شعار سال: ماجرای افزایش قیمت شکر و عرضه بالاتر از نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار از سال گذشته در کشور آغاز شد که بسیاری از فعالان بازار، چند نرخی بودن شکر را علت اصلی این گرانیها مطرح کردند.
بررسیها از سطح بازار نشان میدهد که با اتمام ماه رمضان و عرضه شکرهای تنظیم بازاری، قیمت هر کیلو شکر با نرخ ۱۵ تا ۲۰هزار تومان در مغازههای سطح شهر عرضه میشود که با ازدیاد تقاضا همزمان با پیک مصرف احتمال مجدد افزایش قیمت در بازار وجود دارد.
گرچه در سال ۹۶ با تولید ۲ میلیون تن شکر به خوداتکایی نسبی دست یافتیم، اما اتخاذ سیاستهای نامناسب در خصوص قیمت خرید تضمینی منجر به شکست این طرح شد و هم اکنون کار به جایی رسیده که برای تامین نیاز کشور چارهای جز واردات یک میلیون تن شکر نداریم.
بسیاری از مسئولان براین باورند که افزایش حدود ۲ برابری قیمت خرید تضمینی چغندر قند از ۸۴۰ به ۱۲۴۷ تومان در سال زراعی ۱۴۰۰_۹۹، تاثیر خشکسالی بر کاهش تولید و افزایش قیمت جهانی شکر از علل اصلی گرانی این کالا در بازار به شمار میرود که با توسعه کشت چغندرقند پاییزه و استمرار سیاست حمایتی از کشاورزان دستیابی به خوداتکایی تولید شکر شدنی است.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از آخرین علل گرانی بازار شکر، ناکامی خودکفایی شکر و راهکار بی نیازی از واردات و تامین صد درصدی نیاز کشور در داخل با خبر شویم:
قیمت تمام شده هر کیلو شکر داخلی ۱۲ هزار تومان
غلامرضا بهمنی دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر با اشاره به دلایل گرانی قیمت شکر در بازار اظهار کرد: هم اکنون قیمت شکر در استانهای مختلف متغیر است به طوریکه هر کیلو شکر در جنوب ۱۱ هزار و ۷۰۰ تا ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان و تهران ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان در مغازهها عرضه میشود.
وی با اشاره به اینکه واردات شکر صرفه اقتصادی ندارد، افزود: در حال حاضر قیمت هر کیلو شکر خام در بنادر ۱۰ هزار و ۵۰۰ تا ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومان تمام میشود که با تبدیل آن به شکر سفید قیمت بالای ۱۲ هزار تومان تمام میشود، به همین خاطر عدم صرفه اقتصادی موجب شده واردات به کندی صورت گیرد.
بهمنی ادامه داد: سال ۹۶ با تولید ۲ میلیون تن شکر به خوداتکایی نسبی رسیدیم که متاسفانه اعمال سیاستهای نادرست در زمینه قیمت منجر به شکست این طرح شد.
این مقام مسئول با بیان اینکه به طور متوسط سالیانه ۸۰۰ هزار تن شکر برای تعادل قیمت در بازار وارد میشود، گفت: انجمن تصفیه کنندگان شکر میزان مصرف شکر سالیانه را ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن و انجمن تولیدکنندگان ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن اعلام میکند که با این وجود بر سر واردات شکر هم اختلاف نظر وجود دارد.
دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر با اشاره به اینکه خبری از توزیع شکر با نرخ مصوب نیست، بیان کرد: با پیک مصرف شکر در مرداد، قیمت دچار نوساناتی میشود که در شهریور با عرضه محصول داخلی قیمت تا حدودی متعادل میشود.
بهمنی با اشاره به تاثیر کم بارشی بر کشت چغندرقند گفت: با تمامی کشتهای غرقابی از جمله چغندرقند به دلیل محدودیت آب مخالف هستیم و امسال خشکسالی و کم بارشی هم بر میزان تولید تاثیر گذار است.
این مقام مسئول ادامه داد: امسال شورای قیمت گذاری، قیمت هر کیلو چغندرقند را نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲ برابر افزایش داد که بر مبنای استحصال یک کیلو شکر از ۷ کیلو چغندر قند، نرخ تمام شده ۱۰ تا ۱۱ هزار تومان تمام میشود که با احتساب سود کارخانه ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان قیمت تمام شده هر کیلو شکر از چغندر قند داخلی میرسد. به طور کلی با افزایش عرضه قیمت کاهش و با کمبود عرضه قیمت بالا میرود.
دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر با اشاره به اینکه استانهای غربی بیشترین تولید چغندرقند را دارند، تصریح کرد: با توجه به محدودیت آب در کشور، قیمت تمام شده شکر با احتساب هزینه آب بالاتر از این نرخ تمام میشود که با وجود مصرف بالای آب برای کشت چغندرقند در استانهای غربی، تولید چغندر ناشی از شرایط خشکسالی منطقی نیست.

راه حل خودکفایی شکر چیست؟
محمد شفیع ملکزاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به دلایل شکست خوداتکایی تولید شکر اظهار کرد: در سال ۹۶ برنامه ریزی مناسب دولت، کشاورزان را به سمت و سوی کشت چغندرقند و نیشکر سوق داد و همین امر موجب شد به خوداتکایی نسبی برسیم.
وی افزود: تا قبل از سال ۹۵ چغندر قند پاییزه کشت نمیشد و تنها کشت چغندرقند بهاره در مناطق سردسیر صورت میگرفت که کشت پاییزه چغندر در مناطق جنوبی منجر به خودکفایی شکر در سال ۹۶ شد.
ملک زاده با اشاره به اینکه سال ۹۶ تولید شکر به مرز خودکفایی رسید، بیان کرد: در سال ۹۶ نیاز واردات به کمتر از ۱۰۰ هزار تن رسید که متاسفانه سیاست گذاری نادرست در تعیین قیمت چغندرقند و خرید محصول منجر به کاهش استقبال کشت این محصول شد.
رئیس نظام صنفی کشاورزی ادامه داد: طی سالهای اخیر سیاست نامناسب قیمت خرید تضمینی موجب شد به سالهای قبل از خودکفایی برسیم به طوریکه نیاز به واردات شکر افزایش یافت.
وی افزایش قیمت چغندر قند را عاملی برای ترغیب کشاورزان به کشت اعلامکرد و گفت: امسال با اصلاح قیمت چغندرقند از سوی شورای قیمت گذاری، تاحدودی نرخ به واقعیت نزدیک شد که بنابر آمار همین امر منجر به افزایش حدود ۴۰ درصدی سطح زیر کشت شد.
ملک زاده با بیان اینکه دولت قیمت خرید تضمینی هر کیلو چغندر قند را ۸۴۰ تومان اعلام کرده بود، گفت: اگر قیمت اصلاح نمیشد، کشاورزان رغبتی به کشت نداشتند که افزایش ۲ برابری قیمت خرید به ۱۲۴۷ تومان منجر به استقبال کشاورزان شد.
این مقام مسئول با اشاره به تاثیر خشکسالی بر تولید چغندر قند بیان کرد: با وجود خشکسالی شدید در برخی استانها اجازه ندادند که چغندرقند بیشتر کشت شود، درحالیکه اگر خشکسالی نبود، استقبال بیشتری از کشت به دلیل قیمت مناسب میشد.
به گفته وی، با اعلام قیمت مناسب خرید تضمینی متناسب با هزینههای تولید طی سالهای آتی و ارزش قائل شدن دولت آینده به خودکفایی موجب شده نه تنها در تولید شکر، بلکه در سایر محصولات همچون دانههای روغنی ظرف مدت چند سال به خوداتکایی نزدیک شویم.
ملک زاده قیمت تمام شده هر کیلو شکر وارداتی با ارز نیما را ۱۴ هزار تا ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: با توجه به نرخ ۱۲۴۷ تومانی چغندرقند، قیمت تمام شده شکر بالای ۱۲ هزار تومان است.
رئیس نظام صنفی کشاورزی ادامه داد: با افزایش قیمت شکر، دستگاههای نظارتی باید به درستی وظایف خود را انجام دهند تا فروشنده و دلال نتواند با قیمتهای دلخواه عرضه کند چرا که بعضا در یک خیابان، شکر با کیفیت یکسان و نرخهای مختلف عرضه نشود.
این مقام مسئول افزایش هزینههای حمل و نقل را یکی از علل گرانی شکر در بازار اعلام کرد و گفت: در حال حاضر بزرگترین مشکل در بخش کشاورزی از جمله تولید چغندر قند، هزینه حمل و نقل است که منجر به افزایش قیمت و ایجاد مشکلات متعدد در کشور شده است به طوریکه در برخی مواقع چغندر قند یا نیشکر برداشت نمیشود یا به علت تاخیر در برداشت کیفیت کاهش مییابد.
وی با تاکید بر حمایت دولت از بخش کشاورزی و تولید تصریح کرد: حمایتهای یارانه ای، پرداخت تسهیلات بلاعوض و سیاست گذاری مناسب در قیمت گذاریها موجب شده که با گذشت خشکسالی بیش از نیاز داخل محصول تولید شود به طوریکه علاوه بر تامین نیاز داخل، بخشی به بازارهای هدف صادر شود.
دلایل شکست طرح خوداتکایی شکر چیست؟
عبدالرحیم رحیمینیا کارشناس کشاورزی با اشاره به دلایل شکست طرح خوداتکایی شکر اظهار کرد: در خصوص شکر ۲ محصول استراتژیک چغندرقند و نیشکر در کشور تولید میشود که مدیریت در تولید تاثیر بسزایی دارد.
وی نیاز سالیانه شکر در کشور را ۲ میلیون تن اعلام کرد و افزود: هم اکنون یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن شکر در داخل تولید میشود که بنابر آمار با احتساب ذخایر استراتژیک یک میلیون تن شکر وارد میشود.
رحیمی نیا توسعه کشت چغندرقند پاییزه را گامی مهم در مدیریت بهره وری آب دانست و گفت: بهره وری آب در چغندرقند پاییزه بالاست که طی سالهای اخیر، توسعه چغندرقند پاییزه گامی مهم در تولید اینمحصول استراتژیک محسوب میشود.
این کارشناس کشاورزی با اشاره به مشکلات پیش روی تولید شکر در کشور بیان کرد: در حال حاضر مشکلات در ارتباط با هفت تپه، کاهش سطح کشت و افت ضریب استحصال را بدنبال داشته که تمامی این مسائل بر تولید اثر گذاشته است.
وی ادامه داد: هفت تپه اولین کشت صنعت کشور در قبل از انقلاب بوده که مسائل در ارتباط با نحوه واگذاری بر این موضوع اثر گذاشته است.
رحیمی نیا تعیین قیمت منطقی را عامل مهم برای خودکفایی برشمرد و گفت: اگر در موضوع قیمت گذاری، تعیین قیمت برای تولید داخل واقعی نباشد، ضربهای مهلک به تولید داخل وارد میشود چرا که برای تامین نیاز داخل ناگریز به افزایش واردات هستیم.
این کارشناس کشاورزی با اشاره به خارج شدن قیمت خرید تضمینی از انحصار دولت بیان کرد: در محصولات استراتژیک همچون گندم، کلزا و چغندرقند مشکلات متعددی در بحث قیمت وجود داشت که با تصویب تعیین قیمت از سوی شورای قیمت گذاری، نرخ گذاری محصولات استراتژیک از انحصار دولت خارج شد.
وی افزود: واقعی نبودن قیمت محصولات تولیدی و پایین بودن قیمتها نسبت به هزینههای تولید، ضربهای مهلک به تولید وارد میکند چرا که در برخی مواقع قیمت نهادههای تولید بیش از تورم موجود در جامعه افزایش مییابد که این موضوع در کمیت و کیفیت تولید تاثیر بسزایی دارد.
رحیمی نیا در پایان تصریح کرد: افزایش هزینههای تولید در کمیت و کیفیت تولید نقش بسزایی دارد. به عنوان مثال در برخی مواقع به رغم افزایش سطح زیرکشت، ضریب استحصال بالا نمیرود. همچنین گاهی اوقات از لحاظ کیفی، گرانی نهادهها در میزان تولید تاثیر بسزایی میگذارد که در برخی مواقع منجر به افزایش واردات و زیان مصرف کننده از حیث نوسان قیمت میشود.
از سال گذشته تاکنون قیمت شکر به عنوان یکی از کالاهای سبد مصرفی خانوار تحت تاثیر عوامل مختلف همچون قیمت جهانی، افزایش هزینههای تولید و حمل و نقل چندبار دچار تغییرات قیمت شد که بعد از ماه مبارک رمضان، قیمت شکر رسما از سوی بازرگانی دولتی افزایش یافت که متاسفانه در سایه نبود نظارت دستگاههای متولی همچنان بالاتر از قیمت اعلامی عرضه میشود که این امر با واکنش شدید خانوارها روبرو شده است که انتظار میرود با اعمال نظارتهای دقیق و سیاست حمایتی از کشاورزان بازار به تعادل برسد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از باشگاه خبرنگاران جوان، تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۴۰۰، کد خبر: ۷۷۸۹۱۵۰، www.yjc.news