پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۲۷۵۴۱
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۲:۳۲

خشکسالی چالش اصلی در خراسان جنوبی

خشکسالی و مشکلات خراسان جنوبی در بخش کشاورزی این بار پای اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس را به استان باز کرد تا خود از نزدیک دغدغه مندی مردم را بشنوند و برای آنها تصمیم گیری کنند.

شعارسال: کشاورزان استان پنجشنبه گذشته میزبان اعضای کمیسیونی بودند که به نام آنهاست، تا دغدغه مندی هایشان را بشنوند و برای رهایی از مشکلاتی که به دلیل کاهش منابع آبی و تغییرات اقلیم بر سرشان آوار شده در مجلس شورای اسلامی تصمیم گیریهایی کنند.

لازمه این تصمیمات آشنایی و دیدن مشکلات کشاورزان استان از نزدیک بود، به همین دلیل این اعضا در چهار حوزه انتخابی استان تقسیم و بخشی از آنچه در این ۱۸ سال خشکسالی بر سر استان آمده است را از نزدیک مشاهده کردند.آنها در مشاهدات خود قول هایی برای پیگیری داده و پیشنهاداتی ارائه دادند و البته درباره برخی تصمیمات آبی نظراتی دادند.

طرح پر هزینه

به عنوان مثال معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور آب و خاک که به نهبندان و سربیشه سفرکرده بود،بحث انتقال آب را مطرح و در این باره گفت: طرح انتقال آب از دریا بسیار پرهزینه بوده و در کوتاه مدت نمی توان به آن چشم امید دوخت.

علی مراد اکبری افزود: چه بسا که بشر به ناچار در آینده چشم به آب دریاها بدوزد ولی آنچه مسلم است اینکه این منبع هزینه بر است.

وی با یادآوری زمان طولانی برای اجرای این پروژه و البته شدت خشکسالی ها گفت: در کوتاه مدت نخواهیم توانست در عرصه های مختلف به ویژه بخش کشاورزی که آب دریا برای آن مناسب نیست، امیدوار باشیم.

وی اضافه کرد: با خشکسالی های پیاپی در کشور، علمای حوزه آب هم هشدار داده اند سیر کاهش شدید مخازن آب، آب های زیرزمینی و سطحی یقینا ما را به سمت منابع آبی جدید از جمله انتقال آب از دریا رهنمون خواهد کرد.

بررسی تغییر الگوی کشت

قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی نیز در این بازدید شرایط اقلیمی را مد نظر قرار داد و به موضوع سازگاری کشاورزی با شرایط اقلیمی که خشکسالی مسبب آن شده است اشاره کرد و گفت: باید طرح های تغییر الگوی کشت با سرعت بیشتری پیگیری و اجرا شود.

سید محمد مجابی افزود: مهمترین بحثی که باید در برنامه ششم توسعه دنبال شود، توجه به الگوی تولید، توزیع و مصرف است و خراسان جنوبی با توجه به وضعیت خشکسالی متوالی در این خصوص باید با جدیت بیشتری تلاش کند.

وی گفت: مهمترین عوامل مورد بررسی در سفر به خراسان جنوبی این است که تاکنون چقدر در تغییر الگوی کشت موفق عمل کرده ایم، اینکه از محصولات آب بر به سمت محصولات کم آب حرکت کنیم و برخی گونه های گیاهی خاص سازگار با این منطقه شناسایی شوند.

قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور مجلس گفت: در همین ارتباط آنچه در این سفر دنبال می شود باید با توجه به خشکسالی، از منابع آب به درستی و بهینه تر استفاده و به اصلاح و بهبود قنواتی که در استان سبقه طولانی دارد، پرداخته شود.

وی اظهار امیدواری کرد: با اعتباراتی که مجلس شورای اسلامی در این حوزه مصوب کرده است به ویژه حوزه اصلاح قنوات اقدامات بیشتری را در استان شاهد باشیم.

رونق دامداری شاید کاهش آب را جبران کند

اما عضو کمیسیون اصل ٩٠ و کشاورزی مجلس که به شهرستان های فردوس -بشرویه وسرایان سفر کرده بود، بعد از بازدید از شرایط کشاورزی ودامپروری شهرستان فردوس با اشاره به اینکه یکی از پتانسیل‌های شهرستان فردوس دامداری است، راهکار ارائه داد و آن اینکه اگر بتوانیم دامداری را در این استان تقویت نماییم می‌توانیم محدودیت‌های کشاورزی را جبران کنیم.

هرچند علی‌محمد مردانی این پیشنهاد را با قاطعیت عنوان می کرد اما در مقابل از معضلی گفت که امروز گریبان دامداران زیادی را گرفته است و آن هم نبود صادرات است، چراکه با توجه به این مشکل تولیدات دامداران روی دست دامداران باقی می‌ماند.

البته در مقابل راهکار این مسئول سوال مهمی نیز مطرح می شود وآن اینکه چطور می شود دامداری را افزایش دهیم اما آذوقه دام را افزایش ندهیم به هر صورت برای تامین آذوغه دامها نیز نیاز به کاشت برخی محصولات خواهد بود چرا که برای دامداران خرید برخی از نهاده های دامی به صرفه نیست، کشاورزی و دامداری دو ضلع متصل به یکدیگر هستند. بنابراین شاید این راهکار مقابله با کم آبی نیاز به تامل بیشتری داشته باشد.

اِشک به چشم آمد

روستای اِشک که چند روز قبل مشکلات آبی آن در رسانه ها منتشر شد نیز یکی از مکانهایی بود که به روئیت اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس رسید.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بعد از شنیدن گلایه های اهالی این روستا گفت:بحث آبرسانی سیار کوتاه مدت است اما در عین حال از مسئولان آب منطقه ای و آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی درخواست داریم بررسی های لازم برای آبرسانی به روستای اشک را در دستور کار قرار دهند.

در این بازدید فرماندار درمیان نکاتی را نیز به اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس یادآور شد از تلاش هایی که برای آبرسانی سیار به روستاهای در حال تخلیه انجام می شود تا اعتباراتی که قرار بود برسد و نرسید.

محمد بشیری زاده با شاره به مجتمع آبرسانی درمیان، افزود: برای مجتمع آبرسانی درمیان قرار بوده است ۱۶ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شود اما تاکنون یک میلیارد تومان بیشتر پرداخت نشده است.

قنات های بی جان

هر چند در این بازدید ها تمام مشکلات آبی استان در همه شهرستان ها دیده نشد اما بحران قنات ها مهمترین هدفی بود که در آن دنبال می شد، اینکه ما در استان طی دوره های خشکسالی متوالی بیش از ۳۰ درصد قناتها را از دست داده ایم، و یا قنات هایی که از چرخه دسترسی خارج شده اند اما با کمی لایروبی و یا کبل گذاری می تواند دوباره به چرخه حیات بازگردد.

چند مورد از این قنات ها که به شکل ویژه انتخاب شده بود در روستاهای شهرستان قاین بود،از قنات ۸۰۰ ساله شاهیک که به طور غیر منتظره ای دیگر آبدهی ندارد، تا قناتهای چشمه مولی ،چاه حسن آباد ،عباس آباد دشت، و قناتهای بحران زده کهناب و دهنه اکبریه که با ایجاد چند پروژه آبخیزداری می توان آنها را نجات داد.

مسئول قنوات سازمان جهاد کشاورزی درباره این بازدید ها و هدف سفر اعضای کمیسیون مجلس به خبرنگار مهر گفت: مدتی است که در بخش آب و خاک مطالعات گسترده ای روی قنوات استان انجام گرفته و حاصل این مطالعات به صورت یک فایل مرجع آماده شده است.

به گفته امیرآبادی این فایل در اختیار مسئولان کشوری قرار می گیرد تا با توجه به آن در بحث کمک های فنی و اعتباری با دید بهتری به استان توجه شود.

سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری مهر، تاریخ انتشار: 22اردیبهشت1397 ، کدخبر: 4293970: www.mehrnews.com


خبرهای مرتبط
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین