پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۸۶۶۸۹
تاریخ انتشار : ۱۹ تير ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۱

ترور الهاشمی به نفع چه جریانی است؟

«هشام الهاشمی» تحلیل‌گر و کارشناس امور امنیتی عراق که از نزدیکان نخست وزیر فعلی مصطفی الکاظمی، از منتقدان نخست وزیر سابق عادل عبدالمهدی و زمانی مشاور نخست وزیر اسبق حیدر العبادی بود، در بغداد ترور شد.
شعار سال: درباره عامل یا عاملان ترور وی فرضیه‌های مختلفی مطرح شده است، اما در یک نگاه کلی سه جریان داعش، مخالفان حضور آمریکا در عراق و موافقان حضور آمریکا در عراق از متهمان ترور الهاشمی به حساب می‌آیند. اما چه کسانی از ترور هشام الهاشمی سود می‌برند؟ و چرا وی در این مقطع زمانی ترور شد؟
واقعیت این است که هشام الهاشمی، از جمله بهترین و مسلط‌ترین کارشناسان عراقی در زمینه امنیتی و خصوصا شناخت سازمان تروریستی داعش و القاعده عراق بود.
به طور واضح موضع او همسوی با ایران نبود، بلکه برعکس در بسیاری موارد در سال‌های اخیر به نفع آمریکا و ائتلاف آمریکا موضع گیری می‌کرد.
وی همچنین مخالف خروج نیرو‌های آمریکایی از عراق و از حامیان حصر سلاح در دست دولت محسوب می‌شد اما با وجود نظرات و دیدگاه‌های انتقادی درباره ایران و گروه‌های مقاومت عراقی، الهاشمی را نمی‌توان در زمره مخالفان برجسته مقاومت تقسیم‌بندی کرد.
همچنین در ساعات نخست پس از ترور الهاشمی، برخی صفحات مجازی منتسب به گروه داعش، این ترور را بر عهده گرفتند. الهاشمی گرچه در تحلیل‌های خود علیه داعش مطالب و اطلاعات زیادی را بیان می‌کرد، اما تا لحظه نگارش این سطور، بیانیه‌ای رسمی ازسوی داعش منتشر نشده است.
در کارنامه ترور داعش نیز، کمتر ترور هدفمند کارشناسان و شخصیت‌های کشوری دیده می‌شود. البته اگر آن طور که در رسانه‌ها به نقل از رسانه‌های طرفدار داعش منتشر شده، مسئولیت این ترور را واقعا داعش به عهده گرفته باشد، عملا بقیه اتهامات راه به جایی نخواهند برد.
در طرف مقابل اما، گروه‌های ضد مقاومت وبه عبارتی موافق حضور آمریکا در عراق از همان ساعات نخست تلاش کردند تا کتائب حزب‌اله را مسئول ترور الهاشمی معرفی کنند.
افرادی نظیر «غیث التمیمی» چهره مشهور ضد مقاومت مدعی شدند کتائب حزب اله در واکنش به حمله روز ۲۶ ژوئن نیرو‌های مبارزه با تروریسم و بازداشت چند نفر از اعضای کتائب که به دستور الکاظمی انجام شد، هشام الهاشمی را که نزدیک به الکاظمی است، ترور کردند.
برخی معتقدند منظور الکاظمی در پیام تسلیت اش به متهم کردن «گروه‌های خارج از قانون» به طور مشخص کتائب حزب ا... است، اما این که در شرایط فعلی، حزب اله عراق که متحمل فشار‌های سنگین در ماه‌ها و هفته‌های اخیر از سوی مخالفان بوده، چه سودی از این ترور می‌برد جای تردید دارد.
از جانب الهاشمی هیچ خطر سیاسی یا امنیتی ویژه‌ای متوجه مقاومت نبود واساسا چنین روندی حتی در برابر افراد مسلح و نیمه‌مسلحی که در ماه‌های گذشته علیه الحشدالشعبی تیغ کشیده‌اند و با سلاح گرم و سرد نیرو‌ها و مقر‌های مقاومت را مورد هجمه قرار دادند، دیده نمی‌شود، چه رسد به آن که چنین اقدامی علیه کارشناسی امنیتی با این سر و صدای رسانه‌ای صورت پذیرد. براین اساس فارغ از ناهمخوانی ایدئولوژیک الحشدالشعبی با چنین اقداماتی، به نظر می‌رسد نه‌تن‌ها منافعی از ترور الهاشمی برای جریان مقاومت متصور نیست، بلکه اساساً ترور وی به زیان جریان مقاومت در عراق است.
از سوی دیگر، بسیاری از کارشناسان و مخالفان حضور آمریکا در عراق معتقدند که نیرو‌های ضد مقاومت در عراق با هدف ایجاد چالش‌های سیاسی و امنیتی برای الحشدالشعبی دست به چنین تروری زده‌اند تا برای مدتی پس از ماجرای دستگیری تعدادی از نیرو‌های کتائب حزب اله، این ترور را به مقاومت منتسب کنند. به هر حال، نشانه رفتن سریع انگشت اتهام توسط برخی جریان‌ها ورسانه‌ها مانند شبکه سعودی الحدث در عراق علیه کتائب حزب اله احتمال نقش داشتن آمریکا و موافقان حضور آمریکا در عراق را برای متهم کردن این گروه مقاومت و تخریب و زدن ضربه کاری به آن را قابل بررسی می‌کند. به باور برخی،
این ترور همچنین می‌تواند طرحی برای تقسیم الحشدالشعبی به «حشد خوب» و «حشد بد» در افکار عمومی عراق باشد تا هم با ایجاد یک لشکرکشی خیابانی یا مجازی گسترده، فضا برای مطالبه جهت محدود کردن گروه‌های مقاومت باز شود و هزینه برخورد کاهش یابد و هم دیگر گروه‌ها را از هرگونه رفتاری مخالف خواست الکاظمی و در سطح کلان، آمریکایی‌ها بازدارد.
اما همزمانی ترور اخیر با گفتگو‌های راهبردی بغداد و واشنگتن قابل تأمل است. روندپژوهی یک‌ساله تحولات عراق نشان می‌دهد آمریکایی‌ها به دنبال این هستند که میوه اعتراضات و آشوب‌های عراق، نخست‌وزیری الکاظمی و ترور الهاشمی را در مذاکرات راهبردی بچینند.
منحرف کردن افکار عمومی عراق از ماجرای اهانت به مرجعیت دینی و نقض‌های حاکمیتی مستمر آمریکا در عراق نیز می‌تواند از دیگر انگیزه‌های احتمالی جریان موافق حضور آمریکا از ترور الهاشمی باشد.
خلاصه آن که اگرچه یافتن عاملان و آمران این ترور، موضوع پیچیده‌ای است که از هم‌اکنون نمی‌توان درباره آن قضاوتی داشت و باید منتظر تحولات آینده و واکنش‌های واضح‌تر الکاظمی ماند، اما این گونه پیداست که مسیر روز‌های آینده عراق بیشتر از قبل به سمت حوادث و تقابلات امنیتی و سیاسی خواهد رفت.
 
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه خراسان، تاریخ انتشار:19تیر 1399، کدخبر: 700788 ، khorasannews.com
خبرهای مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین