شعارسال : در همین خصوص، رییس مرکز بهداشت کاشمر با اظهار تأسف از اینکه قلیان به یکی از وسایل اصلی در تفریح کاشمریها تبدیل شده است، افزود: قبح مصرف قلیان ریخته شده و شاهد گسترش آن در بین خانمها و آقايان هستیم.مجتبی قائمی با اشاره به اینکه مصرف قلیان در جامعه از قهوهخانه فراتر رفته و در سطح پارکها و معابر عمومی شاهد مصرف آن هستيم، اظهار كرد: امروز سن مصرف قلیان در شهرستان به سنين نوجوانی رسیده است.
وی با بیان اینکه چهارهزار ماده سمی خطرناک در دود سیگار وجود دارد که 80 نوع سرطانزای آن ثابت شده است، تصريح كرد: بیماریهای قلبی و عروقی، گوارشی، تنفسی و سکته مغزی، سرطان دهان و حنجره، ریه، فشارخون، سرطان معده، زخم معده، سرطان مثانه، ناباروری، سقط جنین، پوکی استخوان و... از جمله بیماریهای ديگري است كه افراد وابسته به دود و مواد دخانی را مبتلا ميكند.
قائمي با اشاره به اینکه هر سَر قلیان برابر مصرف سه پاکت سیگار است، ابراز کرد: عدهای معتقدند چون دود سیگار یا قلیان را پایین نمیدهند خطری ندارد؛ این طرز فکر از نظر فیزیولوژی امکانپذیر نیست که دود وقتی وارد دهان شد پایین نرود و تا زمانی که نیکوتین جذب بدن نشود، افراد از مصرف مواد دخانی لذت نمیبرند.
وي موادی که در تنباکوهای میوهای استفاده میشوند را اکثراً خطرناک و سرطانزا برشمرد و خاطرنشان کرد: مصرفكنندگان به دلیل عمومی بودن قلیان، دچار انواع بیماریهای قارچی و عفونی میشوند.
رییس مرکز بهداشت کاشمر با اشاره به اینکه خانوادههايی كه دود دست دوم مصرف میکنند شدیدتر از افراد سیگاری دچار بیماری میشوند، اظهار کرد: اخیراً حتی كارشناسان بر روی دود دست سوم، شامل دودهایی که در هوا معلق هستند و در محیط رسوب میکنند و روی بالش و ملافه و فرش مینشینند و وارد ریههای افرادی که در آن محیط زندگی میكنند، ميشوند بحثهای جدياي مطرح كردهاند.
وي با اظهار تأسف از اینکه برخورد قاطعی با مکانهای عرضه و فروش قلیان صورت نمیگیرد، گفت: اگرچه بر اساس قانون، فروش ادوات قلیان ممنوع است اما میبینیم با فروش ادوات قلیان، شغل جدیدی در کاشمر در حال ایجاد شدن است.
قائمي اظهار کرد: تا زمانی که در مقابل دید عموم قلیان عرضه شود، قطعاً افراد بیشتری از این ماده دخانی استفاده خواهند کرد.
وی با اظهار تأسف از عدم آشنايی بسیاری از خانوادهها نسبت به مضرات قلیان گفت: خانوادهها هنگامی که میبینند فرزندشان قلیان مصرف میکند برخوردی انجام نمیدهند؛ از اين رو در کاشمر روند مصرف قلیان رشد صعودی به خود گرفته است.
قائمی افزود: اگرچه در چند سال گذشته سه بار قهوهخانهها پلمپ شدند، اما باز هم در اماکن عمومی شاهد عرضه قلیان هستيم.
وی ارزان بودن اين سرگرمی، در دسترس بودن و از بين رفتن قُبح مصرف را از دلایل روی آوردن خانمها به سمت قلیان و مصرف آن در اماکن عمومی دانست و با اشاره به اینکه بر اساس قانون هرگونه عرضه و مصرف قلیان در داخل پارکها و اماکن عمومی ممنوع است، از مسئولان مربوطه خواست در این خصوص اقدام جدی داشته باشند.
*هجوم زنان و دختران به قلیان!
در ادامه، مسئول یکی از اماکنی که در کنار فروش مواد خوراکی اقدام به عرضه قلیان کرده است، گفت: برخلاف اینکه استعمال سیگار هنوز در میان برخی از زنان به عنوان یک رفتار زشت و ناپسند شناخته میشود، اما مصرف قلیان در خانوادههای کاشمری با ممنوعیت مواجه نیست؛ به طوری که میبینیم حتی دختران جوان هم امروز در کنار خانواده، در محیطهای عمومی و با این اعتقاد که قلیان بیضرر است شروع به ترویج مصرف قلیان میکنند.
رضایی گفت: اغلب کسانی که به این مکان مراجعه میکنند در کنار چای یا تنقلاتی که میخرند، حتماً قلیان هم سفارش میدهند.
وی اظهار کرد: اغلب مشتریان قلیان جوانان و نوجوانان اعم از دختر و پسر هستند.
اين فروشنده با بیان اینکه امروز مصرف قلیان در بين زنان و مردان رايج است و همه مصرف میکنند، اظهار کرد: درآمدی كه از فروش قلیان به دست میآورم بیش از مواد خوراکی است.
وی با اعلام اینکه برخلاف گذشته مشتریان خانم برای مصرف قلیان رو به افزایش است، خاطرنشان کرد: کسی نیست که لااقل با مصرف قليان توسط خانمها در اماکن عمومی برخورد کند.
*استعمال دخانیات، نوعی اعتیاد!
در ادامه رییس شورای فرعی مبارزه با مواد مخدر کاشمر با بیان اینکه یکی از دغدغههایم در این شهر گرایش جوانان به مصرف قلیان است، گفت: جای تأسف دارد که فضای معنوی دومین شهر زیارتی استان را با دود آلوده کنیم.
مهدی فروزان افزود: متأسفانه در سالهای گذشته، مصرف قلیان بین افراد مسن و کهنسال رايج بود و کمتر جوانی به خود اجازه مصرف قلیان و سیگار میداد، ولی طی چندسال اخیر شاهديم قبح اینها شکسته شد.
وی با اشاره به افزايش ميزان مصرف قلیان در بین جوانان و نوجوانان بیان کرد: مصرف قليان خانوادگی شده و خیلی راحت پدر و مادر قلیان آماده كرده و از فرزند خود برای مصرف دعوت میکنند.
فروزان ادامه داد: اگر در آب آشامیدنی یک روستا یا منطقهای آرسنیک دیده شود به سرعت ستاد بحران تشکیل میدهیم، اما امروز شاهدیم جوانان با مصرف قلیان به چه راحتی سرب، کروم و آرسنیک را وارد بدن خود میکنند.
رییس شورای تأمین شهرستان با بیان اینکه مسئولان کشوری باید قوانین پیشگیرانه در خصوص مصرف قلیان را نهادینه کنند، افزود: متأسفانه قانون خاصی جهت جلوگیری از عرضه قلیان نداریم.
وی به وجود هفت کافه سنتی و چایخانه در این شهر -که از گذشته مجوز عرضه قلیان اخذ كردهاند- اشاره كرد و گفت: صدور هرگونه مجوز در شهرستان جهت راهاندازی چایخانه و کافه سنتی را برای جلوگيری از روی آوردن جوانان به مصرف قلیان و احساس خطر در اين زمينه، ممنوع کردهایم.
فروزان گفت: با هماهنگی با دادستان شهرستان و تصويب مصوبهای در شورای تأمين، هرگونه مصرف قلیان در داخل پارکها، فضای سبز، بلوارها به خصوص بلوار سیدمرتضی و اماکن زیارتی ممنوع شده و نیروی انتظامی مکلف به جمعآوری است.
وي با تأکید بر اینکه هرگونه برخورد در اين زمينه در راستای صحت و سلامت خانوادههاست، افزایش هجوم دختران به مصرف قلیان طی سالهای اخیر را زنگ خطری برای شهرستان برشمرد.
فرماندار کاشمر با بیان اینکه ما وظیفه خود را انجام میدهیم اما نیازمند حمایت خانوادهها و مردم هستیم، بیان کرد: اعضای شورای تأمین و مبارزه با مواد مخدر مصمم هستند در فضاهای عمومی اجازه مصرف قلیان داده نشود.
در خاتمه:
افزایش قارچگونه مراکز عرضه قلیان و مشاهده روزافزون قُلقُل هزاران قلیان در دست جوانان کاشمری، تهدیدی جدی برای سلامت شهروندان این شهر بهشمار میرود؛ لذا مسئولان ذیربط بايد چارهاندیشی کنند و لااقل از عرضه و مصرف آن از اماکن عمومی جلوگیری کنند تا كمتر در مقابل ديد عموم باشد.
قطعاً با رسیدن فصل تابستان و آغاز ايام فراغت نوجوانان، کمتر جمعی از نوجوانان و جوانانی را خواهیم دید که مشغول مصرف قلیان میوهای نباشند؛ قلیانی که تا چند وقت پیش ابزار دست کهنسالان بود که در موقع کسالت پکی به آن میزدند، اينروزها به دست دختران و پسران جوان افتاده و دیگر بسیاری از آنان برای چند لحظه خوش بودن به آن پک میزنند.
اگرچه قانون خوبی برای کنترل استعمال دخانیات داریم اما اجرای اين قانون همت بالایی میخواهد که بعضاً در میان مسئولان کاشمری دیده نمیشود. از آنجايي كه جمعآوری قلیان و جلوگیری از مصرف آن در اماکن عمومی، نیازی به اعتبار ندارد، مسئولان ذيربط بايد از همین امروز نسبت به ممنوعيت عرضه و مصرف آن بهطور جدی و نه مقطعی اقدام کنند.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از وب سایت خراسان بزرگ ، تاریخ انتشار پنجشنبه 03 اردیبهشت 1394 ، کد مطلب :675 ، WWW.khorasanebozorg.ir