شعارسال: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا شامگاه چهارشنبه در پاسخ به سوالی درباره گزارشهای منتشر شده در مورد تصمیم خود برای استفاده از اسامی جعلی برای نامیدن خلیجفارس ادعا کرد: «زمانی که به خاورمیانه سفر کنم، از من درباره آن خواهند پرسید و باید درباره آن تصمیم بگیرم.»
دو مقام آمریکایی روز سهشنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا قصد دارد در اقدامی تحریکآمیز در سفر آتی خود به عربستان سعودی اعلام کند که آمریکا از این پس خلیجفارس را با نام جعلی آن «خلیج// عربی» خواهد نامید.
براساس این گزارش، کشورهای عربی برای تغییر نام جغرافیایی این پهنه آبی در جنوب ایران فشار آوردهاند، در حالی که ایران بر پیوند تاریخیاش با خلیجفارس تأکید دارد.
این مقامات آمریکایی به شرط ناشناسماندن درباره این موضوع حساس صحبت کردند. کاخ سفید و شورای امنیت ملی آمریکا فعلا به درخواستها برای اظهار نظر پاسخی ندادند.
اقدامات تحریکآمیز ترامپ در شرایطی انجام میشود که نام خلیج همیشه فارس از قرنها پیش تاکنون به طور گسترده شناخته شده است و اسناد تاریخی هم موید همین مطلب است. دولت ایران در سال ۲۰۱۲ تهدید کرد که گوگل را به دلیل حذف نام این پهنه آبی از نقشههایش، تحت پیگرد قانونی قرار خواهد داد.
در نقشههای گوگل در آمریکا، این پهنه آبی با عنوان جعلی آن نشان داده میشود. در نقشههای اپل فقط نام خلیجفارس ذکر شده است.
نیروهای نظامی آمریکا سالهاست که بهطور یکجانبه این پهنه آبی را در بیانیهها و تصاویر منتشرشده خودشان با عناوین جعلی خطاب میکنند.
در سال ۲۰۱۷ و در نخستین دوره ریاستجمهوری ترامپ، زمانی که او از نام جعلی برای اشاره به خلیجفارس استفاده کرد، مناقشهای درگرفت. حسن روحانی، رئیسجمهور وقت ایران به ترامپ توصیه کرد که باید جغرافیا بخواند.
از زمان انتشار گزارش آسوشیتدپرس، مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله «سید عباس عراقچی» وزیر امورخارجه ایران، «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس و دیگر مقامات ارشد کشورمان و همچنین ایرانیان سراسر جهان واکنش تندی به این اقدام احتمالی ترامپ نشان دادهاند.
با این وجود ترامپ ادعا کرد: «من نمیخواهم به احساسات کسی آسیب بزنم. درباره آن تصمیم خواهم گرفت.»
رئیس جمهور آمریکا همچنین در پاسخ به سوالی درباره برنامه هستهای ایران و «آیا ایران میتواند برنامه غنیسازی اورانیوم خود را تا پیش از حد غنیسازی تسلیحاتی حفظ کند یا خیر» گفت: «درباره آن هنوز تصمیم نگرفتیم.»
پیش از این، «جی دی ونس» معاون رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی با بیان اینکه روند مذاکرات با ایران خوب پیش میرود، گفت: «پیشنهاد ما به ایران ساده است. شما نمیتوانید برنامه غنیسازی اورانیوم داشته باشید که به شما اجازه دهد سلاح هستهای داشته باشید.»
ترامپ همچنین در پاسخ به سوالی درباره جنگ غزه ادعا کرد: «تا ۲۴ ساعت آینده جزئیات پیشنهاد تازه آتشبس منتشر خواهد شد. صحبتهای بسیاری درحال صورت گرفتن است.»
رئیس جمهور آمریکا در ادامه با اشاره به سفر آتی خود به خاورمیانه افزود: «با حوثیها به نتایج خوبی رسیدیم. به سخنان کشورهای نزدیک آنها احترام خواهیم گذاشت. حوثیها کشتیهای ما را رها خواهند کرد. حوثیها ضربات سهمگینی تحمل کردند. آنها با تحمل این ضربات شجاعت خاصی از خود نشان دادند.»
ادعای ترامپ درباره «ضربان سنگین» آمریکا به یمن درحالی است که طبق گزارش شبکههای آمریکایی همچون «سی ان ان» که براساس اظهارات مقامات پنتاگون نگاشته شده است، یکی از دلایل توقف حملات آمریکا به یمن، دستاورد اندک این حملات با وجود هزینههای آن بوده است.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
بررسی روند استفاده از اصطلاح خلیج فارس در سخنان روسای جمهور قبلی آمریکا و حتی در صحبتهای گذشته خود ترامپ، نشان میدهد که با نوعی بازی (احتمالا برای منحرف کردن افکار عمومی و تمرکز تیم ایرانی از روند مذاکرات) مواجه هستیم.
لازم به توضیح است که ریشه خلیج از کلمه فارسی پهلوی خوار میباشد. کلمه خلیج یعنی شاخی که از دریا برآمده (آنندراج) که به وضوح میتواند از ریشه پهلوی خوار- ایگ (منسوب به خور= شاخی از دریا) یا همان خور- ایگ فارسی بوده باشد. چه طبق قاعده “ر” پارسی کهن، به “ل” تبدیل شده است؛ نظیر تبدیل اروند به الوند؛ بنابراین در جنگ سیاسی نام خلیج فارس یا متقابل آن، امتیاز قاطع و بزرگی به نفع ایران میشود. ریشه واژۀ خور فارسی یا خوار پهلوی در اساس به معنی جای گود است. واژهٔ پهلوی در واقع بهمعنای «منسوب به پَهْلَو (یا همان پارت)» است. پَهْلَو از دوره هخامنشی به بعد نام یکی از استانهای شمال شرقی ایران بوده است. یعنی ۵۵۰ سال قبل از میلادی مسیح۔ درحالی که قدمت کشور شما از خانهای که من در آن زندگی میکنم کمتر هست! ما قرنها است که ریشه در خاک داریم!
ترامپ دنبال پول است! هر کجا پول باشد او هم هست! او موجودی حساب عربستان، امارات و قطر را با کسر اعشار میداند و برای جذب آن از هیچ عمل یا سخنی فروگذار نخواهد کرد. کسانی که حرکات ترامپ را زیر نظر دارند فراموش نکرده اند که او قبلا هم در دوره اول ریاست جمهوری اش از عبارت خلیج عربی استفاده کرد و اینبار هم بعید نیست برغم ابلهانه بودن این کار، برای بدست آوردن دل عربها، چنین سخنی را تکرار کند. عربستان از نگاه ترامپ یک مشتری بی نظیر و خوش حساب اسلحه، یک سرمایه گذار مودب برای پروژههای انرژی و زیرساخت آمریکا، یک خریدار خوش ژست و بلند پرواز و مدرن برای خرید طرحهای توسعهای و بازیگر اصلی در طرح صلح ابراهیم و ماجرای غزه است. از این گذشته هیچ کشوری به اندازه عربستان نمیتواند در کاهش قیمت نفت به ترامپ کمک کند. او با کاهش ۱۰ دلاری نفت با یک تیر چند نشان میزند که زدن ایران فقط یکی از آنهاست! عربستان، اما دیگر یک کشور سنتی و بی برنامه نیست. بن سلمان برای آمدن ترامپ برنامه ریزی دقیقی کرده است. کنفرانسی بزرگ تحت عنوان MAGA in the Desert تدارک دیده تا با تمرکز بر سرمایه گذاری، حداکثر استفاده را از ترامپ و یارانش بکند. ایلان ماسک، زاکربرگ و لری فینک هم برای کنفرانس سرمایه گذاری مشترک، راهی این سفر هستند و همکاری با صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان توسط بزرگترین سرمایه گذاران آمریکایی در دستور کار است.
قطر از نگاه ترامپ بزرگترین بازیگر گاز است که میتواند در توسعه زیرساختهای آمریکا و تقسیم بازار گاز اروپا نقش ایفا کند. قطر در طول این سالها ثابت کرده که یکی از بازیگران سیاسی منطقه و عاملی اثرگذار در طرح صلح ابراهیم و ماجرای غزه است. گسترش همکاریهای گازی با قطر بازیگری ایران در بازار گاز را از همین شرایط موجود هم کمرنگتر خواهد کرد. امارات، اما از نگاه ترامپ یک هاب مالی است که باید به سرمایه گذارن خاورمیانهای مهربان در بازار آمریکا خدمات رسانی کند و البته در را بر روی تمام الیگارشهای ایرانی که در دفاتر دوبی مشغول تجارت کالاهای استراتژیک ایرانی هستند ببندد! محاصره مالی ایران از کانالهای غیر رسمی قطعا از اهداف این دیدار است. سفر ترامپ به امارات خالی از معاملات ملکی شیرین و حوزه مورد علاقه او نیست. پیش فروش رسمی پنت هاوسهای هتل ۸۰ طبقه ترامپ به ارتفاع ۳۵۰ متر در اتوبان شیخ زاید با قیمتهای پایه ۲۰ میلیون دلار کلید خواهد خورد. برجی که قرار است بزرگترین استخر مرتفع جهان را داشته باشد و تاکنون یک میلیارد دلار برای آن هزینه شده است و یحتمل مراسم کلنگ زنی هفتمین دیزنی لند دنیا در ابوظبی؟!
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون