شعار سال: پس از دو روز تعطیلی واحد علوم و تحقیقات در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته به دلیل اعلام عزای عمومی در پی حادثه واژگونی اتوبوس، روز گذشته دانشجویان این واحد دانشگاهی به دانشگاه بازگشتند؛ بازگشتی که به گرامیداشت یاد و خاطره دانشجویان جانباخته در حادثه واژگونی اتوبوس منجر شد. شش روایت از تجمع جمعی از دانشجویان واحد علوم و تحقیقات را در ذیل میخوانید.
1- حدود ساعت هشت صبح به منطقه حصارک در شمالغرب تهران میرسم. ورودی دانشگاه با پارچههای سیاه رنگی مشکیپوش شده است. نصب حجلههای عزا با تصاویر دانشجویان جانباخته از این حادثه دل هر رهگذری را به درد میآورد. در ورودی دانشگاه نیز با اهدای گل از دانشجویان پذیرایی میشود. برخی از دانشجویان نیز با خود شاخهگلهایی را به همراه آوردهاند. از چند روز قبل اعلام شده بود که در روز شنبه در یک مراسم دانشجویی یاد دانشجویان جانباخته حادثه واژگونی اتوبوس گرامی داشته میشود. میدان دانش که بیشتر با ساعت بزرگش شناخته شده است، حالا به مرکز تجمع و اهدای گل تبدیل شده است. تصاویری نیز از این دانشجویان در محل میدان نصب شده است. برخی نیز شمعهایی را به همین بهانه روشن کردهاند. تا حدود ساعت 9 تقریبا جمع محدودی در میدان حاضر شدهاند؛ دانشجویانی که در غم از دست دادن دوستان دانشجوی خود عزادار هستند، میخواهند تا با این تجمع و حضور، بهنوعی ابراز همدردی و البته اعتراضی به قصور صورت گرفته داشته باشند؛ نوع واکنش مجموعه مدیریتی دانشگاه هم نشان میدهد که این حق اعتراض را برای دانشجویان قائل هستند.
2- اولین سوال پس از گذشت چند روز از حادثه این است که آیا تغییری در وضعیت ناوگان حملونقل ایجاد شده یا خیر؟ سری به پارکینگ اتوبوسها میزنم. آنطور که معلوم است، اتوبوسها نونوار شده تا دیگر شاهد چنین حوادثی نباشیم. سایت روابطعمومی دانشگاه آزاد اسلامی نیز صبح دیروز از آغاز به کار ناوگان حملونقل دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خبر داد و نوشت: «با هدف خدمترسانی بهتر به دانشجویان، ناوگان حملونقل جدید دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات با ۵۰ اتوبوس آغاز بهکار کرد.»
3- حدود ساعت 10 جمعیت کثیری در میدان دانش حاضر شدهاند. شروع رسمی برنامه با قرائت آیاتی از قرآن کریم است. یکی از دانشجویان میخواهد متنی را از روی کاغذ بخواند. تاکید میکند که این تجمع سیاسی نیست و از حاضران میخواهد تا این اجازه را به دیگران ندهند که از این تجمع سوءاستفاده سیاسی کنند. اکثر جمعیت حاضر در این تجمع نیز همین هدف را در نظر داشتند؛ یک تجمع برای ابراز همدردی و گرامیداشت یاد همکلاسی و اعتراضی به قصور صورت گرفته و برخورد با عواملی که در این ماجرا کوتاهی داشتهاند. برخی به سمت محل حادثه که حالا مشکیپوش شده، رفتهاند تا با قرائت فاتحه و نثار گل یاد این دانشجوها را زنده کنند. بسیج دانشجویی هم جزء معترضان است. نماینده این تشکل دانشجویی میگوید: «ما داغدار دوستانمان هستیم و خواهان برخورد با مدیران و مسببان حادثه.» مسئولان فعلی دانشگاه آزاد اسلامی البته قصور برخی معاونان و مدیران واحد علوم و تحقیقات را اذعان دارند و به همین دلیل است که یک روز پس از حادثه، معاون و مدیرکل دانشجویی واحد علوم و تحقیقات به اتفاق سرپرست معاونت اداری و مالی وقت، مدیرکل اداری وقت و مسئول ترابری وقت واحد علوم و تحقیقات که کارفرما و ناظر قرارداد برونسپاری ترابری اتوبوسهای دانشجویی بودند، برکنار شدند. برخی شنیدهها نیز حاکی از این است که این دست برخوردها با مسئول خاطی ادامه دارد.
4- کمی از تجمع گذشته اما کمکم جلوههای دیگری بروز میکند که در ادامه همان خط سیاسی است که در روزهای گذشته از سوی برخی جریانات پیگیری و دنبال شده است. چند روزنامه روزگذشته تلاش کردند با انحراف موضوع بهرهبرداری سیاسی خود را کنند. نکته خندهدار موضوع این بود که ساخت ناایمن واحد علوم و تحقیقات در ارتفاع بیش از 1800 متر در دوره شهرداری و دولتهای چهرههای منتسب به این جریان ساخته شد اما این روزنامهها خود را به ندیدن این بخش از تاریخ زدند. چند روز پیش بود که احمد خرم، وزیر اسبق راه و ترابری ساخت علوم و تحقیقات را قلدرمآبانه دانسته و گفته بود: «طراحی این واحد در دولت پنجم یا ششم و زمان شهرداری آقای کرباسچی مطرح شد. آن زمان بنده وزیر راه و ترابری بودم و با این پروژه مخالفت کردیم، اما... کاملا غیرقانونی و قلدرمآبانه این کار را انجام دادند.»
دیروز نیز عدهای سعی داشتند اصل ماجرا را منحرف کنند و این را میشد از شعارهایی که سعی داشتند دیگران را وادار به سردادن آن کنند، دید؛ هرچند خیلی هم موفق نیستند اما گاهی با هوکردن و گاهی با استفاده از کلمات دور از شأن دانشجو، مقصود اصلی خود را آشکار میکنند. عملا این تجمع دو سو دارد؛ در یک سو که عموم حاضران و حداکثر دانشجویان را شامل میشود، آمدهاند تا بگویند این دست کوتاهیها دیگر صورت نگیرد تا دانشگاه دوباره داغدار نشود و در یک سو جمع محدودی با سیاسیکاری موضوع را منحرف میکنند.
چند تن از خبرنگاران و عکاسان که برای پوشش خبری آمدهاند به ناگاه مورد ضرب و شتم قرار میگیرند؛ همین موضوع موجب تعجب دانشجویان هم میشود. دانشجویی در کنارم ایستاده و میگوید: «مگر قرار نبود این تجمع سیاسی نشود پس این شعارها چیست؟» یا دانشجوی دیگری این نوع از اعتراض را بینتیجه و نامناسب میداند و میگوید: «وقتی یک اعتراض از شکل صنفی خود خارج میشود و پوششی سیاسی میگیرد، دیگر پیگیری آن موضوع سختتر میشود.» اما این حرفها انگار از سوی برخی حاضران نمیخواهد شنیده شود.
5- این چند دستگی هرچه به بعدازظهر میرسد بیشتر میشود؛ جریانی که میخواهد سمت و سوی تجمع را تغییر دهد با سوار شدن بر احساسات و عواطف حاضران شعارهای خود را تندتر میکند. حتی در گوشهای میبینم که فردی درحال نوشتن متن سخنرانی برای یکی از حاضران که قرار است برای جمع سخنرانی کند، است؛ متنی که خودنمایی کلیدواژههای گلدرشت سیاسیاش نشان میدهد موضوع از بیرون دانشگاه تغذیه میشود.
در لابهلای جمع، برخی تلاش میکنند جمعیت را تشویق کنند که تجمع را به خارج از دانشگاه بکشانند. از سوی دیگر برخی تلاش میکنند جمعیت را به سمت دانشکده علوم انسانی ببرند. از کثرت جمع کاسته شده اما با این حال برخی مقابل ساختمان علوم انسانی میروند. یکی از اساتید که سن و سالی هم از او گذشته، قصد دارد سخنرانی کند، مسئولان تریبونی برای وی تدارک میبینند اما بهیکباره برخی اقدام به هوکردن و پرتاب آب معدنی میکنند.
6- تجمع روز گذشته دانشجویان در ابراز همدردی با جانباختگان و اعتراض به قصور صورت گرفته درنهایت پایان یافت. تجمعی که شاید سابقه نداشت تا در آن دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مشکلات دانشگاهشان را صریح فریاد بزنند. مجید مشکینی، معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه آزاد اسلامی نیز در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «تمام هزینههای دوستانی که به رحمت خدا رفتند را تقبل کردهایم و امور مربوط به بیمه دانشجویان انجام و بحث بیمه اتوبوس هم پیگیری میشود.همچنین همه مجروحانی که در بیمارستان هستند و خانوادههای آنها را مورد حمایت قرار دادهایم و خانوادههایی هم که از شهرستان آمدهاند را در هتل اسکان دادهایم.» او همچنین گفته است: «افرادی که در حادثه علوم و تحقیقات قصورشان محرز شده است اگر عضو هیاتعلمی باشند به هیات انتظامی و اگر کارمند باشند به هیات نظامی ارجاع خواهند شد.»
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت روزنامه فرهیختگان، تاریخ انتشار 8 دی 97، کد مطلب: 161038، www.newspaper.fdn.ir