شعار سال: آیت الله نجم الدین طبسی به بیان ویژگیهای «عبادالرحمن» پرداخت و بیان داشت: خداوند متعال در آیه ۶۳ سوره مبارکه فرقان میفرماید: «وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا»، این آیه ویژگیهای متعددی از «عبادالرحمن» را برمی شمرد.
او بیان داشت: این آیه، والاترین و باارزشترین ویژگیهای انسانی را توصیف میکند، البته آیات قبل، به برخی برخوردهای انسانهای لجوج و مشرک اشاره میکند. در آیه ۶۰ همین سوره میفرماید: «وَإِذَا قِیلَ لَهُمُ اسْجُدُوا لِلرَّحْمَٰنِ قَالُوا وَمَا الرَّحْمَٰنُ أَنَسْجُدُ لِمَا تَأْمُرُنَا وَزَادَهُمْ نُفُورًا؛ و هنگامی که به آنان گویند: برای رحمان سجده کنید، میگویند: رحمان چیست؟! آیا برای چیزی که تو فرمان میدهی، سجده کنیم؟ و [دعوت تو]بر رمیدگی و نفرتشان میافزاید».
راه رفتنی به دور از تکبر
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: خداوند در آیات بعدی به بیان ویژگیهای عبادالرحمن میپردازد و اولین ویژگی که برای «عبادالرحمن» ذکر میکند، راه رفتن با آرامش و فروتنی و به دور از تکبر است.
او، تواضع را کلید ایمان و کبر و غرور را کلید کُفر دانست و گفت: انسانهای مغرور حاضر به شنیدن سخنان خداوند و رهبران الهی نیستند، اما «عبادالرحمن» چنان تواضعی دارند که در هنگام راه رفتن هم با آرامش قدم برمی دارند و این فروتنی حتی در راه رفتن آنها قابل مشاهده است.
آیت الله طبسی تصریح کرد: خداوند متعال در آیه ۳۷ سوره اسراء میفرماید: «وَلَا تَمْشِ فِی الْأَرْضِ مَرَحًا ۖ إِنَّکَ لَنْ تَخْرِقَ الْأَرْضَ وَلَنْ تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولًا؛ و روی زمین، با تکبر راه مرو! تو نمیتوانی زمین را بشکافی، و طول قامتت هرگز به کوهها نمیرسد!». اما «عبادالرحمن» به دلیل داشتن روح ایمان، این دستورات را اجرا میکنند.
او به یکی دیگر از ویژگیهای عبادالرحمن اشاره کرد و افزود: ویژگی دومی که برای عبادالرحمن ذکر شده این است که «هنگامی که نادانان آنان را طرف خطاب قرار میدهند [در پاسخشان]سخنانی مسالمت آمیز میگویند». البته ما دو نوع سلام داریم: یکی زمانی که وارد میشویم و آن، سلام تحیّت است که نشانه محبت میباشد و دیگری زمانی که خارج میشویم و آن، سلام وداع است. منظور از «سلاما» در آیه ۶۰ سوره فرقان، سلام وداع است یعنی صحنه را ترک میکنم، اما با تو درگیر نمیشوم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به داستانی در این زمینه اشاره کرد و گفت: وقتی مالک اشتر از بازار گذر میکند، صاحب مغازهای به سوی او زباله پرتاب میکند. بعد که مالک رد میشود و میرود، میگویند او را شناختی؟ میگوید: نه. میگویند: او مالک اشتر، فرمانده لشکر علی بن ابیطالب (ع) است. مغازه دار، کار خود را رها میکند و به دنبال او میرود تا از او عذرخواهی کند.
او تاکید کرد: مسئولان به عنوان افراد ویژه کشور باید این آیات الهی را بخوانند و به آن عمل کنند. از اینها انتظار میرود که کار خود را به درستی انجام دهند و اگر متوجه نادرستی عمل خود شدند، به تذکرات رهبر انقلاب اسلامی و مراجع معظم تقلید ترتیب اثر دهند و عذرخواهی کنند و بر اشتباه خود اصرار نکنند.
آیت الله طبسی ویژگی سوم «عبادالرحمن» را مورد اشاره قرار داد و افزود: خداوند در آیه بعد (۶۴ سوره فرقان) میفرماید: «وَالَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّدًا وَقِیَامًا؛ و آنان که شب را برای پروردگارشان با سجده و قیام به صبح میرسانند».
او به آیه ۶۵ سوره فرقان به عنوان چهارمین ویژگی «عبادالرحمن» اشاره کرد و گفت: خداوند میفرماید: «وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ ۖ إِنَّ عَذَابَهَا کَانَ غَرَامًا؛ و آنان که میگویند: پروردگارا! عذاب [دوزخ]را از ما بگردان که مسلماً عذاب آن پایدار و همیشگی است».
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: اگر کار را دست عبادالرحمن بدهیم، شاهد اختلاس و… نخواهیم بود. تخصص در کار لازم است، اما ضلع دیگر آن دینداری و تعهد است؛ لذا باید کسانی را به کار بگماریم که علاوه بر تخصص خداترس باشند و به معاد اعتقاد داشته باشند.
اکثر مسئولین ما در حال خدمت هستند
او به آیه ۶۷ سوره فرقان به عنوان پنجمین ویژگی «عبادالرحمن» اشاره کرد و گفت: خداوند در این آیه میفرماید: «وَالَّذِینَ إِذَا أَنْفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَلَمْ یَقْتُرُوا وَکَانَ بَیْنَ ذَٰلِکَ قَوَامًا؛ و آنان که وقتی انفاق میکنند، نه از حدّ معمول [و متعارف]میگذرند و نه تنگ میگیرند، و [انفاقشان]همواره میان این دو در حدّ اعتدال است».
آیت الله طبسی یادآور شد: در این آیه، اصل انفاق، مسلم گرفته شده است، اما آنچه مهم مینماید، نحوه انجام آن است که عبادالرحمن در انفاق نه اسراف میکنند و نه سخت میگیرند بلکه همواره در حدّ اعتدال رفتار میکنند.
او با بیان اینکه فشارهای دشمن بخشی از مشکلات است نه همه مشکلات؛ خاطرنشان کرد: کشور ما کشور غنی و قدرتمندی است و اگر مسئولان و مردم ما ویژگیهای عبادالرحمن را در خود نهادینه کنند، قطعا مشکلات حل خواهد شد و کشوری، چون آمریکا جرات نخواهد کرد که نگاه چپ به ایران کند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دوم سخنان خود با بیان اینکه ما در نظام اسلامی زندگی میکنیم، گفت: حکومتی که براساس قرآن کریم و دستورات پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) اداره میشود، باید مسئولین آن نیز در همین چارچوب گام بردارند و همواره به خاطر داشته باشند که با پشتیبانی مردم به این منصب و مقام رسیده اند و باید برای خدمت به این مردم گام بردارند.
او تصریح کرد: اکثر مسئولین ما در حال خدمت هستند، اما توقعات مردم بیش از این است؛ درنظر داشته باشیم که اگر این سدسازیها و برق کشیها و گازرسانیها نبود، با مشکلات عدیده مواجه بودیم. سخن این است که مسئولین باید خود را خادم ملت بدانند نه رئیس؛ و در برابر این پست و مقام احساس مسئولیت کنند.
آیت الله طبسی بهترین راه برای رهایی از کبر و غرور را محاسبه و مقایسه اوصاف خود با ویژگیهای ذکر شده در این آیات الهی دانست و گفت: در ماه مبارک رمضان که ضیافت الله است و در روزهای پایانی آن قرار داریم، بنشینیم و با خود بیاندیشیم که آیا مصداق «عبادالرحمن» هستیم یا مصداق «بالاخسرین اعمالا». اینها (زیانکارترین مردم در کارها) کسانی هستند که گمان میکنند کار نیک انجام میدهند، اما در حقیقت به خداوند کفر میورزند و اگر کار نیکی هم انجام دهند به دلیل کفرشان، حسنات آنها تباه میشود.
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از شفقنا، تاریخ انتشار: ۲۱اردیبهشت ۱۴۰۰، کد خبر fa.shafaqna.com، ۱۱۴۵۵۷۲