شعارسال: روز پنجشنبه یکصد و چهل و یکمین نشست مجمع عمومی فرهنگستان علوم با حضور محمدرضا عارف معاوناول رئیسجمهور برگزار شد. مخبر دزفولی رئیس فرهنگستان در ابتدای این جلسه بیان داشت که، ما شاهد آشتی فرهنگستان با سیاستمداران هستیم. ما با سیاستمداران قهر بودیم، اما اکنون توانستهایم این ارتباط را برقرار کنیم و تا وقتی که با سیاستمداران آشتی نباشیم نمیتوانیم اثرگذار باشیم. باید برای حل مشکلات وارد میدان شویم و این ورود دلسوزانه باشد، مطمئن هستم که اینگونه اثرگذار است، چراکه رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور عضو فرهنگستانها هستند. ما از سال گذشته موضوع مرجعیت علمی را در دستور کار داریم چرا که معتقدیم اگر به مرجعیت دست یابیم کشور پیشرفت میکند معبر رسیدن به ایران قوی قطعاً علم و فناوری است. باید ارتباط سیستماتیک بین دولت و فرهنگستان ایجاد شود چرا که اینگونه دولتها و فرهنگستانها نمیتوانند از وجود یکدیگر شانه خالی کنند.
معاون اول رئیس جمهور در نشست مجمع عمومی فرهنگستان علوم با بیان اینکه جلسه هیئت امنای فرهنگستانها را به زودی تشکیل خواهیم داد، گفت: جایگاه و رسالت مهمتری را برای فرهنگستانها قائل هستیم. آقای عارف، فرهنگستان علوم را اتاق فکر خواند و گفت: نقطه قوت فرهنگستان این است که نیروی لایزال و بیاندازه در اختیار این اتاق فکر وجود دارد چراکه اعضای فرهنگستان همه نخبگان و اساتید برجسته کشور هستند.
آقای عارف با بیان اینکه فرهنگستانها جایی برای درهم آمیزی علم و حکمت هستند، گفت: خوشبختانه در فرهنگستان علوم این نگاه جدیتر وجود دارد. فرهنگستانها باید در تصمیم سازی و تصمیم گیری مسائل کلان مشارکت داشته باشند، فرهنگستان باید در بخشهای مختلف راهکار ارائه دهد؛ بنابراین فرهنگستانها علاوه جایگاه مشورتی، نقش تصمیم سازی دارند چراکه با وجود اعضای نخبه، این امکان میتواند در راستای پیشرفت کشور قرار بگیرد. فرهنگستانها باید نظارت عالیه و اثرگذاری در امور داشته باشند. مرجعیت علمی و حکمرانی علمی با حضور فرهنگستانها به خصوص فرهنگستان علوم محقق میشود. محافظه کاری در دانشگاهها افزایش یافته است. دخالتهای غیرضروری نهادهای بیرون از دانشگاه باعث شده که سکوت قبرستانی در دانشگاهها ایجاد شود و این امر موجب شده است که جوانان وارد گروههای نامناسب شوند. باید به این موضوع در فرهنگستانها پرداخته شود. ساحت علم و پژوهش باید به دور از سیاسی بازی جناح ها، گروهها و احزاب باشد و اعضای محترم فرهنگستانها فارغ از جناح بندیها میتوانند در موضوعات مختلف به نظام و دولت مشاورههای مفید و ارزندهای ارائه دهند.
معاون اول رئیس جمهور گفت: انتظار دولت از فرهنگستان، مساعدت و راهنمایی برای رسیدن به برنامههاست، ما برنامه هفتم توسعه را دنبال میکنیم. این برنامه بخش نرم افزای خوب دارد، اما باید منابع آن تامین شود. براین اساس باید دولت لایحه چگونگی تامین منابع را به مجلس ارائه کند. برای دستیابی به شاخصهای برنامه باید سالانه ۲۸۰ میلیون دلار هزینه کنیم، به همین دلیل باید زمینه جذب سرمایه گذار ایجاد شود. باید برای ناترازیها فکر کنیم. فرهنگستان باید در چالشهای جدی کشور متمرکز شود، اعضا فکر کنند که برای از بین بردن ناترازیها باید چه کنیم. دیپلماسی علمی مقدمه دیپلماسیهای دیگر است بنابراین تعامل اساتید با کشورهای مختلف میتواند فرصتهای جدیدی را ایجاد کند. عضو پیوسته فرهنگستان علوم همچنین با اشاره به دیپلماسی علمی، گفت: دیپلماسی علمی میتواند به دیپلماسی سیاسی کمک کند.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون