شعارسال: رین گاردن (Rain garden) یا باغ باران یکی از شیوه های بسیار ساده در استفاده از منابع آب باران میباشد. افزایش مصرف آب به لحاظ رشد جمعیت از یک سو و ظهور تقاضاهای جدید برای آب از سوی دیگر، کاهش روز افزون سرانه آب رادر تمام جهان موجب گردیده است.
با وجود این شرایط در کشور ما از آب باران، این نعمت خدادادی به صورت صحیح استفاده نمی شود و میزان زیادی از آب باران به خصوص در شهرها بر روی سطح خیابانها و حتی بر روی موزاییکهای حیاط منازل باقی مانده و در اثر حرارت خورشید بخار شده و از دسترس خارج می شود. حال با توجه به کمبود آب در کشور ایران و وجود بارندگی های مناسب در برخی از مناطق کشور، هنوز شیوه های بهره برداری بهتر از آب باران نادیده گرفته می شود؛ در حالی که در کشورهای خارجی حتی برای آبی که از سطح بام و شیروانیهای منازل سرازیر می شود برنامه ریزی وجود دارد.
اصطلاح رین گاردن محدوده وسیعی را در بر می گیرد اما بطور کل این روش یک مداخله کننده ساده برای هدر روی روانابهای سطحی می باشد در این روش آب باران وارد زمین شده و بوسیله گیاهان مصرف می شود و از تبخیر و تعرق ممانعت می شود رین گاردن عموما کلیه آبی که به ان وارد می شود را تا جایی که امکان دارد جذب می کند اما ممکن است در بارندگی های سنگین روانابهای به باغچه دیگر یا به زهکشی دیگر هداشت می شود.
این سیستمهای زهکشی خارج از مسیله مالی هیچگونه طراحی مجددی نیاز ندارند و می توانند در هر فضایی هر نوع خاکی اجرا شود سیستم رین گاردن برای جمع آوری و هدایت بارندگی های شهری و جلوگیری از هدر رفت آن می باشد رین گاردن می تواند یک باغچه کوچک در میان فضای سبز باشد یا یک باغچه کوچک زیر ناودان یا یک پوشش گیاهی حاشیه جاده یا یک پایین رفتگی لبه باغچه جهت هدایت بارندگی از سطح خیابان به باغچه باشد.
در هر حال این سیستم یک سییستم ضروری جهت بهینه کردن مصرف آب حاصل از بارندگی های سطحی شهر و تصفیه آب جهت وارد شدن به سفره آب زیرزمینی و پر شدن سفره های زیرزمینی می باشد شناخت سیستم رین گاردن و استفاده از آن در منازل شهری و فضای سبز و معابر موجب هدایت اب شده و از سیلاب و جاری شدن آب در معابر جلوگیری می کند در نتیجه جای دارد تا از این سیستم استفاده شود و جایی در طراحی فضای شهری و ساختمانها به آن اختصاص دهیم.
تعریف
رین گاردن یک فضای گودال مانند ساده در حیاط خانه است که در آن گیاهان بومی یا چمنزار و گلهای وحشی مناطق مرطوب کاشته می شود. این گونه باغها برای جمع آوری آبهای سطحی ناشی از بارش باران روی بامها یا روی زمین و امثال آن طراحی می شوند. اصولاً این باغها به سه منظور اساسی طراحی می شوند:
۱- رین گاردن باعث استفاده مناسب از منابع طبیعی آبهای سطحی که امروزه به عنوان گرانبهاترین منابع مورد توجه هستند، می شود.
۲- همانطور که مطرح شد رین گاردن با گیاهان بومی و زیبا، بادوام و چند ساله پوشیده می شود.
۳- رین گاردن ها عامل تأمین مواد غذایی و پناهگاهی برای پرندگان و حشرات و جانوران مفید است.
لایه های رین گاردن
نوار محافظ چمن اطراف باغ که در کاهش سرعت اولیه جریان آب مؤثر است.
یک لایه کود گیاهی که محیط کاشت را برای فعالیت بیولوژیکی فراهم کرده و خاک را مرطوب نگه می دارد.
گیاهان که جریان آب را برای رطوبی و مواد مغذی برای رشد استفاده می کنند.
یک لایه خاک که محل جمع آوری مواد مغذی و رطوبت لازم از طریق ریشه گیاهان است.
یک دریاچه یا گودالی که محل ذخیره آب باران و سیلاب ناشی از جریان است.
مراحل احداث رین گاردن
۱- علامت گذاری محل احداث باغچه
۲- کندن خاک تا عمق مناسب و ایجاد سد خاکی
۳- یک پشته خاکی یا صخره ای با حداقل ۶ اینچ ارتفاع، به عنوان سدی در برابر جریان سطحی باران.
۴- لوله کشی
۵- کاشت گیاه
رین گاردن
مکان یابی باغ
این باغها باید در محلی باشند که بیشترین میزان جمع آوری آب مورد نیاز از سیلاب و جذب خاک دریافت نماید. این شرایط در محلهای خاص و محدودی از منظر وجود دارد اما قسمتی که خاکی با قدرت جذب بالا دارد، بهترین مکان است.
حداقل فاصله باغ تا نزدیکترین پی بنا ۱۰ فوت است تا امکان آسیب رسانی به بنا در اثر افزایش رطوبت در محل به حداقل برسد.
باغ نباید در بالای سیستم سپتیک قرار گیرد؛ زیرا این شرایط باعث بد منظره و بدبو شدن سایت میشود.
محلهایی که طول چاله فاضلاب در آنها درحدی است که برکه ایجاد می کنند، برای این منظور مناسب نیستند. قدرت نفوذ آب در این محلها بسیار کند است و وجود باغ بارانی در این قسمتها تنها باعث افزایش مشکل محل می شود.
این باغها باید در محلی قرار گیرند که میزان تابش خورشید در آنها بالا بوده یا حداقل در حد متوسط باشد. دریافت پرتوی مستقیم خورشید باعث تسریع بخشیدن سیکل خشک شدن و درنتیجه از بین بردن عوامل بیماریزا و رشد بهتر گیاهان می شود.
انتخاب محل نسبتاٌ صاف از حیاط با خاکی با قدرت جذب بالا، ساخت باغ و کندن خاک را آسانتر خواهد کرد.
اندازه و فرم باغ
باغ های بارانی می توانند به هر شکل و هر سایزی باشند. به هر حال، برای اینکه این گونه باغها کارآیی مناسبی را داشته باشند، باید در طراحی شرایط مناسبی را برای دریافت بیشترین حد جریان آب داشته باشد.
در کل مسائلی که در فرم و وسعت این گونه باغها مؤثر هستند عبارتند از:
• وسعت حوزه آبخیز (سقف، چمنزار، مسیر ماشین رو و … )
• خصوصیات خاک
• عمق باغ
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت نازبو، تاریخ انتشار: 11شهریور1396 ، کدخبر: - : www.nazboo.com