کی بگه لکم کارش تو ادارات راه نمی افته . ایلام ک هیچ، میایین ادعای دهلران و دره شهر رو می کنید یعنی حذف هویت اون همه آدم این دشمنی اگه نیست پس چیه؟
همین لر رو کرد گفتنتون نشون میده به راحتی ی سری ایلات رو اسیمیله کردین مثل لرهای عراق ک فیلی هستن و ی کلمه جعلی به اسم کرد فیلی درست کردین برا محو کردنشون آخه کرد فیلی کجای تاریخ اسم آورده شده؟
خودتونو گول نمیزنید از قصد اینکارا رو میکنید البته خدا رو شکر لرهای عراق چ بالاگریوش چ لکش بیخیال هویتش نمیشه و دیدین ک تو چ شهرهایی مانع برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم شدن اگه کرد فیلی بودن خو ارزوشون بود مانع چ بشن و جدیدا هم همه جا بنر لور به همراه دارن اشتباه کردین اومدین سر تفرقه سازی برا لرها یک درصد راه تجزیه داشتین با اینکار بسته شد .
تو جای جای تاریخ کشور ضد کشور عمل کردین مثل جنگ چالدران ک بخاطر سنی بودن باعث تجزیه و رفتن شهرهای کردی ایران شدین ی بارم ک شوروی ی جمهورک دست نشانده تو مهاباد با تجزیه ایران براتون ساخت ک اون تجزیه کشورو الان آرمان تون حساب می کنید و دلیل دشمنیتون با پهلوی از بین بردن اون جمهورک ن چیز دیگه برا راحتیتون بگم ک برای تجزیه هیچوقت کرمانشاه و ایلام ک همه جا سعی میکنین صد در صد کرد نشون بدین همراهی نمیکنن مثل قضیه مهسا ک فهمیدن داستان چیه بیخیال شدن چون هنوز لرهاش هستن و لرهای کردشده موافق تجزیه بازی نیستن و اینکه هیچ شیعه ای کُرد نیست نمیشه نود و پنج درصد ی قوم سنی و پنج درصد شیعه تازه تندروهای مناطق دیگرش شیعه رو رافضی و تجاوز به مال و جان و ناموسشو حلال بدونه
ضمنا مگه هی نمیگین سایس پیکو قرا ر بوده کشور کردی بشه اون ک مال متصرفات عثمانی بود چ ربطی به ایران داشت؟
سلام
ضمن تشکر از ارسال نظر،
اما بنظر میاد یک موضوع تاریخی رو بیش از اندازه سیاسی و امنیتی کردید. شاید ما به میزان و حد و اندازه شما اشرافیت امنیتی نداشته باشیم، اما بحث غلیظ سیاسی و امنیتی مطرح شد.
ورای مستند بودن یا نبودن کامنت ارسالی ، بدلیل زاویه جدید ارایه بحث، اقدام به انعکاس نظر شما با اندکی تلخیص، شده است.
ممنون از همکاری شما
ما کردهای کردستان به وجود کلهرها افتخار میکنیم لرها عزیز خودشون خیلی جاها هویت شون رو پنهان میکنن با بچه هاشون لری حرف نمیزنن الان دنبال چی هستن نمیدونم
باوگد وه ناو قنگد. اگه تو کلهر را لر نکنی
تو یا ترک هستی که معلومه هدفت چیه
و یا شخص تو لری هستی که معلوم نیست عدف از خلقتت چی بوده
ایل بزرگ کلهر یکی از ایلات قدیمی و بزرگ زاگرس در غرب ایران است که برخی ازمورخین، قدمت آن را به عصر ساسانی میرسانند. طایفه منشی یکی از طوایف این ایل است که رئیس آن در حدود دهه های نخستین سال 1300، فرجالله خان منشی ملقب به شجاعسلطان بوده است. در کتاب حاضر جنبههایی از تاریخ ایل کلهر از زبان شجاع سلطان بازگو میگردد. نویسنده خود در بسیاری از حوادث ذکر شده حضور داشته و مشاهدات مستقیم خویش را بیان میکند. از جمله حوادث ذکر شده در کتاب میتوان به چپاول طایفهی قل یهوند و همچنین حمله به ایل سنجابی و کشته شدن بسیاری از مردم این ایل اشاره کرد. از ویژگیهای کتاب آوردن اشعاری از مولف در خلال مطالب کتاب است که بیشتر جنبهی حماسی دارند. بنا به گفتهی نویسنده، طوایف کلهر که امروزه به "باوندپور" معروف شدهاند دوشاخه میشوند که شاخهی دوم آنها خود شامل سه طایفه است: حاجیزادهها، گیلانیها، و گلینیها. روابط کلهر با خاندانهای حکومتگر ایران در عصر افشاریه، زندیه، قاجاریه و پهلوی، وضعیت اسکان و یا کوچ افراد این ایل در دورههای مذکور و همچنین نقش این ایل و طوایف وابسته به آن در مقابل بیگانگانی چون عثمانیها، انگلیسیها، آلمانی و... از مهمترین مطالب کتاب به شمار میرود.
البته این حرف هم که نوشتن کلهری گویشی از زبان لریه یکی از خنده دارترین حرفاییه که تو عمرم شنیدم. کلهری گویشه و لری زبان؟؟؟!! لری خودش زبان که هیچ حتی گویش هم نیست و دربهترین حالت بهش میشه گفت لهجه.
اولا ما لرا کوچکترین اهمیتی نمیدیم که کلهرا لر باشن یا کرد دوما من خودم لکم و لر میدونم خودمو خیلیام هستن که لکن شاید خودشون لر ندونن ولی قطعا کرد هم نمیدونن تو کرمانشاه زیادن . سوما شما به چ دلیلی و چ منطقی زبان لری رو که ده الی پونزده میلیون نفر باهاش تکلم میکنن رو لهجه گویش میدونی؟!؟! من لری لکی لری خرم ابادی لری یاسوجی لری بختیاری باهات حرف میزنم اگه ی جملشو معنی کردی حرفت درست حالا تو کردی برا من صحبت کن ببینم کردی زبان یا لری؟ تازه کردی کرمانشاهی که فارسی نه و کردی سنندج کردی مهاباد مریوانی کردی اربیل عراق برام حرف بزن تا بدونه کمو کاست برات ترجمش کنم
از خستگی و درد) یَرس (آسیب دیدن)ورفیکس(فرار کردن ) درایشکس (دوباره ناراحت شدن)سلپس (کنایه از انجام کاری )گیلس(زمین خوردن) چوفس (درد گرفتن)اشکس(شکسته شدن) قپس(مچاله شدن)سرس(لیز خوردن)گشگس(بند بند شدن)گریوس(گریه کردن)پورس(مشغول شدن)پوقس پنمس(ورم کردن)دمس(به مشام رسیدن بو)یا پخش شدن چرچس(ترسیدن)شلس(شل راه رفتن)شلپس(کهنه و خراب شدن)کنس(کنده شدن)پاشس(پاشیدن) وارس(فهمیدن)دچس(پر شدن)کشس(کشیدن-دود کردن)درومس(ویران شدن)غرس(تغییر جهت دادن)کاکس(باز شدن)تاشس(تراشیدن)شکس(هم زدن)شنس(انداختن -پرتاب کردن)شارس(رد شدن)درس(پاره شدن)منس(گمان کردن)حورس(خوردن) اینا ی سری افعال زبان لری در بالاگریوه هستن ک حرف س باعث تبدیل به فعل شدن اونا شده حالا تو کدوم زبون این کلمات وجود دارن ک لری لهجه ای از اونا باشه ؟
با وجود شباهت کلمات و هم پوشانی مناطق نزدیک به هم اقوام ی زبانی بیارید ک اینا از اون گرفته شده باشن.تازه نصف بیشتر این کلمات رو الان یادم نیس وگرنه اینقد زیادن که شاید زبان های دیگه جز اون بشن اینا افعال بودن حال خود کلمات آنچنان زیادن که بایست بگردیم ببینیم کدوم زبان از رو این زبان ک زبان اصلی پهلوی بوده و ساسانیان کاملا مشابه اون حرف میزدن با اینکه خیلی از کلمات به دست فراموشی سپرده شده ان
از صفویه تا همین پهلوی کاملا با لرها دشمنی کرده و دائما در حال تجزیه و جابجایی ایلات و سعی در اسیمیله لرها و ضعیف کردن اونا بودن تا خطری حکومت شونو تهدید نکنه چون تنها گروه قدرتمند ک هر ایلش مثل زند (شاخه لک) یا بختیاری یا ممسنی یا بویراحمدی میتونستن کشورو تحت تسلط بگیرن هم چنانکه ی بار بختیاری یه بار فیلی ی بار زند حکومتو به دست گرفت این دلایلش .
دفه آخرتون باشه میگید لرها شاخه ای از کرد هستند، ، چون به لباس
مقدس چوقا و معبد مقدس چغازنبیل توهین می کنید .
سلام و عرض ادب
لطفا نظرات خودتان را بدون توهین یا برچسب بنویسید. لباس کردی را چطور دارای زمینه هندی-انگلیسی دانستید؟ این برداش به شوخی هم که باشد، نوعی توهین آشکار به قومیت است.
در خصوص لباس چوقا و معبد چغازنبیل هم باید گفت که ضمن احترام و ارزش بالا برای ما، به هیچ وجه مقدس نیستند و صاحب ارزش فرهنگی می باشند.
دوست چوقا چغازنبیل برای ما لرها بسیار ارزشمند است بسیار ارزشمند .....دیگه خودتان تا آخرش بخوانید که بسیار ارزشمند یعنی چی.....
از محرر تقاضامندیم این اکاذیب رو منتشر نکنن ، کلهر بزرگترین ایل کردهاست. با احترامی که برای لرهای عزیز قائلیم ،میگوییم ما هیچ وجه اشتراکی با لرها نداریم ، زیاد دور نمی رویم ،زمانی که ایل کلهر بغداد و کل عراق را فتح کرد ،اصلا اسمی از لر برده نشده ،
لهجه بژی تلفیقی از زبان فارسی میباشد. حتی گویش هم نیست.
خدا رو شکر مردم، امروزه بسیار آگاه هستن و در دام تفرقه افکنی چون شمایی نخواهند افتاد.
نشر دهید.
نام باستانی مردم کلهر در زمان ماد و حکومتی که الان به نام هخامنش میشناسیم ماساگت و بعد ماساگورت و بعد ماسیگرد و بعد مادکورت و بعدکلهور نام داشته است
نام کرماسان یا همین کرماشان کنونی یا قرماسین عربها هم از نام ماسا ها گرفته شده و نام ماهیدشت یا مادشت یا ماسیدشت هم از نام ماسا ها یا همین ماهورهای کنونی گرفته شده است
دینشون هم ابتدا در زمان مادها میترایی بوده و خورشید را ستایش میکردن و در زمان داریوش کبیر بخاطر جلوگیری از قدرت گرفتن مغها که گوسان (گوران کنونی) زرتشتی شد
حکومت ماد و تمام شاهانش که هفت نفر بودن تماما از همین ماساگت ها (کلهرها) بودن
هخامنشیانی که الان میشناسیم به جز کورش که عرب بود و اسم اصلیش بیوراسب و یا پیوراس یا کیوراس بود و همون ضحاک ماردوش بود که که طبق منشور کورش خدای مردوک و یا همون الهه مردوک بابلیان سامیها را میپرستید و توسط ماساگت ها و گوسان ها کشته شد بقیه شاهان هخامنشی از همین ماساگت ها (کلهرها )بودن که هردوت هم بهش اشاره کرده و تمام تاریخ نگاران خارجی آنزمان هم حکومت هخامنشی را از داریوش ادامه حکومت ماد دانسته آند و حتی نام یکی از پسران داریوش (دار ماسا در کتیبه بیستون) ماسی یشت بوده. در کتاب کارنامه اردشیر بابکان زمان ساسانی هم از کلهرها بنام مادکورت و مادکورد نام برده شده
و معنی کلمه کلهور هم به معنای بزرگ خورشید یا بزرگ خورشید پرستان است که احتمالا در اواخر ساسانی یا اوایل اسلامی به آنها اطلاق شده است. کل به معنی رهبر و بزرگ است مثل کل حسین و کل حسن و ...... که الان افراد پیر و بزرگ گفته میشه و هور هم معنی خورشید میده
پس شک نکنید کلهر پیکره و سازنده اصلی ملت کورد است
در مورد آورها هم عرض کنم لور هم جزی از ملت کورده و حدود پانصد ساله تمام حکومتها سعی کردن آنها را از بدنه کورد جدا کنند تا از آنها استفاده ابزاری کنند هرچند تا الان کاملا موفق نشدن و لور و دیگر کوردها خودشان را برادر هم میدونند و خودشان از یک ریشه و یکخون میدونند و همه جا هم هوای هم را داشتند و این را بارها و بارها در قربت و سربازی و...... تک تکشان شاهد آن بودیم و همواره تعصب هم را کشیده و میکشیم پس لطفاً گول تفرقه اندازان و منافقان و مزدوران را نخورید و نقشه آنها را باطل کنید
و توصیه من هم به برادران همخون و همنژاد لور اینه حداقل بروند کتاب تاریخ بختیاری سردار اسعد را مطالعه کنند
سپاس از همه
نام باستانی مردم کلهر در زمان ماد و حکومتی که الان به نام هخامنش میشناسیم ماساگت و بعد ماساگورت و بعد ماسیگرد و بعد مادکورت و بعدکلهور نام داشته است
نام کرماسان یا همین کرماشان کنونی یا قرماسین عربها هم از نام ماسا ها گرفته شده و نام ماهیدشت یا مادشت یا ماسیدشت هم از نام ماسا ها یا همین ماهورهای کنونی گرفته شده است
دینشون هم ابتدا در زمان مادها میترایی بوده و خورشید را ستایش میکردن و در زمان داریوش کبیر بخاطر جلوگیری از قدرت گرفتن مغها که گوسان (گوران کنونی) زرتشتی شد
حکومت ماد و تمام شاهانش که هفت نفر بودن تماما از همین ماساگت ها (کلهرها) بودن
هخامنشیانی که الان میشناسیم به جز کورش که عرب بود و اسم اصلیش بیوراسب و یا پیوراس یا کیوراس بود و همون ضحاک ماردوش بود که که طبق منشور کورش خدای مردوک و یا همون الهه مردوک بابلیان سامیها را میپرستید و توسط ماساگت ها و گوسان ها کشته شد بقیه شاهان هخامنشی از همین ماساگت ها (کلهرها )بودن که هردوت هم بهش اشاره کرده و تمام تاریخ نگاران خارجی آنزمان هم حکومت هخامنشی را از داریوش ادامه حکومت ماد دانسته آند و حتی نام یکی از پسران داریوش (دار ماسا در کتیبه بیستون) ماسی یشت بوده. در کتاب کارنامه اردشیر بابکان زمان ساسانی هم از کلهرها بنام مادکورت و مادکورد نام برده شده
و معنی کلمه کلهور هم به معنای بزرگ خورشید یا بزرگ خورشید پرستان است که احتمالا در اواخر ساسانی یا اوایل اسلامی به آنها اطلاق شده است. کل به معنی رهبر و بزرگ است مثل کل حسین و کل حسن و ...... که الان افراد پیر و بزرگ گفته میشه و هور هم معنی خورشید میده
پس شک نکنید کلهر پیکره و سازنده اصلی ملت کورد است
در مورد آورها هم عرض کنم لور هم جزی از ملت کورده و حدود پانصد ساله تمام حکومتها سعی کردن آنها را از بدنه کورد جدا کنند تا از آنها استفاده ابزاری کنند هرچند تا الان کاملا موفق نشدن و لور و دیگر کوردها خودشان را برادر هم میدونند و خودشان از یک ریشه و یکخون میدونند و همه جا هم هوای هم را داشتند و این را بارها و بارها در قربت و سربازی و...... تک تکشان شاهد آن بودیم و همواره تعصب هم را کشیده و میکشیم پس لطفاً گول تفرقه اندازان و منافقان و مزدوران را نخورید و نقشه آنها را باطل کنید
و توصیه من هم به برادران همخون و همنژاد لور اینه حداقل بروند کتاب تاریخ بختیاری سردار اسعد را مطالعه کنند
سپاس از همه
نمیدونم فازشون چیه ؟ کی زورش زیاده ؟ کی چاقو کشه؟.... . اصلا یچیزایی میگن انگار جز کره زمین نیستند. جمع نمی بندم، مسلما پسرای خوبیم داره ولی اکثرا حرفاشون گنده است و در عمل و پای کار در میرن.فقط لب و دهنن.
بعضی هاشون که توی شرکتا مشغول کارن یکارایی می کنن یا حرکتایی میزنن که بخودت میگی این همون آدمیه که از مردانگی حرف میزد؟؟
من با یه نفر دو نفر برخورد نداشتم که اینجور قضاوت کنم. خیلی تجربه کاری با این جماعت داشتم و اکثر توی همین فضا دیدمشون.
سلام
ان شاالله که موردی بوده باشه
خواهشا وقتی هیچی از فولکلور بارتون نیست نیاین تز بدین
اینکه این بیسوادها رفتند عین متن ویکی پدیا رو که در مورد کورد بودن ما کلهرها بوده رو اینجا کپی کردن و فقط به جای واژه کورد از واژه لر استفاده کردند ، حتی منابعی رو هم که ذکر کردند همان منابع ویکی پدیا است که کلهر رو کورد معرفی کرده. هم ایلی های عزیزم ما با یکسری بیسواد احمق طرفیم که از نبودن اصالت و هویت رنج می برند و می خوان با چسباندن خودشون به ما کلهرها اصل و نصب به دست بیارن ، در نهایت می تونید به مذخرفاتتون ادامه بدید ولی نمی تونید واقعیت رو انکار کنید شما همین الان بیاید گیلانغرب هیچکس خودش رو لر نمی دونه ما با افتخار کورد بودیم کورد باقی خواهیم ماند. بدرود
سلام
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال در چکیده متن ، مواضع خود را بیان کرده است. آیا بهتر نبود ، نقد و نظر خودتان را بدون توهین بیان می داشتید؟
ممنون از مشارکت فعال شما در بحث
سلام
ممنون از بحث تحلیلی تان
سلام
چکیده خبر رو دوباره بخون. بجای تائید و تکذیب، بحث کن. چرا اینقدر متمایل به برچسب و توهین هستیم.
۱_ تشابه صد درصدی پوشش زنان و مردان ایل کلهر با بقیه ی لرهای فیلی
۲_ تشابه بسیار زیاد زبانی بین ستون اصلی لرهای فیلی یعنی لک ها و کلهری
۳_مذهب یکسان _شیعه
۴_ رقص مشابه به صورتی که بر خلاف کرد ها و مانند بقیه ی لرهای فیلی انگشتان هم را میگیرند و نه کاملا از بازو
۵_ تلفظ کلهر در زبان محلی و نیز در برخی کتب دقیقا مانند نوشتار کلمه ی کلهر نیست و به صورت کَلُِر خوانده میشه. میتونید خودتون محلی سعی کنید تلفظش کنید. به این صورت تلفظ بخش دوم کلهر با لر به صورت محلی دقیقا یکیست. این نکته برای این گفته شد که بر اساس منابعی برخی ریشه ی واژه ی لر را از تغییر شکل لهر از کلمه ی لهراسپ یا کی لهراسپ میدونن. به مرور زمان لهراسپ و کی لهراسپ به صورت لر و کَلُِر درامده اند. به نظر من در این هیچ شکی نیست و نظریه ی خورشید و بز کوهی چیز مسخره و افتضاحیه برای ریشه یابی نام کلهر.
۶_کلهر های عراق خودشونو لر میدونن ولی به دلیل قرابت به کردها و کم بودن جمعیت در جامعه ی عربی طبیعیه که خودشونو زیر مجموعه ی کرد ها بدونن
۷_در منابع تاریخی تماما به عنوان لر فیلی ازشون یاد شده
۸-انقدر تشابه فرهنگی بین لرهای فیلی و کلهر ها هست که از بیانشون خسته کنندس و دقیقا یکیست از عذا داری بگیرید تا عروسی و ...
۹_در لرستان مناطق بسیاری به اسم کلهر هست مثل پل های کلهر که باستانی هستند و این نشان دهنده ی یکی بودن نام لر و کلهر هست
۱۰_ کرد ها به هیچ وجه به عنوان شهروند درجه ی یک نگاهشون نمیکنن و کرد پلاستیکی بهشون میگن اما برای یه لر فیلی عین اعضای خانواده میمونن.
1:در رابطه با پوشش کوردهای ایل کلهر این نکته رو بگم که همان پوششی که زنان لرستان دارند به نام کلنجه خفتان گلونی زوون و... همان لباس و پوشش کوردی است که تمام ایلات و طوایف کورد از ماکو تا آبدانان از آن استفاده می کنند حتی کوردهای کرمانج خراسان ، کوردهای سوریه و کوردهای ترکیه هم چنین پوششی دارند و لرستان هم به علت نزدیکی با ایلام و کرمانشاه و اینکه بیش از ۱۵ سال تحت تصرف کلهر بوده چنین لباسی رو از کوردها کپی کردند و الا لباس لری همان لباس زنان بختیاری است که بر تن دارند. دوما برادر من اگر مصداق شما برای هویت یک نفر لباس باشد ، خب لباس تن لرهای بختیاری با شما لرهای لرستان زمین تا آسمان فرق دارد و طبق گفته های شما الان بختیاری لر محسوب نمیشه چون لباسش مثل لباس لرستانی ها نیست(باز هم میگم لباس کوردی است نه لری)
2:مگه لری اصلا زبانه؟؟؟! چطور زبانی دارید که ۸۰ درصدش فارسیه و هیچ دستور و قواعد زبانی به نام لری اصلا وجود نداره کلماتی هم مثل روله ، پیای ، و... هم از زبان کوردی وارد لهجه لری شده. در رابطه با لک ها خودتون بهتر میدونید بیشترشون اصلا خودشون رو لر به حساب نمیارن چون اصلا لر نیستن کورد هستند و به گویش لکی از زبان کوردی تکلم می کنند
3:این حرفت اینقدر خنده داره که اصلا نمیدونم چی بگم ، الان ما کورد زرتشتی و آتییسی و مسیحی هم داریم یعنی اونها هم کورد نیستند؟
4:خداوندا ما را از شر بیسوادان نجات بده. رقص لری شما همان رقص گریان کوردیه که کپیش کردین تو رقص گریان همه انگشت ها رو می گیرن تو گوگل سرچ کنی برات بالا میاره
5:من در پایتخت ایل کلهر یعنی گیلانغرب زندگی می کنم تا حالا ندیدم حتی یکنفر واژه مسخره کَلُر تلفظ کنه. پدربزرگم با ۸۰ سال سن هنوز ندیدم بگه کلر . واقعا خجالت آوره در قرن ۲۱ و این حجم از انحراف دانشی و کم اطلاعی و تحریف؟
6:در تمام مناطق کلهرنشین عراق اصلا نمی دونند لر چی هست چون لر یه قوم ایرانیه عراق اصلا لر نداره.
7:منابعت رو هم مینوشتی تا ۱۰۰ منبع بهت می گفتم که ثابت کنه ما کلهرها کورد هستیم نه لر
8:مگه کسی منکر تشابهات شده؟ قوم کورد و لر هزاران سال در زاگرس کنار هم زندگی می کنند معلوم که تشابهات دارند ولی به نام خود زدن آن تشابهات اوج بچه بودنه مگر اینکه بتونین ثابت کنید
9:این و دیگه کجای دلم بگذارم خدایااااا. ایل کلهر یکی از اصیل ترین ایلات کورد هست معلوم که اون پل معروف کلهر و مناطق دیگه دال بر اصیل بودن این ایل کورد است ولی ربطی به لر بودن نداره
10:این واژه مسخره کورد پلاستیکی چیه افتاده دهن بعضی ها؟! آدم خنده اش می گیره بخدا از ماکو تا آبدانان از خاتقین تا حلبچه از عفرین تا دیاربکر همگی کورد هستیم از یک رگ و نژاد و ریشه کسی هم از کس دیگه برتر نیست
به عنوان یک کلهر میگم کورد بودیم هستیم و خواهیم ماند
بدرود دوست کم اطلاع من
سلام
مطمئنی که نفوذی نیستی؟ خخخخ
ببین ایل های اصلی آبدانان
بیرانوند
زینیوند سنجایی
میر
کوییرده
است زمانی که آخرین بار لرا تو تو زمان رضا شاه تبعید میکنن این 4طایفه رو از آبدانان تبعید میکنن و به قم و نکا و العماره و...میبرن
و این کردایی که توی آبدانان هست اصالت ندارن و رضاشاه اونا رو میزاره جای این 4ایل
(قایل توجه شما، اونجایی که نوشتی میرزا خانلر...)
نهایتا کلهر حتی اگر لر نباشد کرد هم نیست و کردسازی شده از زمان رضاخان که لکها و لرها و کله ها را بخاطر ایستادگی در برابرش قتل عام کرد و اصطلاح لر پشتکوهی ار اون موقع باب شد و به ایلامیها که ان موقع جزو لرستان بود و بهش پشتکوه لرستان بود برای تحقیر به انها داده شد و کردها اتفاقا همراه رضاخان بودن خوانین زیادی از این سه مورد ذکر شده کشته و بسیاری اعدام و بمباران شدند بگونه ای که مجبور به پنهان کردن هویت لری خود شدند . کردها همه سنی مذهب هستند و به کرمانساهیا کرد پلاستیکی می گن یعنی مرد غیر واقعی . ثانیا لباس و زبان و فرهنگ کلهر ربطی به کردها نداره و کلهر اگر لر نباشند کرد هم نیستن . پس دلیل اینهمه توهین به لرها بخاطر چی هست مثل ادم بلد نیستید بحث کنید . من بختیاری هرگز خودم را کرد نمی دانم و نخواهم دانست
سلام
ریشه گرایی در معنای تجریه طلبی ، راه اندازی انواع پان ، تضعیف اتحاد ملی ، کاهش همبستگی و مواردی همانند نیست.
ماهیت بخث تاریخی-فرهنگی بوده و عزیزان ما ، کاملا مسلط و مستحضر هستند.
ممنون از حساسیت شما
و در محدوده ایران لر و شیعه مذهب ،واقعیتی که الان پیش آمده تلاش ۱۲۰ شبکه جهانی کرد برای اتصال به خلیج فارس هستش ،نمونش کرد سازی زنگنه،طوایف لک،ملکشاهی وشوهانی و.....،نقشه کشور کردستان گویای هدفشان هستش
نام کلهر ممکن است از سپهسالار دوران کی کاووس به نام کلاهور گرفته شده باشه و همچنین از نام کی لهرآسپ پدر بزرگ داریوش.
ائورت اسپه به اوستایی لهراسپه به پهلوی آرسامه به پارسی باستان پدر کی ویشتاسپه ( گشتاسپه به پهلوی ) که در تاریخ جهان جنگاوری چون گشتاسپ پهنه گیتی به خود ندیده بنیان گذار ایران زرتشتی و به دلیل ۲ پرشاهینی که بر کلاهخود می بست دلیری و سلحشوری به حد حصری در جهان باستان داشت میان اقوام مختلف و همچنین پارسیان مثال جنگاوری بود و همین قبایل لر زین گشتاسپی را مثال رزم می دانستن و گشتاسپ پدر داریاوهومنه مشهور به اسفندیار یا داریاوهوش به پارسی باستان.
پایتخت کی گشتاسپ ( ویشتاسپ ) در پارتانیسا نزدیکی بلخ بود و تندیس او در دوشنبه تاجیکستان هست و سرزمین مادری پارسیان خراسان کهن ( آسیای میانه ) بوده و نام پارس از اوپاریسن شمال بامیان گرفته شده است.
ایل ممسنی یا مام شاهین یا قوم باستانی ممسینی در رکاب کی گشتاسپ در سغد آسیای میانه بودن.
زبانهای هندواروپایی
زبانهای هندوایرانی
زبانهای ایرانی
زبانهای ایرانی غربی
زبانهای ایرانی شمال غربی
زبان کردی
کردی جنوبی
گویش کردی کرمانشاهی
لری شمالی : گویش لکی
لری مرکزی : گویش فئیلی و گویش ثلاثی
لری جنوبی : گویش بختیاری ، گویش کهکیلویه و بویر احمدی و گویش ممسنی
در كتاب #زیر_آفتاب_سوزان_ایران نویسنده آن، هویت كلهرها را به قوم لر نسبت می دهد و می نویسد: قنسول ایرانی ... برایمان تعریف كرد كه حاكم كرمانشاه، امیرمفخم در حال حاضر با قوای بسیار در سر پل به سر می برد و با لرهای كلهر كه از پرداخت عوارض خود استنكاف كرده اند در حال جنگ است...( #نیدر_مایر_اسكارفن 1363: 59).
در كتاب #كردان_گوران كه تحقیقات مفصل تری در مورد طوایف كرمانشاه دارد در چند صفحه از قول پژوهشگرانی نقل كرده كه گورانها (به معنی همه طوایف كرمانشاه ) اصالت لری دارند به طور مختصر در مورد كلهرها چنین مینویسد: «پس از گذشت نیم سده، دكتر #فریچ ـ خاورشناس آلمانی ـ « كلهرها ـ لرها » را یكی كرد و اندكی پیش از وی، ژ.دو.مورگان گواهی داده بود كه كردان كلهر به لكی سخن می گویند. در پژوهش علمی، بر اساس داده هایی از این دست، این باور پدید آمد كه كلهرها،... شاخه ای از لران اند، زیرا گوران ها و دیگر گروه های باشندگان جنوب كردستان، به گواهی روسو، دارای «نام عمومی لك» هستند و لك ها را چون یكی از گروه های لران می شناسند» ( #آکوپوف_گ_ب 1386: 92).
#میرزا_خانلر_خان_اعتصام_الملك ، نایب اول وزارت امور خارجه در كتابش كلهرها را با هویت لر، ثبت كرده و می نویسد «محمد حسن خان سرتیپ، حاكم كلهر در آن ایام از كرمانشاهان مرخص و روانه به محال خود گردید. بعد از ورود او بر ایل و الوار كلهر خبر رسید كه..» (اعتصام الملك. 1351: 71 )
#بارون_دوبد در كتاب #سفرنامه_لرستان_و_خوزستان – كه به سیاحت در میان لرها می پردازد- در تشریح طوایف لر كوچك چنین می نویسد: طایفههای پشتكوه كه به نام فیلی منسوبند از طوایف پیشكوه بسیار كمترند سرگرد رالینسن عده ی آنان را 12 هزار خانوار تخمین زده كه شامل كرد و دیناروند و كلهر و بدرایی و مكی می شوند. (دوبد، بارون. 1371: 429)
#ناصرالدین_شاه در سفرنامه اش اهالی اطراف سرپل ذهاب را لر ثبت می كند او در صفحه ی 82 كتابش از سنگ سفیدی در حوالی سرپل ذهاب می گوید كه لرها – كه اهالی آن منطقه می باشند - برای این سنگ حكایتی دارند. البته ناصرالدین شاه در صفحه ی 62 همان كتابش اهالی حومه طاق بستان را هم لر ثبت می كند. در این مورد نمی توان گفت ناصر الدین شاه اشتباه كرده است زیرا او به اندازه ی كافی مشاور و تصحیح كننده در اختیار داشته است.
ناصرالدین شاه در سراسر سفرنامهاش) صفحات62 ،72، 74 و 169) ، طایفه زنگنه کرمانشاه را با پیشوند لر و به صورت لر زنگنه درج کرده است.(ناصرالدین شاه. 1363: 62). همچنین، كتاب #منتخب_التواریخ در ص 53 زنگنه را در مجموع طوایف لر قرار داده است.
سلام
وقتی فقط عنوان را می خونید و به چکیده و متن خبر ، مراجعه نمی کنید ، باید هم ما را متهم به تفرقه اندازی کنید. اینهم جای تشکر شماست . ممنونیم.
در ثانی شما می توانید و مجاز هستید نقد کنید، تحلیل کنید، تضارب آرا داشته باشید، اما هیچ حقی برای توهین، تحقیر، تهمت ندارید. جمله اول کامنت شما در خصوص ما و جمله آخر کامنت شما درباره قوم لر، به هیچ وجه زیبنده نبوده و دور از چارچوب های اخلاقی و قانونی است.
منتظردریافت نظرات سازنده و خوب تان در آینده هستیم.
ایراد دوستان اینه که تیتر خوانی می کنند و موضع گیری بعد از اون رو انجام می دند. به دل نگیرید.
من مقالات تاریخی شما درباره اقوام مختلف و پیشا تاریخ ایران رو هم می خونم. خیلی زحمت می کشید. دلگیر نباشید. شاید کاری از دست ما برای جبران بر نیاد اما خداوند خودش به شما اجر می ده
کتاب رو کامل بخوان میفهمی که یکی دیگه گفته کُرد بودن رو و بعد سردار اسعد جوابشو داده
ممنون میشم ازنوع گویش کلهری صحبت واموزش بزارین
چه فرقی داره؟
اول اینکه من از دو نفر از بزرگان خانهای ایل کلهر که خودشان بنیانگذار روستاهایی در ماهیدشت و پدارنشان از بنیانگذاران گیلان غرب بوده شنیدم که میگفتند اجداد ما از لرستان به اینجا نقل مکان کرده اند
به هر حال هرچه باشد همه از یک ریشه هستن لک و لر و کلهر و... همه یک ریشه دارن و همه ایرانی هستن و هیچ تفاوتی بی آنها نیست
اگه لر هستن که چه بهتر طایفه ای بزرگتر هستن اگه لک هستن اونا هم طایفه ای بزرگ هستن و در اصل لر هستن و کلهر هم همچنین به هر حال باید ببینیم توی تاریخ مثل میرزا کوچک ویا ستار خان و باقر خان ترک بزرگ بوده اند؟ واینکه بزرگی و کرامت نزد خدا تقوی و انسانیت هست هر قومی مردمش تقوی و انسانیت و روحانیت بیشتری داشته باشه مورد قبول خداست وگرنه الباقی حرفها چرت پرت هست
کدام قوم بزرگتره و کدام قوم کوچکتر همش چرته معیار پیش خداست نه تعداد نفرات اقوام
رضاخان اینهارو آسمیله کرده تبعید کرده . هویتشان رو نابود کرده .
سلیمان خان کلهر: شیر نره قوم لُر
این شعاری بوده که در گذشته به سلیمان خان کلهر می گفتند که در کتاب ها است .
قنسول ایرانی ... برایمان تعریف کرد که حاکم کرمانشاه، امیرمفخم در حال حاضر با قوای بسیار در سر پل به سر می برد و با لرهای کلهر که از پرداخت عوارض خود استنکاف کرده اند در حال جنگ است.
📚زیرآفتاب سوزان
✍🏻نیدر مایر، اسکارفن 1363: 59
گورانها (به معنی همه طوایف کرمانشاه ) اصالت لری دارند به طور مختصر در مورد کلهرها چنین مینویسد: «پس از گذشت نیم سده، دکتر فریچ ـ خاورشناس آلمانی ـ « کلهرها ـ لرها » را یکی کرد و اندکی پیش از وی، ژ.دو.مورگان گواهی داده بود که کردان کلهر به لکی سخن می گویند. در پژوهش علمی، بر اساس داده هایی از این دست، این باور پدید آمد که کلهرها،... شاخه ای از لران اند، زیرا گوران ها و دیگر گروه های باشندگان جنوب کردستان، به گواهی روسو، دارای «نام عمومی لک» هستند و لک ها را چون یکی از گروه های لران می شناسند
📚کردان گودان
✍🏻آکوپوف. گ. ب. 1386: 92
نایب اول وزارت امور خارجه در کتابش کلهرها را با هویت لر، ثبت کرده و می نویسد «محمد حسن خان سرتیپ، حاکم کلهر در آن ایام از کرمانشاهان مرخص و روانه به محال خود گردید. بعد از ورود او بر ایل و الوار کلهر خبر رسید که..»
📚کتاب میرزا خانلر خان اعتصام الملک
✍🏻اعتصام الملک. 1351: 71
طایفههای پشتکوه که به نام فیلی منسوبند از طوایف پیشکوه بسیار کمترند سرگرد رالینسن عده ی آنان را 12 هزار خانوار تخمین زده که شامل کرد و دیناروند و کلهر و بدرایی و مکی می شوند
📚سفرنامه خوزستان و لرستان
✍🏻دوبد، بارون. 1371: 429
ناصرالدین شاه در سفرنامه اش اهالی اطراف سرپل ذهاب را لر ثبت می کند او در صفحه ی 82 کتابش از سنگ سفیدی در حوالی سرپل ذهاب می گوید که لرها – که اهالی آن منطقه می باشند - برای این سنگ حکایتی دارند. البته ناصرالدین شاه در صفحه ی 62 همان کتابش اهالی حومه طاق بستان را هم لر ثبت می کند. در این مورد نمی توان گفت ناصر الدین شاه اشتباه کرده است زیرا او به اندازه ی کافی مشاور و تصحیح کننده در اختیار داشته است.
ناصرالدین شاه در سراسر سفرنامهاش (صفحات62 ،72، 74 و 169) ، طایفه زنگنه کرمانشاه را با پیشوند لر و به صورت لر زنگنه درج کرده است
📚سفرنامه ناصرالدین شاه
✍🏻ناصرالدین شاه. 1363: 62
همچنین، کتاب منتخب التواریخ در ص 53 زنگنه را در مجموع طوایف لر قرار داده است.
در 📚کتاب دائرة المعارف سرزمین و مردم ایران📚 صفحه 401 چنین می خوانیم « در عصر مغول قسمت شمالی جاده قصر شیرین به کنگاور جزء کردستان و قسمت جنوبی این جاده جزء لرستان بوده و کرمانشاه به صورت ده کوچکی درآمده است.» مرز لر فیلی در غرب با عرب های دشت آشور و در شرق با ترک های همدان به خوبی روشن است زیرا که زبان لری فیلی سنخیتی با زبآنهای عربی و ترکی ندارد. اما این مرز در حد شمالی به خاطر هم ریشه بودن با کردها نامعلوم است. در محدوده ی کرمانشاه، زبآنهای کردی و لری (لکی یا ملکی) مانند طیف های نوری رنگین کمان، آن چنان در هم آمیخته شده اند که عملا مرز بین این زبآنها را نمی توان پیدا کرد. به ناچار به استناد منابع تاریخی می توان این حد را جاده ی قصرشیرین به کنگاور دانست.
علی اکبر وقایع نگار نویسنده کُرد، کرمانشاهان را داخل (سرزمین) لرستان می داند. و در صفحهی 23 کتابش چنین می نویسد: « جماعت لر جماعتی هستند...که محل و مسکن آنها از اصفهان گرفته تا به سر حد ششتر و دزپول و یکطرف و یکطرف آن به عراق عرب و یکطرف آن به کردستان سنندج و یکطرف آن به همدان متصل است و کرمانشاهان نیز داخل لرستان است و طوایفی که ذکر می شود همگی از طایفه ی لر منشعب شده اند. طایفه ی بختیاری و طایفه ی بیستیاروند و طایفه سنجابی و طایفه جلیلوند...» روشن است که آقای وقایع نگار طایفه سنجابی کرمانشاهان را در زمره طوایف لر قرار داده است.
📚کتاب علی اکبر وقایع نگار
✍🏻 وقایع نگار، 1369: 33
در مورد طایفه سنجابی باید گفت که ایل سنجابی یا بخشهایی از آن در زمان سلطنت نادرشاه افشار از حدود فارس به مناطق کرمانشاه کوچانده شدهاند
📚کتاب مقدمهای بر شناخت ایلها، چادرنشینان و طوایف عشایری ایران ص 263
در کتاب کوچ نشینان لرستان، این مرز، قدری مورب ثبت شده و آن را خط قصرشیرین به شاه آباد[اسلام آباد]، کرمانشاه، هرسین، ... نوشته است.
📚کتاب کوچ نشینان لرستان
✍🏻مورتنسن،1377: 39
در تأیید وجود جماعت لر در کرمانشاه، یاسنت لوئی رابینو چنین نوشته: « ایالت کرمانشاه[ منظور استان کرمانشاه امروزی است] دارای شمار بسیاری روستاست که در بیشتر آنها کردها و لرها زندگی می کنند...»(رابینو،1391)و باز در ادامه
📚اعتصام الملک / سفرنامه میرزا خانلر خان 📚اعتصام الملک / به کوشش منوچهر
📚محمودی / ناشر مولف 1351
📚افشار، سیستانی ایرج / مقدمه ای بر شناخت ایلها ، چادرنشینان و طوایف عشایری ایران (دو جلد) / ناشر: مؤلف / چاپ اول 1366
📚دوبد. بارون / سفرنامه لرستان و خوزستان/ ترجمه محمد حسین آریا / انتشارات علمی و فرهنگی 1371
📚رابینو، اچ. ال. / گزارشی از بازرگانی و اجتماع شهر و ایالت کرمانشاه در سده ی نوزدهم / برگردان: محمد رضا (فریبرز) همزه ای / انتشارات دانشگاه رازی 1391
📚راولنیسون، هنری / سفرنامه راولینسون؛ گذر از زهاب به خوزستان/ ترجمه سکندر امان اللهی بهاروند/ انتشارت آگاه 1362
📚رود کردستان نام قبلی رود جراحی است در همه ی کتابهای قدیمی این رود به اسم کردستان معرفی شده است.
📚سعیدیان، عبدالحسین / دائرةالمعارف سرزمین و مردم ایران / انتشارات مجله علم و زندگی 1360
📚ضیاء پور، جلیل / پوشاک ایلها، چادرنشینان و روستائیان ایران / انتشارات وزارت فرهنگ و هنر / آبان 1346
فرهنگ جغرافیایی کرمانشاه جلد 46 /انتشارات سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح 1374
📚گروته، هوگو / سفرنامه گروته/ ترجمه: مجید جلیلوند/ نشر مرکز/ تهران. چاپ اول 1369
📚لسان الملک سپهر، محمدتقی / ناسخ التواریخ (سلاطین قاجاریه) / انتشارات اسلامیه / تهران 1344
📚محمودی منوچهر (به کوشش) / سفرنامه میرزا خانلر خان اعتصام الملک / ناشر مولف 1351
📚مسیحی آبکار (ترجمه) / سیاحتنامه مسیو چریکف / به کوشش: علی اصغر عمران/ مؤسسه انتشارات امیر کبیر/ تهران 1389
مورتنسن، اینگه دمانت / کوچ نشینان لرستان / ترجمه : محمد حسین آریا / انتشارات پژوهنده /1377
📚ناصرالدین شاه قاجار/ سفرنامه عتبات ناصرالدین شاه قاجار/ به کوشش ایرج افشار / انتشارات فردوسی 1363
📚نظنزی، معین الدین / منتخب التواریخ معین / انتشارات خیام تهران 1336
📚نیدرمایر، اسکارفن / زیر آفتاب سوزان ایران / ترجمه: کیکاووس جهانداری / نشر تاریخ ایران / تهران 1363
📚وقایع نگار، علی اکبر / فرهنگ کردی به فارسی بدایع اللغه / انتشارات توکلی / چاپ اول 1369
📚هاکوپیان، آکوپوف. گ. ب. / کردان گوران/ ترجمه: سیروس ایزدی/انتشارات زوار/ تهران 1386