پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
شنبه ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 27
کد خبر: ۹۷۵۲۳
تاریخ انتشار : ۱۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۴
حاتمی یزد، کارشناس مسائل بانکی بر این عقیده است که بسیاری از کشورها مانند امارات به در حال سو استفاده از شرایط ایران هستند، اکنون برخی از حساب‌های تجار ایرانی را بسته‌اند و به نظر می‌رسد تا دو سال آینده به‌تدریج سایر حساب‌ها را هم ببندند.

شعارسال: حاتمی یزد، کارشناس مسائل بانکی بر این عقیده است که بسیاری از کشورها مانند امارات به در حال سو استفاده از شرایط ایران هستند، اکنون برخی از حساب‌های تجار ایرانی را بسته‌اند و به نظر می‌رسد تا دو سال آینده به‌تدریج سایر حساب‌ها را هم ببندند.

چند ماهی می‌شود که هر بار خبری در مورد بسته شدن حساب بانکی ایرانیان در خارج از کشور به گوش می‌رسد و هر بار نیز توسط برخی از مسئولین مربوطه یا تائید می‌شود یا تکذیب.

در دوران چندساله تحریم‌ها تقریباً تمامی حساب‌های تجار ایرانی در خارج از کشور مسدود شده بود و درصد بالایی از بانک‌های خارجی تحت هیچ شرایطی با بانک‌های ایرانی کار نمی‌کردند.

یکی از مهم‌ترین موضوعات موردبحث در مذاکرات هسته‌ای موضوع رفع تحریم‌های بانکی ایران بود، قرار بود بعد از برجام، تحریم بانک‌ها و حساب‌های ایرانیان نیز رفع شود تا مبادلات تجاری و اقتصادی ایرانیان بار دیگر از سر گرفته شود. بعد از اتمام مذاکرات و امضای برجام، از ابتدای بهمن ۱۳۹۴ تاکنون، بانک مرکزی به افتتاح ۵۲ فقره حساب جدید نزد ۲۳ بانک مختلف اروپایی و آسیایی ازجمله بانک‌های مرکزی ایتالیا، اتریش و دیگر بانک‌های تجاری بزرگ و متوسط اقدام کرده است.

یکی از موضوعات مهم دیگر که بعد از برجام رخ داد، افتتاح ال-سی یا همان اعتبار اسنادی است که یکی از مهم‌ترین ابزارهای لازم برای مراودات تجاری است که تا پیش‌ازاین به‌هیچ‌عنوان صورت نمی‌پذیرفت و صادرات و واردات کشورمان را با مشکلات عدیده‌ای مواجه کرده بود.

از سوی دیگر و با روی کار آمدن دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا، روابط ایران و آمریکا وارد فاز جدیدی شد و به دلیل مخالفت ترامپ با برجام و اصل آن، روابط بانکی ایران نیز در برخی از کشورها دچار مشکلات بسیاری شد، ازجمله بسته شدن حساب تجار ایرانی، در برخی از کشورها مانند امارات متحده عربی که تنها به دلیل خصومت با ایران و همراهی با آمریکا، اقدام به چنین کاری کرده‌اند. روسیه، چین، ترکیه و... سعی دارند تا با بستن حساب ایرانیان و مشکلاتی ازاین‌دست، نهایت سوء‌استفاده را از این شرایط داشته باشند.

احمد حاتمی یزد، کارشناس مسائل اقتصادی و بانکی، با اشاره به آخرین وضعیت حساب بانک‌های ایرانیان در خارج از کشور، گفت: حساب ایرانیانی که در اروپا و آمریکا بودند در همان دوران تحریم بسته شد و به آن‌ها گفته شد که خودتان می‌توانید پولتان را ببرید اما نمی‌توانید آن را حواله کنید، بسیاری از همین افراد که حساب دیگری نداشتند حسابشان در همان‌جا بلوکه شد.

این کارشناس بانکی ادامه داد: بعد از برجام، اروپاییان پول ایرانیان را دادند اما دیگر برایشان حسابی باز نکردند؛ بنابراین بسیاری از اشخاص و بانک‌های ایرانی در خارج از کشور حسابی ندارند. اخیر شاهد این هستیم که در دبی هم در حال بستن حساب‌های ایرانیان هستند، آن‌هم به دلیل شرایط سیاسی که عربستان و امارات علیه ایران ایجاد کردند. در دبی فشار زیادی بر روی ایرانیان می‌گذارند که حساب‌هایشان را ببندند زیرا در دو دهه اخیر بیشتر واردات ایران از طریق دبی صورت می‌گرفت؛ زیرا کشتی‌ها به مقصد ایران نمی‌آمدند به همین دلیل ایران کالاهای خریداری‌شده از سایر کشورها را به دبی می‌فرستاد و ازآنجا هم به ایران وارد می‌کرد.

حاتمی با اشاره به حوادث و جنگ رخ‌داده در کشور یمن، تصریح کرد: دشمنی سرسختانه‌ای که عربستان و امارات علیه ایران ترتیب دادند، راه خروج از تحریم را بر ما می‌بندند و در حقیقت با آمریکا علیه ایرآن‌هم‌قسم شده‌اند. به نظرم ظرف دو سال آینده حساب ایرانیان در دبی یک‌به‌یک بسته خواهد شد، مگر اینکه شرایط سیاسی و بین‌المللی تغییر پیدا کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه خاطرنشان کرد: بسته شدن برخی از حساب‌های ایرانیان در دبی هیچ‌گونه ارتباطی با نقض برجام ندارد و تنها به دلیل خصومت‌های سیاسی است؛ یعنی این تصمیم مبتنی بر تصمیم سازمان ملل و غیره نیست بلکه یک تصمیم کاملاً شخصی است و ازآنجایی‌که حس می‌کنند با کشور ما در حال جنگ هستند، نمی‌خواهند همکاری اقتصادی داشته باشند.

حاتمی یزد، به وضعیت حساب‌ ایرانیان در کشور چین اشاره کرد و گفت: در چین حساب ایرانیان بسته نشده است اما پول نفت ما در آنجا آزاد نیست، پول نفت ما را نگه‌داشته‌اند و می‌گویند یا با این پول اجناس چینی بخرید یا اینکه اگر می‌خواهید این پول را به‌جای دیگری منتقل کنید باید به ما باج بدهید، بین 2 تا 5 درصد از همان پولی که در بانک‌هایشان است باج می‌گیرند برای اینکه اجازه دهند ما پولمان را از آن کشور خارج کنیم.

این کارشناس در ادامه خاطرنشان کرد: چین اکنون در حال سوءاستفاده از شرایط موجود است، اکنون به یک قدرت اقتصادی تبدیل‌شده است و بزرگ‌ترین خریدار نفت ایرآن‌هم است و ازآنجایی‌که فکر می‌کند ایران نمی‌تواند نفت خود را در جای دیگری بفروش برساند، می‌گویند پس ما هم شرایط را به نفع خودمان تغییر دهیم؛ به‌عبارت‌دیگر چین برای خرید نفت 5 درصد برای خودشان تخفیف قائل می‌شوند، یعنی تخفیف را به‌جای اینکه از شرکت نفت بگیرند، از مشتریان ایرانی دریافت می‌کنند. ما در این شرایط مجبوریم که با چین کارکنیم زیرا پول ما آنجا قرار دارد و ما مجبوریم پولمان را در این کشور بگذاریم چون از ما نفت می‌خرد. اگر ما می‌توانستیم نفتمان را به کشوری به‌غیراز چین بفروشیم، آن‌ها نیز قطعاً موضعشان تغییر می‌کرد.

حاتمی یزد ادامه داد: البته باید بگویم که این کار چین تخلف از برجام است، سیاست ایران‌ هم این است که مسیر مخاصمه با آمریکا را ادامه بدهد و در کنار مخاصمه با آمریکا، چین هم در حال سوءاستفاده از ما است. فعلاً نظام سرمایه‌داری بر جهان حاکم است و قدرت فوق‌العاده‌ای هم دارد، ما نیز هزینه مخاصمه با آمریکا را پرداخت می‌کنیم.

احمد حاتمی یزد بابیان اینکه بسته شدن حساب ایرانیان در انگلیس اتفاق جدیدی نیست، تصریح کرد: حساب همه ایرانیان در دوران تحریم در انگلیس بسته شد. بعد از برجام حساب بانکی برای ایران در اروپا بازشده آن‌هم نه برای اشخاص بلکه برای بانک‌ها، آن‌هم در بانک‌های درجه 2.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بعد از برجام بانک‌های اروپای با ایران کار می‌کنند، خاطرنشان کرد: بانک‌های اروپایی با ایران کار می‌کنند. آن‌ها از ایران سپرده و ضمانت‌نامه را قبول می‌کنند اما وام و تسهیلاتی به ایران نمی‌دهند؛ اما خوشبختانه درزمینهٔ اعتبار اسنادی که یکی از ابزارهای مهم برای واردات و صادرات است، بانک‌های اروپایی با ایران‌ همکاری لازم را دارند.

شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت تحلیلی-خبری رویداد24، تاریخ انتشار 18 آذر 96، کد خبر: 92168 ، www.rouydad24.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین