شعار سال: برخی نمایندگان طرحی را به مجلس دادند تا براساس آن آیین نامه داخلی مجلس تغییر کرده و «نطق نمایندگان» به پایان جلسه موکول شود. اما مهمتر از اصل ارائه این طرح، دلیلی است که برای آن اقامه کردند. آنها خواستند تا مجلس نطق نمایندگان را به «وقت مرده مجلس» منتقل کند.
این نمایندگان که شاخصترین آنها پژمان فر، ایزدخواه، میرسلیم، خضریان و ارکانی هستند، معتقدند به این دلیلی که کسی به نطقهای نمایندگان توجه نمیکند بهتر است این تغییر برنامه انجام شوند. آنها در طرح خود نوشتند: «از آنجا که در زمان برگزاری نطق ها، نمایندگان به نطقها توجهی نکرده و نطقها بیشتر در حوزه انتخابیه نماینده بازخورد دارد بهتر است به وقتهای مرده جلسات که آخر وقت کاری هر روز مجلس است انتقال داده شود. این کار باعث میشود تا نمایندگانی که بیرون از مجلس قرار دارند با اخذ مرخصی به قرار خود برسند و آنها که در مجلس حضور دارند، به جلسات چند نفره در مجلس بپردازند.»
اگرچه این کار امکان پذیر است و هیات رئیسه امکان این ساماندهی را دارد، ولی برای اینکه هیات رئیسه ملزم به انجام این کار شود این طرح تهیه شده است. در این باره موارد زیر گفتنی است:
۱ اگر از هر کدام از نمایندگان بخواهید در مورد شهید مدرس حرف بزنند، تمام آنها مدرس را الگوی تام و تمام زندگی خودشان معرفی میکنند. اما دریغ و درد که بدانند این نطقهای مدرس بود که میتوانست نه فقط مجلس را به حرکت وادار کند، بلکه جامعه را تکان دهد. آنها البته هیچ کدام چنین اعتماد به نفسی در خود نمیبینند که بخواهند اساسا حرفی بزنند.
۲ نمایندگان برای نطقهای خود هیچ ارزشی قائل نیستند. آنها به خوبی فهمیدند که نطق هایشان هیچ خاصیتی ندارد. برای همین خواستار انتقال نطقهای بی خاصیت، به وقت مرده شدند تا به کارهای دیگرشان رسیدگی کنند. دقت کنید که آنها قصد دارند زمان ارائه این نطقها از مجلس خارج شوند و حرف همکارانشان برایشان انقدر بی ارزش است که دست به نوشتن طرح میبرند تا آن را به زمانی پرت و مرده موکول کنند.
۳ امروز دیگر هیچ بخشی از ارکان قدرت نیست که در اختیار جریان اصولگرا نباشد؛ لذا هیچ فردی وجود ندارد که بتواند (یا اجازه داشته باشد) در نطقها به او انتقاد کنند. از همین رو ناچارند بودند تقاضا کنند نطقهای بدون خاصیت شان به «وقت مرده» منتقل شود.
۴ این خروجی واضح تشکیل مجلس حداقلی است. مجلسی که خودش هم برای حرفهای خودش ارزشی قائل نیست. نمایندگانی که میدانند حرفهایشان آنقدر بی اثر است که فقط ممکن است در دایره کوچکی از حوزه انتخابیه شان بازتاب پیدا کند. غافل از اینکه نماینده میبایست دغدغه ملی داشته باشد. اما آنها با همین طرح نشان دادند چه جایگاهی برای خودشان قائل هستند.
۵ توصیه به مجلس نشینانی که با رای حداقلی مردم و در غیاب نمایندگانی که میتوانند (و باید) حرف و خواسته اکثریت مردم را بیان کنند این است: مجلس نیازی به نطق و ناطق ندارد. دورهمی بنشینند و به همین ترتیب روز به روز حیثیت و جایگاه نهادی که قرار بود در راس همه امور باشد را تخریب کنید. اما بدانید برشاخه نشستید و بن میبرید.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از اعتماد نو، تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۴۰۰، کد خبر: ۴۵۸۶، emtedad.news