شعارسال: سنخواست در ۲۷ اردیبهشت امسال لرزید. شدت لرزش ۵.۵ ریشتر بود و پس از آن هم سنخواست و مناطق اطرافش تا ۴۰ بار دیگر هم به لرزه درآمد. خسارت جانی این زلزله مصدومیت حدود ۲۵ نفر گزارش شده بود، اما خانههای خشت و گِلی آسیبهای جدی دیدند. براساس گزارشهای رسمی ۶۰ واحد مسکونی به طور کامل خسارت دیدند و ۱۵۲ واحد مسکونی هم دچار آسیب شده اند. بسیاری از این واحدهای مسکونی دیگر قابل سکونت نبود و مردم پس از آن یا به خانه اقوام خود رفتند یا در چادر زندگی کردند.
بخشی از این بناهای تخریب شده، خانه دام روستاییان بودند. ساختمان این بناها از کاهگل ساخته شده بود و به همین دلیل در برابر زلزله ۵ ریشتری دوام نیاورد و یا فروریخت یا دیوار و سقف آنها ترک برداشت. در این شرایط، خانواده سنخواستی و روستاها و مناطق مسکونی اطراف آن، باید هم به فکر بازسازی خانههای خود باشند، هم سقف بالای سر دام هایشان را تأمین کنند.
تخریب منازل آسیب دیده برای بازسازی
در همان روزهای ابتدایی پس از وقوع زلزله، معاون عمرانی استاندار خراسان شمالی گفته بود که اعتبارات دولتی تصویب شده تا روند بازسازی سرعت گیرد. مدیرعامل بنیاد برکت هم در ۲۹ اردیبهشت اعلام کرده بود که ۲۰ میلیون تومان بلاعوض برای بازسازی هر خانه آسیب دیده از زلزله سنخواست پرداخت میکند. مدیرکل بنیاد مسکن خراسان شمالی هم در اوایل خرداد اعلام کرده بود که زیرنظر این بنیاد، خانههای آسیب دیده تخریب شوند و اولین اقدامات برای بازسازی خانهها انجام شود.
حالا پس از گذشت حدود ۲ ماه از وقوع زلزله در سنخواست، محمد پاکمهر، رئیس مجمع نمایندگان خراسان شمالی از بی توجهی دولت به مناطق زلزله این استان گلایه میکند و میگوید: به نظر میرسد، چون در این زلزله کسی جان خود را از دست نداده، دولت به وضعیت مردم بی توجه است.
لزوم رسیدگی سریعتر به وضعیت مردم سنخواست
او این سخنان را در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه خراسان شمالی و در حضور مسئولان استانی مطرح کرده و میگوید: از دولت انتظار داشتیم سریعتر به وضعیت مردم زلزله زده رسیدگی کند.
به گفته پاکمهر قرار است بنیاد مستضعفان برای هر واحد مسکونی ۱۶۳ پاکت سیمان رایگان اهدا کند. ۲ میلیارد تومان به صورت قرض الحسنه برای بازسازی خانههای آسیب دیده اختصاص میدهد.
او البته به تلفن شدن دامها در زلزله نیز اشاره میکند و میگوید: این اتفاقات سرمایه و شغل دامدار را از بین برده است و این مردم به کمک فوری دولت نیاز دارند.
شبهای سرد بیابانی در انتظار مردم چادرنشین سنخواست
مهدی ساری، دبیر شورای جهادی ناحیه بسیج دانشجویی خراسان شمالی است و در روزهای ابتدایی پس از وقوع زلزله، گروههای جهادی را برای اعزام به این منطقه ساماندهی کرده است. او درباره آخرین وضعیت اهالی این روستا به خبرنگار ما میگوید: منطقهای که زلزله آمده، کویری است. یعنی از اواخر مرداد، دمای هوا در شبها کاهش زیادی خواهد داشت و زندگی در چادر را سخت میکند.
او توضیح میدهد: گروههای جهادگر از همان ابتدا به منطقه اعزام شدند، اما برای اقدامات کامل تر، نیاز به تخریب منازل بود و باید اعتبارهای مورد نیاز برای بازسازی خانهها تأمین میشد. به همین دلیل جهادگران فعالیتهای خود را به برنامههای فرهنگی و آموزشی اختصاص دادند.
ساری میگوید: از حدود دو هفته آینده، جهادگران دانشجو به صورت گستردهتر به منطقه بازمی گردند تا برای بازسازی خانهها در کنار مردم باشند.
او درباره تخصیص وام به خانوادههای آسیب دیده میگوید: قرار بود دولت و بنیاد مسکن مبالغی را به صورت بلاعوض و وام به مردم پرداخت کنند، اما براساس آنچه مردم به ما گفته اند، هنوز نه مقدار این وام و مبالغ بلاعوض مشخص است و نه مقدار بودجهای که دولت میخواهد برای بازسازی این منازل اختصاص دهد.
دبیر شورای جهادی بسیج دانشجویی خراسان شمالی تصریح میکند: باتوجه به اینکه از یک ماه آینده، شبهای منطقه سنخواست سرد میشود، نیاز است هرچه سریعتر برای بازسازی منازل مردم اقدام شود و سرپناه دامها نیز تأمین شود.
سنخواست خراسان شمالی، منطقهای زلزلهخیز محسوب میشود. پس از زلزله سال ۹۷، برخی خانهها بازسازی شدند که خوشبختانه در زلزله امسال این خانهها آسیب ندیدند. وقوع زلزله اردیبهشت امسال در سنخواست میتواند فرصتی برای بازسازی باقیمانده خانههای کاهگلی در این منطقه و مقاوم سازی منازل مردم باشد.
شعارسال، بااندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری دانشجو، تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۴۰۰، کد خبر: ۹۴۶۹۴۷، snn.ir.