شعار سال: خبرنگار پایگاه خبری خرد و کلان از حاضران در جلسه روز گذشته که در آن انتقادهای تندی به سریال «پلاک ۱۳» وارد شده است، پرسید: «ارزیابی شما از این سریال چیست؟ آیا «پلاک ۱۳» توانسته است هدف «فرهنگ سازی بیمه» را محقق کند؟ متناسب با هزینه انجام شده، آیا این سریال محتوای مناسبی به مخاطب القا کرده است؟»
و این پاسخها را دریافت کرد:
۱- اگر اجازه بدید من پاسخ ندم
۲- من کامل ندیدم و نظری هم ندارم
۳- هیچ نظری ندارم، چون اصلا ندیدم
۴- کسی نمیخواد که از قولش انتقادی از بیمه مرکزی بشه!
طبیعی است که حتی در حوزه شخصی اگر کسی برای دریافت خدمت و یا خرید کالایی هزینه میکند، نسبت به کیفیت آن حساس خواهند بود، در حالی که اکنون با هزینهای قابل توجه، سریالی ساخته شده که نه تنها بخش قابل توجهی از مشارکت کنندگان در ساخت آن، نه تنها حاضر به موضع گیری صریح درباره اش نیستند، بلکه عدهای از دست اندرکاران ساخت، حتی آن را نگاه هم نکرده اند!

با پخش ۳۴ قسمت از سریال «پلاک ۱۳»، اکنون این سریال به یک پدیده بیمهای – تلویزیونی تبدیل شده است. سریالی که گرچه در میان بیمه گران انتقادهایی را برانگیخته است، اما بر اساس نظرسنجی مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما، در نیمه دوم آبان ماه با ۱۷٫۷ درصد آرا، دومین سریال پرمخاطب تلویزیون بوده است.
آن طور که شنیده شده است، با وجود تاکید بیمه مرکزی و دستور اکید رئیس کل، هنوز بخش قابل توجهی از شرکتهای بیمه سهم خود از مبلغ ابلاغی را به حساب سریال واریز نکرده اند. با این حال سندی که اکنون منتشر میشود، نشان میدهد که تسهیم کل مبلغ ۱۰۰ میلیارد ریالی شرکتهای بیمه برای ساخت این سریال به نسبت پرتفوی آنها بوده است.
در این تسهیم، با مبنا قرار گرفتن سالنامه آماری ۱۳۹۸ صنعت بیمه، بیشترین سهم از مبلغ قابل پرداخت با بیش از ۳۲ میلیارد ریال به شرکت بیمه ایران و کمترین آن با ۴۲ میلیون ریال به شرکت بیمه زندگی خاورمیانه تعلق گرفته است.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال برگرفته از پایگاه خبری خرد و کلان
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال برگرفته از پایگاه خبری خرد و کلان ، خبر شماره 15917