پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۲۱۰۳۲
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۱
در مطلب زیر مهدی نوربخش استاد روابط خارجی به بیان تئوری‌های احتمال برخورد ترامپ با ایران می‌پردازد. تئوری که تحرکات ترامپ را عامل بازدارندگی ایران از تلافی ترور سردار سلیمانی می‌داند و تئوری دوم که معتقد است ترامپ ممکن است به چهار دلیل دست به حمله نظامی به ایران بزند؛ و این دلایل را به طور کامل در اینجا می‌توانید مطالعه نمایید.

شعار سال: بحث احتمال حمله نظامی ترامپ به ایران این روزها در آمریکا و کشورهای غربی بسیار بالا گرفته است. دو تئوری در مورد این احتمال مطرح شده است.

گروه اول اعتقاد دارند که امکان حمله ترامپ به ایران بسیار کم است و یا اصلا وجود ندارد و علامت‌هایی که این روزها آمریکا به ایران نشان می‌دهد، فقط به‌خاطر بازدارندگی ایران (Deterrence) از عمل تلافی‌جویانه در سالگرد ترور سردار سلیمانی است.

این گروه بحث می‌کنند که ترامپ برای حمله به ایران نمی‌تواند به یک توجیه عمل پیشگیرانه (Prevention) دست بزند. در جریان ترور سال گذشته، توجیه کاملا نادرست ترامپ این بود که قاسم سلیمانی در حال عملی کردن یک طرح برای کشتن سربازان آمریکایی در عراق بود. ترامپ هرگز نتوانست در این مورد اطلاعات قابل‌اعتنا و دقیقی ارائه دهد.

گروه دومی اعتقاد دارند که ترامپ به چهار دلیل دست به یک حمله نظامی به ایران خواهد زد و احتمال این حمله بسیار زیاد است:

1ترامپ شخصیت متزلزلی دارد و به لحاظ روانی با هر شکست و این‌بار با شکست انتخاباتی در امریکا اعمالش غیرقابل‌پیش‌بینی‌تر شده‌اند. کسانی که در مورد ترامپ نوشته‌اند (بخصوص دختر برادر ترامپ، مری ترامپ)، در کتاب خود از این شخصیت پرده برمی‌دارند. بسیاری اعتقاد دارند که ترامپ از آنارشی و تصمیمات جنجالی لذت می‌برد. از اینکه با این حمله او می‌تواند مرکز توجه بسیاری و خصوصا پایگاه اجتماعی خود در آمریکا قرار گیرد، برای او بسیار خوشایند است.

مانند همه خودکامگان، تصمیماتش چنان بر پایه اطلاعات دقیق استوار نیست و زمانی اطرافیان او می‌توانند بر روی او اثر گذارند. ترامپ در اعمال فشار حداکثری بر روی ایران شکست خورده است. اگرچه به اقتصاد ایران سخت صدمه زده؛ اما توقعش این بود که یا ایران به پای میز مذاکره می‌آید و یا اقتصاد کشور فروپاشی می‌شود. او مثل بسیاری از خودکامگان تاریخ فکر می‌کند جنگ و تنش نظامی با نیرویی که آمریکا دارد، می‌تواند به‌زودی به پایان برسد. او هم مثل بسیاری مستبدین توهم قدرت دارد.

 اسراییل و عربستان سعودی دائما ترامپ را تشویق کرده‌اند که راه‌حل با ایران مذاکره نیست و پایان اختلاف با ایران یک راه‌حل نظامی دارد. بعد از شکست در شورای امنیت سازمان ملل و انتخابات و خصوصا شکست به جو بایدن، تحت همین القائات ترامپ تصمیم گرفته بود که به ایران حمله کند؛ اما با مخالفت گروهی در حلقه نزدیک خود در سیاست خارجی و نظامی کشور روبه‌رو شد. اسراییلی‌ها خصوصا مدل بمباران پایگاهای نظامی ایران در سوریه را بارها بعنوان یک مدل موفق به ترامپ گوشزد کرده‌اند. آنها همچنین گفته‌اند که ایران نمی‌خواهد در قبال ترورها دست به عملی تلافی‌جویانه بزند؛ به خاطر اینکه می‌داند هزینه آن بسیار بالاست.

3اونجلیکال‌های مسیحی در آمریکا که یک مذهب تبعیض‌گرایانه و زمانی همراه با خشونت داشته‌اند، حامی و مشوق ترامپ برای یک حمله نظامی به ایران هستند. آنها این حمله را در راستای قول‌های آخرالزمانی انجیل می‌دانند و سخت اعتقاد دارند که بعنوان گروه‌های حامی ترامپ، او باید به این کار دست بزند. اگر ترامپ دست به چنین حمله‌ای بزند، به او کمک می‌کند که اگر در آینده خواست در صحنه سیاست آمریکا بماند، از حمایت این گروه برخوردار بماند. ترامپ از ابتدا بیشترین کوشش خودرا کرده که به این گروه نزدیک بماند. بخشی از رای ۷۴میلیونی به ترامپ از همین گروه دینی و اجتماعی در آمریکا سرچشمه گرفته است.

4 حمله نظامی ترامپ به ایران، شرایط مصالحه بین دولت بایدن و ایران را برای یک مذاکره برد-برد دشوار می‌سازد. بعد از اینکه ترامپ در سال۲۰۱۷ بر مسند ریاست‌جمهوری آمریکا نشست، یکی از تلاش‌هایی که تا روز آخر دنبال کرد و هنوز هم می‌کند، بی‌اعتبار کردن تلاش‌های دولت اوباما در سیاست‌های داخلی و خارجی و اکنون مشکل کردن کار برای دولت بایدن است. در ایران متاسفانه آمریکا برای زمامداران سیاسی کشور ما یک آمریکاست و فرق آنچنانی بین دمکرات‌ها و جمهوریخواهان در صحنه سیاست آمریکا قائل نیستند.

محافظه‌کاران افراطی در داخل ایران کرارا کوشش کرده‌اند که این فرق را در دولت‌های مختلف آمریکا به مردم کشور مخدوش معرفی کنند. چند هفته پیش و بعد از پیروزی بایدن، ۱۵۰نماینده کنگره آمریکا از دولت بایدن خواسته بودند که هرچه زودتر شرایط برگشت آمریکا را به برجام و مذاکره با ایران آماده کند. هنوز بیش از نیمی از مردم آمریکا حامی برجام هستند.

مهدی نوربخش/استاد روابط خارجی دانشگاه هریسبرگ


پایگاه تحلیلی -خبری شعار سال، برگرفته از کانال تلگرامی امتداد

اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Netherlands
۱۰:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۸
0
0
بعید میدونم ترام اصلا از نظر قانونی بتونه تو همین چند روز ریاست جمهوری رو نگه داره
ناشناس
Netherlands
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۸
0
0
انتقام سردار و ترور فخری زاده عزیز رو باید زودتر میگرفتیم تا این ها به زبون درازی نیفتن
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین