شعار سال: بیش از 5 ماه از وقوع زلزله 7.3 ریشتری «ازگله» کرمانشاه میگذرد و در شرایطی که هیچکدام نمیتوانیم تصورش را کنیم که حتی یک شب را در سرمای پاییز و بویژه زمستان این استان کوهستانی در زیر چادر یا کانکس بگذرانیم، هزاران خانواده ای که سرپناهشان را در این زلزله از دست دادند، فصول سرد سال را با همه کمبودها و مشکلات گذراندند. اما بزودی قراراست، گرما از راه برسد و برخلاف تصور بیشترما آنچه در حال حاضر باعث نگرانی و دغدغه خاطر خانوارهای زلزلهزده و مسئولان کرمانشاه است، وجود گرمای طاقت فرسا در نواحی گرمسیری این استان است که به نظر میرسد کمتر کسی تاب و توان تحمل آن را در زیر چادر و بخصوص کانکس داشته باشد.
استان کرمانشاه جزو نواحی کوهستانی کشور به شمار میآید که آب و هوای آن تحت تأثیر عبور جریان هوای مدیترانهای و مناطق کوهستانی قرار دارد و به همین دلیل است که به 2 منطقه گرمسیری در غرب و سردسیری در سایر نواحی تقسیم میشود. این ویژگی منحصر به فرد جغرافیایی موجب شده که در این استان 4 نوع اقلیم متفاوت چون زمستان ملایم و تابستان گرم و خشک در شهرستانهایی مانند قصر شیرین، سرپل ذهاب و دهستان ازگله، زمستان سرد و تابستان خنک در پاوه، جوانرود و کرند، اقلیم نیمه خشک و استپی خنک در شهرستانهایی مانند سنقر و دهستان پشت دربند و آب و هوای نیمه خشک و استپی گرم در کنگاور، صحنه و هرسین داشته باشیم.
در چنین شرایطی لزوم تسریع در بازسازی واحدهای خسارت دیده از زلزله دوچندان میشود. دولت تسهیلات لازم و امکانات ساخت و ساز را در حد توان خود برای بازسازی مناطق زلزله زده فراهم کرده ونظارت آن را به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بهعنوان نماینده خود واگذار کرده، اما واقعیت این است که ساخت و ساز قرار است توسط خود مردم انجام شود و هر چقدر آنان در این زمینه همکاری داشته باشند به همان نسبت قطار ساخت و ساز سرعت بیشتری میگیرد.
اتمام واحدهای تعمیری در اردیبهشت
بهدنبال وقوع زلزله ازگله، ارزیابیها نشان داد علاوه بر واحدهایی که نیاز به بازسازی کامل دارند، 60 هزارواحد نیز آسیب جزئی دیده و فقط نیاز به تعمیرات دارند.
این واحدها به 3 گروه تقسیمبندی شد؛ تعمیری نوع یک که مقرر شد 12 میلیون تومان وام به آنها تعلق بگیرد و 2 میلیون تومان کمک بلاعوض، نوع 2 که مقرر شد 8 میلیون تومان وام به آنها تعلق بگیرد و 1.5 میلیون تومان کمک بلاعوض و نوع 3 (واحدهایی که خسارت بسیار جزئی دیدهاند و مثلاً دیوار ترکهای خرد خورده و فقط باید نقاشی شود) که مقرر شد 6 میلیون وام و یک میلیون تومان کمک بلاعوض دریافت کنند.
پیشتر اعلام شده بود که مالکان این واحدها تا پایان اسفند ماه به زیر سقف خانههای خود خواهند رفت، اما «رضا خواجه ای» رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه در گفتوگو با «ایران» تصریح کرد: تعطیلات نوروزی و برخی مسائل دیگر موجب شد خود مردم زیاد تمایلی برای اتمام کار تعمیرات نداشته باشند، اما تا یک ماه آینده کار واحدهای تعمیری به پایان میرسد. در حال حاضر وامهای در نظر گرفته شده در این خصوص در حساب مالکان واحدهای تعمیری است.
وی با اشاره به اینکه سرعت کار بستگی به این دارد که مردم تا چه اندازه پای کار باشند، افزود: از حدود 60 هزار واحدی که نیاز به تعمیرات داشت، کار تعمیر 35 هزار واحد تمام شده و کار تعمیر 25 هزار واحد در جریان است که البته برخی مردم خودشان کار را نگه داشتهاند که دلایل شخصی دارد.
جشن پایان سقف زنی واحدهای روستایی زلزله زده شهریورماه
پس از وقوع زلزله 7.3 ریشتری ازگله کرمانشاه و ارزیابیهای متناوب بنیاد مسکن 35هزار واحد شهری و روستایی نوع یک و دو شناخته شد که باید بازسازی شود. واحد تخریبی نوع اول در اولویت بازسازی است و واحدهای نوع 2 نیز باید به مروردر روند نوسازی قرار گیرد، اما فعلاً امکان سکونت برای مالکان آنها فراهم است. از این تعداد تاکنون در بخش روستایی 19 هزارو 700 واحد آواربرداری شده، 11 هزارو 500 واحد پی کنی، 7 هزار واحد در مرحله بتن و فونداسیون، 2 هزار واحد دیوارچینی و 4 هزار و 500 واحد در مرحله اجرای اسکلت است. البته سقف یکهزارو 900 واحد روستایی نیز زده شده است.
وی خاطرنشان کرد: در این راستا در مناطق گرمسیری نیروها و تجهیزات بیشتری را متمرکز کردهایم، البته این بدان معنا نیست که سرعت کار در دیگر مناطق برای ما مهم نیست.
از سوی دیگر، با هماهنگی پیمانکاران بنا داریم در برخی مناطق کار ساخت و ساز را مانند جمعآوری نخاله شبانه روزی کنیم که امیدواریم خود مردم هم کمک کنند و اظهار ناراحتی از سرو صدای احتمالی نکنند.
مالکان واحدهای شهری اقدام کنند
وی در خصوص روند بازسازی مناطق شهری، گفت: تاکنون یکهزار و 100 پلاک که حدود 2 هزارو 500 واحد میشود موفق به دریافت پروانه ساخت شده، 900 پلاک در مرحله پیکنی است و 115 واحد در مرحله بتن و فونداسیون قرار دارد.
رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه اظهار امیدواری کرد که سرعت ساخت و ساز واحدهای شهری در فصل بهار سرعت بیشتری بگیرد.
بـــــرش
روستاییان همتکنند پائیز زیر سقف خانههایشان هستند
رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه معتقد است، اگر روستاییان همت کنند تا شهریور ماه همه واحدهای روستایی قابل سکونت خواهد بود. در واقع مرحله سفت کاری این واحدها به پایان خواهد رسید و روستاییان میتوانند نازک کاری واحدهایشان را با سلیقه خود در پاییز که وقت آزاد بیشتری دارند به پایان برسانند. وی در پاسخ به این پرسش که مردم مناطق گرمسیر استان نگران رسیدن فصل گرما هستند، گفت: شکی نیست که این مسأله نیز یکی از دغدغههای ماست چون تا یکی دو ماه آینده هوا در این مناطق به قدری گرم خواهد شد که تحمل گرما در زیر چادر و کانکس خیلی سخت میشود. اما فقط میتوانیم زمینه سرعت ساخت و ساز را فراهم کنیم و این خود مردم هستند که باید همت کنند و کار را با جدیت بیشتری دنبال کنند.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه ایران ، تاریخ انتشار ------ ، کدمطلب: 464546 ، www.iran-newspaper.com