پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
يکشنبه ۱۵ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 06
کد خبر: ۳۸۵۱۷۵
تاریخ انتشار : ۱۷ آذر ۱۴۰۱ - ۲۰:۳۴

شعار سال: چند هفته پیش زلزله‌هایی به بزرگی ۶/۸ الی ۷/۰ بسته به ایستگاه ثبت کننده در تایوان و مکزیک رخ داد که موجب خسارات‌های مالی هنگفتی به این پهنه‌های لرزه‌خیز از دنیا شد.

با توجه به سابقه لرزه خیزی تایوان و مکزیک، در طول دهه‌های گذشته تلاش و سرمایه‌های بسیار زیادی در ساخت بنا‌های مقاوم در آن‌ها صورت گرفته است، لذا آن‌ها را تا حدود زیادی پهنه‌های مقاوم‌تر در دنیا در برابر زلزله به حساب باید آورد. حال با این مقدار هزینه و جدیت در مقاوم سازی و برنامه‌های جامع مدیریت بحران زلزله، در زلزله‌های اخیر شاهد تخریب‌هایی بودیم که شاید نشان دادن تصاویری چند از این تخریب‌ها برای مسئولین تهران و کشور مفهوم‌تر باشد تا نوشتن درباره آن‌ها؟ امیدوارم!

سی سال و اندی است که درباره زلزله وحشتناک احتمالی تهران می‌نویسم و هشدار می‌دهم ولیکن آنچه در سطح جامعه می‌بینم بیشتر شو و حیف و میل شدن بودجه‌های هر چند اندک زلزله در سطح کشور می‌باشد. چهل سال است از پروژه‌های ملی برای کاهش خطر زلزله در کشور صحبت می‌شود! اما کو نتیجه یکی از این پروژه‌های میلیاردی؟!

در اینجا و ایندفعه بجای نوشتن کلمه “زلزله” شکل “زلزله” را می‌کشم، همان داستان معروف “کشیدن مار بجای نگارش مار”، بلکه حداقل از هیبت آن بنرسیم و به خود بیاییم.

موضوع اول:
زلزله احتمالی تهران با توجه به تاخیر افتادن آن از موعد مقرر، بزرگتر و احتمالا در محدوده ۷/۳ خواهد بود! یعنی ۳/۲ برابر بزرگتر و نزدیک به ۶ برابر قویتر از نظر انرژی نسبت به زلزله ۶/۸ اخیر مکزیک و تایوان! بعبارت ساده‌تر یک بمب هسته‌ای بسیار قوی (زلزله تهران” در مقابل یک بمب معمولی “زلزله مخرب تایوان"!) دقت شود چه عرض کردم!

موضوع دوم:
در مقایسه با ساخت و ساز‌های تایوان و مکزیک، می‌بایستی با تاسف زیاد و غم عرض کنم که اگر آسیب پذیری سازه‌ها و تاسیسات زیر بنایی آن‌ها در مقیاس ١ الی ١٠ را بین ۳ الی ۴ (۴ مکزیک و ۳ تایوان) ارزیابی کنم، تهران را باید بین ۷ الی ۸ نمره دهم، آنهم با تعصب ایرانی! و این حاصل ٣٠ سال مطالعه دقیق نگارنده روی تهران از دیدگاه زلزله است. دقت شود باز چه عرض کردم!

موضوع سوم:
با توجه به دو بند فوق، اگر قدرت ویرانی را برای سادگی برابر حاصل ضرب آسیب پذیری در انرژی رها شده فرض کنیم، خواهیم داشت:

ویرانی = (آسیب پذیری) x (انرژی رها شده)
ویرانی زلزله تایوان =۳ (انرژی زلزله تایوان)
ویرانی زلزله تهران = ۸ (۶ انرژی تایوان)

در نتیجه بعبارت خیلی ساده شده، ویرانی زلزله تهران ۱۶ مرتبه بدتر از زلزله تایوان و تخریب‌های تایوان مقاوم خواهد بود؟!

لذا هم زلزله تهران قویتر و هم آسیب پذیری تهران در مقایسه خیلی بیشتر از مکزیک و تایوان خواهد بود، یعنی بار‌ها شرایط بدتر از تصاویر زیر! دقت شود چه عرض می‌کنم!

موضوع چهارم:
تصاویر خرابی‌های مکزیک و تایوان

زلزله تهران معادل ١٧٨ عدد بمب اتمی هیروشیمانمونه‌هایی از تخریب در زلزله تایوان و مکزیک

جمع بندی تصویر اول: مطالعات مکتوب و مستند اینجانب حاکی از شکست و تخریب بالای ٧٦٪؜ ساختمان‌های تهران، حدود ١/٥ میلیون کشته و ٤/٣ زخمی در سناریوی شب تهران با جمعیت ١٠ میلیونی خواهد بود! توجه شود! جمعیت تهران در طول روز، به بالای ۱۴ میلیون هم شاید برسد! لذا تلفات بیشتر با جمعیت بیشتر!

زلزله تهران معادل ١٧٨ عدد بمب اتمی هیروشیما
نمونه‌هایی از تخریب تاسیسات حیاتی در زلزله مکزیک و تایوان

جمع بندی تصویر دوم، مشاهده آنچه درباره ساخت پل‌های آسیب پذیر تک پایه‌ایی صد‌ها بار نوشته و گفته‌ام که شدیدا در زلزله آسیب پذیرند (جستجو: خبرانلاین، ناطقی، زلزله، پل صدر) و آنچه درباره بیهوده بودن استان‌های معین در ساختار مدیریت بحران بخصوص تهران بار‌ها تاکید و مکتوب کرده‌ام. بعد از زلزله تهران (جستجو: خبرانلاین، مانور، زلزله، استان معین، ناطقی) خواهید دید که آنچه نوشته‌ام عینا در این دو زلزله رخ داده است؛ نه امکان تردد جاده ای، نه ریلی و نه هوایی و بدتر از آن، تردد درون شهری امکان پذیر نخواهد بود.

مگر یک اصل ثابت شده را چند بار باید تذکر داد؟! نکنید این کار‌ها را، حفظ تهران و جان مردم آن بزرگترین وظیفه است، تا کی انکار و بی توجهی!

موضوع پنجم و جمع بندی:

آنچه مسلم است و کاملا روشن است، شهرداری تهران متاسفانه ابعاد درست زلزله تهران را درک نمی‌کند و فقط زمان می‌گذرد و بر تبعات نابود کننده آن هر روز اضافه‌تر می‌شود. پس در یک جمله، زلزله تهران خیلی مهیب تر، بزرگ تر، مخرب تر، کشنده تر، وحشتناک تر، از زلزله تایوان و مکزیک خواهد بود- تقریبا ۱۶ برابر ویرانگر‌تر از زلزله تایوان و حدود ۱۷۸ برابر قویتر از بمب اتمی هیروشبما؟ و دیدیم آنچه فقط یک بمب اتمی با هیروشیما چه کرد!

زلزله تهران معادل ١٧٨ عدد بمب اتمی هیروشیما
مقایسه انرژی زلزله‌ها با بمب اتمی هیروشیما

در همین راستا، مطلع هستم که کل برنامه‌های فعلی شهرداری تهران، اگر اصلا وجود داشته باشد و قابل طرح و ارایه باشد! همه بر اساس استان‌های معین در تهران استوار است که طبق تصاویر شکل دوم و بحث‌های بنده در مکتوبات مستند و موجود کلا بیهوده و مردود است.

والسلام علی منع اتبع الهدی

*استاد نمونه کشور، در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران، بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران و موسس انجمن زبدگان شهر در کشور

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری خبرآنلاین، تاریخ انتشار:۱۷ آذر ۱۴۰۱، کدخبر: ۱۷۰۴۱۲۴، www.khabaronline.ir

اخبار مرتبط
برچسب ها: زلزله تهران معادل ١٧٨ عدد بمب اتمی هیروشیما ، سابقه لرزه خیزی تایوان و مکزیک ، برنامه‌های جامع مدیریت بحران زلزله ، زلزله وحشتناک احتمالی تهران ، پروژه‌های ملی برای کاهش خطر زلزله در کشور ، زلزله تهران ، هشدار زلزله تهران ، آثار زلزله تهران ، خرابی های زلزله در تهران ، زلزله احتمالی تهران ، قدرت زلزله تهران ، تهران روی گسل ، بی توجهی به زلزله تهران ، بی توجهی به مقاوم سازی برای زلزله تهران ، چرا مسئولین مدیریت بحران زلزله تهران را جدی نمی گیرند؟ ، آسیب پذیری سازه‌ها و تاسیسات زیر بنایی تهران در مقابل زلزله ، آسیب پذیری سازه های تهران در برابر زلزله ، مدیریت بحران زلزله در تهران ، زلزله تهران چقدر محتمل است؟ ، تهران از دیدگاه زلزله ، قدرت ویزانی زلزله تهران ، تخریب بالای ٧٦درضد ساختمان‌های تهران در اثر زلزله احتمالی ، کشته های زلزله تهران ، تلفات احتمالی زلزله تهران ، زمان زلزله تهران ، مقایسه انرژی زلزله‌ها با بمب اتمی هیروشیما ، فریبرز ناطقی الهی ، آمادگی شهرداری تهران در برابر زلزله احتمالی ، آمدگی مدیریت بحران در برابر زلزله تهران
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین