نیازی به هیچ کتمان و حتی بیان استدلالی برای اثبات ذهنیت تاریخی بد ایرانیان نسبت به گذشته عملکردی روس ها نیست . در شرایط جدید، دو کشور در حال نزدیک شدن تدریجی هستند و باید مراقب ظرافت های رفتاری بود. آیا در این اوضاع ، جای دارد که سفیر روسیه در تهران روی قبر گریبایدوف (تدوین کننده عهدنامه ننگین ترکمنچای ) حاضر شده و از عبارت شائبه ساز «ما به یاد داریم» در توئیت خود استفاده کند؟ آیا این توئیت در معنای یک هشدار سیاسی است یا نوعی پیش دستی در منت گذاری تاریخی؟ اگر اینگونه باشد، ما هم هزار سال تاریخ اخیر را بیاد داریم آقای سفیر و شما هم ، ان شاالله در گام دوم انقلاب، تمدنی را بیاد خواهید داشت. سربسته عرض شد. دوستان سفارت هرمونتیک کار خوبی هستند، کمک بگیرید لطفا.
شعار سال: سفارت روسیه در تهران اعلام کرد که سفیر این کشور به مناسبت روز دیپلمات، به بنای یادبود گریبایدوف ادای احترام کرده است.
توییتر سفارت روسیه در ایران، این توییت را با هشتگ «ما به یاد داریم» منتشر کرد.
سفیر روسیه همچنین به لوح یادبود ایوان کولومیتسف نیز ادای احترام کرد.
گریبایدوف کیست؟
الکساندر سرگئی ویچ گریبایدوف سفیر کبیر روسیه در تهران در ۹ بهمن ۱۲۰۷ در تهران به دست معترضان کشته شد.
گریبایدوف نمایشنامهنویس، شاعر و آهنگسازی بود که عالم روشنفکری را کمابیش رها کرد و وارد دنیای سیاست شد. در حساسترین سالهای تاریخ ایران در دوران قاجار در مذاکرات ترکمانچای و نگارش عهدنامه آن نقشی اساسی ایفا کرد و مدت کوتاهی پس از عقد عهدنامه، به عنوان وزیر مختار روسیه به ایران آمد.
عهدنامه ترکمانچای ۲۰ بهمن ۱۲۰۶ در منطقهای به همین نام میان عباس میرزا ولیعهد وقت ایران و گریبایدوف امضا شد و به جدایی بخشهای وسیعی از خاک ایران و الحاق آن به روسیه، اخد غرامت ۲۰ میلیون روبلی از ایران و ضبط نسخ خطی کتابخانه شیخ صفی الدین اردبیلی و انتقال آن به روسیه انجامید.
لارنس کلی نویسنده کتاب دیپلماسی و قتل در تهران میگوید او پس از عقد این معاهده که در حافظه ایرانیها با صفت "ننگین" همراه است، ۴۰ هزار روبل روسی پاداش و کوتاه مدتی بعد به عنوان سفیر روسیه در تهران ارتقا مقام گرفت.
از الکسی پترویچ یرمولوف فرمانده قوای روسیه در جنگهای قفقاز از جمله جنگ با ایران نقل شده که پس از مشاهده رفتار گریبایدوف با ایرانیها به او توصیه کرده بود "نباید مردمان مغلوب را خانهخراب کرد" و گریبایدوف پاسخ داده بود که "ایرانیان فقط در برابر قدرت خاضعاند".
رفتار گریبایدوف در ایران نه تنها باعث خشم و کینه از او در میان عامه مردم شده بود که در دربار هم دل خوشی از او وجود نداشت. اما آنچه که طومار زندگی گریبایدوف را در هم پیچید و طاقتها از او را در ایران طاق کرد بر اساس روایتهای مکتوب، رفتار با دو زن ارمنی بود.
روز ۹ بهمن ۱۲۰۷ به دستور رستم بیگ از همراهان ایرانی گریبایدوف در سفارت روسیه، زنان ارمنی را که در فکر پناهندگی به روسیه بودند، به یکی از گرمابههای مجاور سفارت بردند.
معترضان از دیوار محل سکونت سفیر بالا رفتند و از همان جا شروع به تیراندازی کردند سپس طاق اتاق خواب را سوراخ کردند تا بتوانند به پایین تیراندازی کنند، یکی از اولین گلولهها گریبایدوف را از پای درآورد.
پیکر شرحه شرحه گریبایدوف برای خاکسپاری از ایران خارج شد و به روایتی در تفلیس دفن شد. در ایران فتحعلی شاه قاجار با هدف جلوگیری از جنگ دیگری با روسیه و دلجویی از تزار روس، الماس ۸۸ قیراطی شاه را که هنگام فتح هند به دست نادرشاه افشار افتاده بود، به وسیله نوهاش در سن پترزبورگ به نیکلای یکم اهدا کرد.
کنایه دستیار وزیر امور خارجه به سفیر روسیه در ایران
دستیار وزیر امور خارجه ایران با تصویری از اثر گلوله توپ روسها بر گلدسته بارگاه امام رضا (ع) در نوروز ۱۲۹۱ شمسی و همچنین ادای احترام سفیر روسیه به مجسمه «الکساندر گریبایدوف» بنیانگذار معاهده ترکمنچای در صفحه توییتر خود نوشت:
«اثر گلوله توپ روسها بر گلدسته بارگاه امام رضا (ع) نوروز۱۲۹۱ شمسی
از تاریخ بیاموزیم، ولی در آن نمانیم.
در تاریخ ماندن به سود روابط میان ملتها نیست.»
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از منابع گوناگون