شعار سال: در حالی که تنها ۵ روز از تشکیل قرارگاه مرغ گذشته بود کاظم خاوازی، وزیر وقت جهاد کشاورزی و رئیس این کمیته ادعا کرد که با تصمیمات گرفته شده، بازار به آرامش رسیده است، اما اکنون که حدود ۵ ماه از تشکیل این قرارگاه گذشته است، همچنان مشاهده میشود که مرغ در بازار به صورت چند نرخی به دست مصرف کننده میرسد.
خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان در بازدید از میدان بهمن به وجود دلالان در این میدان و میادین تره بار پی برد، یکی از مغازه داران اظهار کرد: هر روز از ساعت ۵ صبح تا ۴ بعد از ظهر جواز به دست، به میدان میآیم برای ۱۰۰ کیلوگرم بار که آیا این مقدار را بدهند یا ندهند، زیرا در بیشتر مواقع این مقدار به ۸۰ کیلوگرم کاهش پیدا میکند، بعد من و همکارانم باید از این مقدار هزینه کارگر، کیسه و هزینه حمل چرخ را هم پرداخت کنیم.
او گفت: کرایه حمل مرغ تا مغازه ۱۱۰ هزار تومان است. ۱۰ هزار تومان از کرایه حمل برای پرداخت به چرخ دارها و نایلونهای بسته بندی است این در حالی است که یک کیلوگرم از وزن مرغ ها، آب است، با این حال اگر بخواهیم حساب سرانگشتی کنیم میزان سهمیه را باید ۱۵۰ کیلوگرم فرض کنید که در مجموع ۱۳۵ هزار تومان برای مغازه دارها سود دارد. همچنین اگر هزینه حمل و نقل را ۹۰ هزار تومان فرض کنیم تنها ۴۵ هزار تومان از ۱۳۵ هزار تومان باقی میماند که ۱۰ هزار تومان از آن برای افراد دارای چرخ و ۱۰ هزار تومان هم برای بسته بندی است. بر این اساس در در نهایت از آن ۱۳۵ هزار تومان تنها ۲۵ هزار تومان دست فروشندگان را میگیرد.
یکی از رانندههای حمل مرغ در پاسخ به سوالات مطرح شده کمی از نابسامانیها را به گردن کشتارگاهها انداخت و گفت: بسیاری از کشتارگاهها مرغ را به قیمت بالایی به رانندگان و مرغداران میفروشند.

نبود ردپای خرید و فروش در کشتارگاهها
قربانی، مدیرعامل یکی از کشتارگاه اظهار کرد: من به تنهایی کاری به خرید و فروش ندارم و تنها پول اجرت را دریافت میکنم، به عنوان مثال خریدار بار زنده را میخرد و به کشتارگاه منتقل میکند و من از مرغدار تنها پول اجرت فرآوری را دریافت میکنم و مرغ زنده را به صورت لاشه دسته بندی میکنم؛ بنابراین در این فرایند، هیچ خرید و فروشی انجام نخواهد شد.
او ضمن نشان دادن بارنامههای ثبت شده ادامه داد: اکثر صاحبان بار از طرف تعاونیها معرفی میشوند و تعداد اندکی به صورت شخص ثبت شده اند، به عنوان مثال یکی از صاحبان مرغ، دام زنده ۲ تن و ۶۰۰ گرمی خود را به کشتارگاه منتقل میکند، ۲۵ درصد از وزن کل کم میشود که این مقدار متغیر است و سپس به بازار منتقل میکند.
کمبود عرضه نسبت به تقاضا
او تصریح کرد: مرغ به اندازه مصرف وجود ندارد، یک عده مرغدار باید از سهمیه دولت استفاده کنند تا مرغ را به قیمت دولتی به فروش برسانند، اما این سرانه به اندازه کافی نیست و مرغداری که نهاده دولتی دریافت میکند به همان میزان هم مرغ دولتی به بازار تحویل میدهد، اما وقتی بیشتر نهاده مورد نیاز خود را ۴ برابر قیمت از بازار آزاد تهیه میکند، نمیتواند مرغ را به قیمت دولتی عرضه کند. چند نرخی شدن مرغ هیچ ارتباطی به کشتارگاه و مرغداران ندارد.
گرانی حمل و نقل، کمبود نهاده دامی و دارو
یک مرغدار در خصوص تاثیر تصمیمات قرارگاه مرغ بر بازار نهادههای دامی اظهار کرد: قرارگاه مرغ هیچ تاثیری بر سهمیه نهاده دامی دولتی نداشته است. مرغدار برای دریافت نهاده دولتی باید در سامانه بازارگاه ثبت نام کند و تا نهاده به آن تعلق بگیرید در ظرف ۱۵ تا ۲۰ روز هیچ کاری نمیتواند انجام دهد به همین دلیل بسیاری از مرغداران در این بازه نهاده دامی خود را به صورت آزاد خریداری میکند.
او در رابطه با کرایه حمل و نقل هم گفت: در حال حاضر کرایه حمل نهاده از بندر ۳۸۰ هزار تومان قیمت گذاری شده و بر این اساس بارنامه صادر میشود، اما راننده با این مقدار بار را حمل نمیکند و حداقل باید ۳۰۰ هزار تومان در پشت بارنامه ثبت شود تا راننده بار را به دست مرغدار برساند علاوه بر کمبود نهاده دامی، نبود دارو هم یکی از بزرگترین مشکلات در این حوزه است.
برچسب تنظیم بازار بر مرغهای ۴۰ هزار تومانی
مشهدی، یکی از مدیران حاضر در تعاونی مرغداران بیان کرد: در حوزه پرورش، توزیع و عرضه مشکلات متعددی وجود دارد و به دلیل نبود نظارت این مشکلات روز به روز بیشتر هم خواهد شد. تولیدکنندگان باید به میزان نهادهای که دریافت میکنند و مقدار جوجهای که میریزند، مرغ زنده با قیمت مصوب ۱۷ هزار و۱۰۰ تومان تحویل دهند. همچنین تولیدکنندگان صاحب مرغ تا درب مرغداری هستند و اینکه بعد از تحویل مرغها چه اتفاقی میافتد در مسئولیت آنها نیست.
او تصریح کرد: اینکه بعد از کشتار چگونه بخشی از مرغها از شبکه توزیع خارج میشوند یا در مسیر عمده فروشی تا خرده فروشی چه بر سر آنها میآید برای ما نیز جای سوال دارد، زیرا بخشی از مرغهایی که با قیمتهای بعضا ۴۰ هزار تومان فروخته میشوند، برچسب تنظیم بازار دارند!
افزایش قیمت سویا، ذرت، جوجه یک روزه و افزایش کرایههای حمل و نقل هزینه تولید را بالا برده است و در حال حاضر قیمت تمام شده مرغ زنده برای تولیدکنندگان کیلویی ۱۹ هزار و۶۰۰ تومان تا ۱۹ هزار و۹۰۰ تومان است. با این حساب قیمت مرغ گرم برای مصرف کننده نباید بیشتر از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باشد و این ۱۴ هزار تومان اختلاف قیمت به جیب دلالان و سودجویان میرود.
سخن آخر
عدهای دلال و واسطه مرغها را به هر طریقی خارج از شبکه کشتار و با قیمتهای بالا به فروش میرسانند. نظارت وزارت صمت و سازمان جهاد کشاورزی بر نهادههای دامی میتواند، دست دلالان را از این بازار کوتاه کند و نابسامانیهای کنونی را کاهش دهد. در حال حاضر مرغ با قیمت ۴۰ هزار تومان به فروش میرسد و برخی گروهها با وجود شیوع کرونا به دلیل مساعد نبودن وضع معیشتی مجبور به ایستادن در صفهای طولانی برای دریافت مرغ دولتی هستند که آیا به دستشان برسد یا نه؟ نظارت مسئولان و عدم کم کاری ناظران در این حوزه میتواند به تمامی این مشکلات خاتمه دهد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از باشگاه خبرنگاران جوان، تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۰، کد خبر: ۷۸۵۸۲۰۶، www.yjc.news