شعارسال: نشت گاز حوالی ساعت ۲۱ شنبه شب (۳۱ شهریور ۱۴۰۳) در یکی از کارگاههای شرکت زغالسنگ معدنجوی طبس، موجب انفجار شد.معدنی که بطور متوسط حدود ده درصد زغال سنگ کشور را تامین می کند. محمدعلی آخوندی مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی، تعداد فوتیهای حادثه معدن طبس را تا ساعت ۷:۲۵ صبح روز شنبه اول مهرماه ۱۴۰۳، ۵۱ نفر و تعداد مجروحان رهاسازی شده را ۲۲ نفر اعلام کرد. در زمان حادثه انفجار، در روایتی اولیه ۶۹ کارگر در بلوک سی و بی این معدن زغالسنگ در طبس مشغول کار بودند (آمار اولیه، برآوردی بوده و دقیق نمیباشد). مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه انفجار در معدن به صورت آتشسوزی یا تخریب دیوارههای شدید نبوده، تصریح کرد، تصاعد گاز متان در تونلها موجب خفگی نیروها در معدن زغالسنگ شده است.
با توجه به غلظت گاز در تونلها که موجب انفجار در عمق ۲۵۰ متری به صورت ارتفاعی و ۷۰۰ متری به صورت مورب در معدن شده، امدادرسانی توسط هشت تیم تخصصی پنج نفره صورت پذیرفت. بعد از مخابره خبر انفجار، مسئولان استان در محل حادثه حضور یافته و دو دستگاه اتوبوس آمبولانس و ۱۳ دستگاه آمبولانس به محل حادثه اعزام شدند.
بنا بر دستور دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان (حجت الاسلام نسائی زهان) دادستان شهرستان طبس از لحظات اولیه وقوع حادثه در محل معدن طبس برای نظارت بر امدادرسانی، اطلاع رسانی و پیگیریهای قضائی حضور یافت ودستورات قضایی لازم نیز به دادستان طبس داده شد. دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان نیز به محل حادثه عزیمت نمود و در معدن حضور یافت.
وزیر کشور جویای آخرین وضعیت انفجار معدن طبس شد:
در پی حادثه نشت گاز در یکی از کارگاههای شرکت زغال سنگ طبس، اسکندر مومنی وزیر کشور طی تماس با استاندار خراسان جنوبی جویای آخرین وضع این حادثه شد. وزیر کشور در این تماس دستور داد از همه امکانات استانی به منظور تسریع در عملیات امداد و نجات استفاده شود و تیمهای مدیریت بحران به منطقه اعزام شدهاند.
رئیسجمهور دستور پیگیری سریع به چهار وزیر کشور، صمت و کار و بهداشت داد و همچنین، معاون اول رئیس جمهور و سه وزیر کار ، صمت و کشور، به محل حادثه اعزام شدند.
مدیر امور بیماریها و مراکز تشخیصی درمانی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، اسامی مصدومین انفجار معدن زغالسنگ شرکت معدنجوی شهرستان طبس را که در بیمارستان شهید مصطفی خمینی (ره) بستری هستند را اعلام کرد. طبق اعلام صادق محمدنیا مدیر امور بیماریها و مراکز تشخیصی درمانی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که در محل بیمارستان شهید سید مصطفی خمینی (ره) طبس حضور دارد، اسامی تعدادی از مصدومینی که در این مرکز درمانی پذیرش و بستری شده اند، به شرح ذیل است:
۱-میثم معینی بستری در بخش icu
۲- هادی محمدنژاد، بستری در بخش داخلی
۳- مهدی علی زاده بستری در بخش icu
۴- حسین کرمی بستری در بخش داخلی
۵-حجت عصمتی بستری در بخش icu
۶- مجتبی حسین پور بخش داخلی
۷- حسن قلی نژاد بستری در بخش داخلی
۸- علیرضا کدهی بستری در بخش ccu
۹- امیر سلطانی بستری در بخش icu
۱۰- علی عباس زاده بستری در بخش داخلی
۱۱- ناصر آخوندی بستری در بخش ccu
۱۲- کاظم نخعی بستری در بخش icu
۱۳- هادی نوباغی تحت نظر در بخش اورژانس
۱۴- رمضانعلی دهقان نژاد تحت نظر در بخش اورژانس
۱۵- محمد بهمدی بستری در بخش جراحی عمومی
۱۶- یک مصدوم بدحال نیز با اورژانس هوایی طبس به بیمارستان اعزام شده است.
عملیات اکتشافات معدنی منطقه زغالدار طبس در سال ۱۳۵۶ آغاز شد و در سال ۱۳۶۹ اکتشافات تکمیلی منطقه پروده یک به اتمام رسید. با توجه به وضعیت مناسب لایههای زغال در این منطقه، مقرر شد زغالسنگ این منطقه به روش تمام مکانیزه استخراج شود با توجه به اینکه روش استخراج تمام مکانیزه برای نخستینبار در ایران اجرا میشد و دانش فنی مربوطه در ایران موجود نبود در نتیجه در سال ۱۳۶۹ قراردادی با مشاور کانادایی ADAM منعقد شد. متعاقب این قرارداد، مشاور ابتدا مطالعات امکانسنجی و اقتصادی معدن را در سال ۱۳۷۰ ارائه داده و سپس مطالعات مهندسی پایه را آغاز و گزارش مربوطه را در سال ۱۳۷۴ تکمیل کرد. براساس مصوبه شورای اقتصاد، اجرای فاز یک طرح تجهیز معادن زغالسنگ طبس بهمنظور تولید ۷۵۰ هزار تن کنسانتره زغالسنگ ککشو با استفاده از تسهیلات فاینانس تصویب و قرار شد عملیات اجرایی قرارداد طرح تجهیز که پیمانکار آن در همان سال انتخاب شده بود، در سال ۱۳۷۸ آغاز شود. اما به دلیل مشکلات گشایش اعتبار اسنادی و فاینانس، قرارداد در سال ۱۳۸۰ به پیمانکار ابلاغ و از اواخر سال ۱۳۸۲ عملیات اجرایی تجهیز معدن و تاسیسات جانبی مربوطه آغاز شد. عمده فعالیتهای فاز یک تجهیز معدن مذکور در سه بخش معدن مرکزی، معدن یک و کارخانه زغالشویی بوده است:معدن مرکزی، روش استخراج بهصورت اتاق و پایه بوده و با استفاده از تجهیزات مکانیزه در شهریورماه ۸۵، عملیات تجهیز این بخش به اتمام رسید. در معدن یک، روش استخراج در معدن یک به صورت کارگاه جبهه کار طولانی (لانگوال) بوده و عملیات نصب تجهیزات استخراج معدن یک نیز در شهریورماه ۸۶ خاتمه یافته و پس از راهاندازی، تنظیم و تست عملکرد، در آذرماه ۸۶ تحویل شد.
ذخایر موجود در منطقه پروده یک، بالغ بر ۱۷۰ میلیون تن است، اما طراحی صورت گرفته، تنها برای استخراج ۳۱ میلیون تن از یکی لایههای زغال (لایه C۱) برای مدت ۲۵ سال است. زغالسنگ پروده طبس با وسعتی بالغ بر ۳۰ هزار کیلومتر مربع با ذخیره اکتشافی ۵/۲ میلیارد تن زغال کک شو و زغالسنگ حرارتی در چهار ناحیه پروده، نایبند، مزینو و آبدوغی یکی از بزرگترین ناحیههای زغالی در خاورمیانه میباشد که عملیات شناسایی و اکتشافی بر روی آن هم اکنون نیز ادامه دارد. باتوجه به بررسی به عمل آمده و به منظور تامین نیاز زغالسنگ کک شو صنعت فولاد ایران، ناحیه پروده با وسعت ۱۲۰۰ کیلومتر مربع و ذخیره زمین شناسی ۱/۱ میلیارد تن به عنوان بزرگترین حوضه زغال سنگ کک شو در ایران معرفی و از سال ۷۱ مطالعات امکانپذیری و بهرهبرداری از آن به روش استخراج تمام مکانیزه آغاز شده است.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
***
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون