شعار سال: پیشبینی اینکه معنی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا برای ایران چیست، زودهنگام به نظر میرسد، به خصوص که فرایند خروج حدود دو سال طول خواهد کشید. با این حال، میتوان خطوطی کلی از اثرات خروج(Brexit) برای ایران ترسیم کرد. خروج لندن از اتحادیه، بالقوه ظرفیت بیشتری به اروپا میدهد تا کمتر تحت تأثیر ائتلاف انگلو - امریکن قرار گرفته و رویکرد مستقلتری از امریکا در پیش بگیرد. این یعنی اینکه ایران به خصوص در فضای بعد از توافق هستهای، بالقوه فضای بیشتری برای تعامل با کشورهای اروپایی خواهد داشت.
همزمان تقویت چهره آنگلوساکسونی سیاست خارجی بریتانیا، لندن را بیشتر به سمت حوزههای نفوذ سنتی و تقویت مناسبات تجاری دو جانبه با کشورهایی مانند مصر، مراکش، تونس، الجزایر و... سوق خواهد داد. این کشورها از جهت پرکردن خلأ تجارت خارجی لندن اهمیت دارند. از طرف دیگر، میتوان پیشبینی کرد که انگلیسیها برای حفظ نفوذ در سیاست جهانی، مناسبات دوجانبه با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را تقویت کنند. تشدید فروشهای تسلیحاتی اولین نتیجه این سیاست خواهد بود. میتوان حدس زد که غلبه نگاه سیاسی- امنیتی انگلیس در مناسبات با ایران، باعث نزدیکی بیشتر آن به حکام عرب و شیخنشینهای عربی خلیج فارس شود. تعدیل تعهدات خاورمیانهای امریکا، زمینه نقشآفرینی پررنگتر انگلیس در منطقه را حتی قبل از همهپرسی خروج فراهم کرده است. بریتانیا از هفت، هشت ماه قبل با شروع ساخت پایگاه دریایی در بحرین و بازگشت به منطقه شرق سوئز، این روند را کلید زده است. با این حال، برآوردهای اندیشکدههایی مانند چتم هاوس این است که افول قدرت اقتصادی انگلیس، مانعی جدی در این روند خواهد بود.
در حوزه داخلی لندن در کوتاهمدت سعی خواهد کرد با مهاجران منعطفتر رفتار کند تا نشان دهد خروج از اتحادیه اروپا، تأثیر کمی بر تعامل با مهاجران، به خصوص مسلمانان گذاشته است ولی به خاطر داشته باشیم مسئله مهاجران، اثرگذارترین متغیر در رأی خروج بریتانیاییها بود. این یعنی اینکه مهاجران خاورمیانهای از جمله اتباع ایرانی، در لندن در بلندمدت با چالش مواجه خواهند بود.
با اندكي تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری تسنیم، تاریخ انتشار: 6 تیر 1395، کد مطلب: 1115106:www. tasnimnews.com