شعارسال: فیلیپ آقیون از دانشگاه هاروارد و همکارانش (Aghion, 2017 ) تحقیق جالبی در خصوص عوامل تأثیر گذار بر شانس مخترع شدن افراد در فنلاند انجام داده اند.
خلاصه نتایج آنها در خصوص مخترعین فنلاندی نشان میدهد که از میان چهار عامل تحصیلات و آی کیوی فرد و درآمد و ثروت والدین:
بیش از 97 درصد از شانس یک فرد نوعی جهت تبدیل شدن به یک مخترع در فنلاند به میزان تحصیلات وی وابسته است؛ 2 درصد از این شانس به میزان آی کیوی وی، 5 دهم درصد به میزان تحصیلات والدین و 2 دهم درصد هم به میزان درآمد والدین وابسته است.
بنابراین ظاهراً طبق نتایج بدست آمده در این پژوهش تحصیلات مهمترین عامل تعیین کننده در خصوص مخترع شدن فرد است. دلالت سیاستی آن این است که دولت لازم است که سطح تحصیلات جامعه را افزایش دهد.
اما سوال این است که تحصیلات فرد به چه چیزی وابسته است؟ نتایج این تحقیق نشان میدهد که آی کیوی خود فرد و تحصیلات والدین (به ترتیب با سهم 70 و 24 درصدی) با اختلاف فاحش نسبت به ثروت و درآمد والدین، بیشترین تأثیر را در این زمینه دارند. با توجه به اینکه تحصیلات در فنلاند رایگان است بنابراین درآمد و ثروت والدین تأثیر چندانی ندارد.
بنابراین ظاهرا ای کیو نه تنها به صورت مستقیم بلکه به طور غیر مستقیم از طریق تحصیلات بر مخترع شدن فرد تأثیر گذار است. هر چقدر سطح تحصیلات فرد وابستگی بیشتری به آی کیوی وی داشته باشد خطر دو قطبی شدن جامعه شکل میگیرد. زیرا مطابق با این نتایج آی کیوی فرد هم به طور مستقیم و هم به طور غیر مستقیم (از طریق تحصیلات) بر احتمال اینکه یک وی به یک مخترع تبدیل شود تأثیر گذاری قابل توجهی دارد.
نتایج این مقاله نشان میدهد که خانواده های پردرآمد اتفاقا فرزندان تحصیل کرده و با آی کیوی بالاتری نسبت به سایر خانواده ها در فنلاند دارند. این یعنی دو قطبی شدن.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت خبری تحلیلی بولتن نیوز، تاریخ انتشار: 12مرداد 1396، کدخبر: 508810: www.bultannews.com