تشی بزرگترین جونده ایران است که بنا بر برخی برداشت و باورهای نادرست در خصوص کاربرد اجزای بدنش در درمان آسم، مورد تهاجم انسان و کشتار گسترده قرار گرفته است. برخلاف باور عامه، تشی قادر به پرتاپ تیغ یا خار نبوده و تماس و ضربه با بدن او، میتواند سبب آزاد سازی خار شود. تشی با جوجه تیغی از یک زیرگروه جانوری نمیباشند.
شعار سال: خیلیها جوجه تیغی و تشی را از یک خانواده میدانند و گروه زیادی هم آنها را از دو گونه متفاوت جانوری میپندارند. از نظر ظاهری خارپشتها بدنی نسبتاً گرد دارند که سطح پشتی آنها پوشیده از خارهای انبوه، بلند و تیز است، ولی در زیر بدن موهای نرمی دارند. این حیوانات در پهلوها ماهیچههای دارند که به آنها امکان میدهد تا در هنگام خطر و یا خواب زمستانی به شکل گلولهای از خار درآیند و به وسیله وسیله صورت، شکم یا پاهای خود را که آسیبپذیرند میپوشانند. در موقع در زمان افتادن از بلندی، خارها مانند یک بالش شدت ضربه را میگیرد.
تشی جانوری پستاندار و جونده است که بدنش با پوششی از تیغ پوشیده شده و به هنگام احساس خطر تیغهای خود را به بدن دشمن فرو میبرد. تشی را نباید با جوجه تیغی که از خانوادهٔ دیگری است اشتباه گرفت. این جانور از زیرراستهٔ تشیشکلان (Hystricomorpha)، خانوادهٔ تشیهای بر جدید (Erethizontidae) است. تشی بزرگترین جونده ایران است. خارهای بلند روی بدنش او را از سایر پستانداران متمایز میکند. خارهای ناحیه گردن و شانه نازک و بلند است، موقعی که آنها را سیخ میکند به شکل بادبزن در میآیند و حیوان بزرگتر به نظر میرسد. خارهای قسمت پشت کوتاهتر و کمی کلفتتر با نوارهای سیاه و زرد، و خارهای ناحیه دم کوتاه و سفیدند. بر خلاف آنچه که شایع است؛ تشی نمیتواند خارهای خود را پرت کند. در موقع احساس خطر برای بزرگ جلوه دادن خود خارها را سیخ میکند و خود را از پشت و یا بغل به حیوان مهاجم میکوبد.
سیستم دفاعی تشیها به گونهای است که در زمان فرار از شکارچی امکان افتادن تیغهای او وجود دارد؛ اما چگونه؟ معمولا زمانی که شکارچی تشی ها، پلنگ آنها را دنبال میکند به خاطر سرعت بیشتر آن نسبت به تشی، زودتر به او میرسد، در چنین مواقعی تشی چه میکند؟ این جانور که زودتر از پلنگ خسته میشود، تیغهای خود را سیخ کرده و به یکباره میایستد و به این صورت پلنگ با او و تیغ هایش برخورد میکند.
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع مختلف