شعارسال: قربانعلی محمدپور مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز ظهر امروز در حاشیه بازدید از شرکت سیمان آبیک، اظهار داشت: سیمان آبیک به عنوان بزرگترین کارخانه سیمان کشور باید اجرای برنامه جامع مدیریت زیست محیطی را در الویت خود قرار دهد.
وی افزود: عوارض آلایندگی سیمان آبیک باید برای مردم این منطقه هزینه شود، چون این مردم هستند که آسیبهای ناشی از آلایندگی این کارخانه را تحمل میکنند، پس باید در سود کارخانه سیمان آبیک شریک شده و از این منفعت بهرهمند شوند.
محمدپور در خصوص اهمیت مسئله محیط زیست گفت: مسئله محیط زیست یکی از حیاتیترین مسائل کشور به شمار میرود؛ ما میتوانیم معضلات محیط زیستی استان با اجماع و توافق و همکاری ارگانهای ذیربط حل کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز با یادآوری اینکه برای حل مشکل آلودگی هوا قانون هوای پاک به عنوان مهمترین سند بالادستی نگاشته شده است، افزود: برای این قانون آیین نامههای اجرایی متعددی وجود دارد به طوری که برای رفع و مدیریت آلودگی هوا بالغ بر ۲۰ دستگاه دخالت دارند.
محمدپور در ادامه گفت: موضوع آلودگی هوا به عنوان یک چالش در شهرهای بزرگ و صنعتی شناخته میشود که در زمان کوتاه قابل حل نیست، اما برای رفع و مدیریت آن باید هرچه سریعتر ملاحظات زیست محیطی با همکاری صنایع و حمایت مسئولین استانی انجام شود.
وی در بحث آلودگی هوا گفت: اینکه انتظار داشته باشیم این اداره کل به تنهایی میتواند آلودگی هوا را حل کند، تصور نادرستی است، در خصوص اجرای قانون هوای پاک و آیین نامههای اجرایی آن، باید از ظرفیتهایی که در استان وجود دارد به خوبی استفاده نماییم و با عزم قاطع از جانب دستگاههای متولی و همچنین پیگیریهای جدی محیط زیست قطعاً میتوان اتفاقات خوبی را رقم زد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز جایگاه محیط زیست در رفع این مشکلات را مطالبه گری و پیگیری از دستگاههای مرتبط دانست و گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست باید نظارت و پیگیری را به صورت جدی انجام دهد اگرچه رفع مشکلات و رفع ابر چالشهای محیط زیستی در کوتاه مدت میسر نیست.
محمدپور بر همکاری و مشارکت مردم برای رفع مشکلات زیست محیطی تاکید کرد و گفت: طبق اصل ۵۰ قانون اساسی حفاظت از محیط زیست یک وظیفه همگانی است و ما نیازمند این هستیم که حتماً مشارکت مردم را داشته باشیم و بسترهای مشارکت مردم را تسهیل کنیم.
وی با تاکید براینکه حل معضلات محیط زیستی با بهره گیری از تکنولوژیها و فناوریهای روز در پایشها و تصفیه خانهها و پالایش آلایندهها در استان صورت پذیرد گفت با توجه به اینکه در دولت چهاردهم پیگیری اجرای کامل قوانین زیست محیطی دنبال میشود افزود: نکته مهم و حائز اهمیت این است که ما باید چالشهای محیط زیست را به عنوان چالشهای مهم در استان بشناسیم و بتوانیم در سطح استانی و ملی آن را دنبال کنیم، زیرا وقتی محیط زیست در اولویت قرار گیرد، منابع مالی و اعتباری برای حل مسائل در نظر گرفته میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز در پایان از نزدیک به بررسی مشکلات زیست محیطی مردم روستای هیو از توابع ساوجبلاغ پرداخت و با توجه به مشاهده آلودگی هوا دستور پیگیری ضرب العجل و رفع مشکل این منطقه را به مسئولین ذیربط ابلاغ شد.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
سیمان آبیک در سال ۱۳۴۸ تأسیس، واحد اول آن در سال ۱۳۵۲ با ظرفیت اسمی ۳۵۰۰ تن کلینکر در روز و واحد دوم با ظرفیت اسمی ۴۰۰۰ تن کلینکر در روز در سال ۱۳۵۸ به بهره برداری رسید. در نیمه دوم سال ۱۳۸۸ واحد اول با ظرفیت اسمی روزانه ۸۵۰۰ تن در روز بهینه سازی گردید. با این تغییرات، شرکت با توان تحویل روزانه بیش از ۱۳۰۰۰ تن سیمان، در زمره بزرگترین کارخانجات سیمان کشور قرار گرفت.
شرکت سیمان آبیک به منظور برآورده نمودن نیاز بازار و نیز افزایش توان تولید سیمان در منطقه و کشور و صادرات به کشورهای مختلف اقدام به بهینه سازی و ارتقاء تکنولوژی خط ۱ و ۲ نمود. طرح افزایش ظرفیت خط ۱ به عنوان بزرگترین طرح افزایش ظرفیت سیمان در ایران و جهان از ظرفیت پایه ۳۵۰۰ تن در روز به ظرفیت نهایی ۸۵۰۰ تن در روز در نیمه دوم سال ۱۳۸۸ به بهره برداری رسید. همچنین با اجرای فاز دوم بهینه سازی، این شرکت در آینده نزدیک با توان تولید ۱۶۵۰۰ تن در روز کلینکر و بیش از ۱۷۵۰۰ تن سیمان در روز، بزرگترین شرکت تولید سیمان در ایران و خاورمیانه خواهد بود.
شهرستان آبیک در فاصله حدوداً ۵ کیلومتری کارخانه سیمان آبیک واقع شده است که مردم این شهر، در نتیجه فعالیت این کارخانه و نیروگاه شهید رجایی آلودگی شدید هوا بیش از حد استاندارد را تجربه میکنند. علاوه بر آلایندههای فیزیکی و آلودگی هوا طی فرایندهای مربوط به تولید سیمان، این اثرات زیستمحیطی به تخلیه عناصر غیر زنده و گرم شدن خاک منطقه منجر میشود. ارتباط بیماریهایی نظیر سرفه مقاوم، اخلاط، برونشیت مزمن در اثر آلودگی سیمان ثابت شده و جمعیت ۱۰۰ هزار نفریِ شهرستان آبیک سالهاست در معرض این آلودگی قرار دارد. با وجود پیگیریهای مکرر مردم و مسئولین شهرستان آبیک، تاکنون کمتر اقدام عملی و مؤثر از سوی دولت و کارخانه برای حل این معضل صورت گرفته است.
بررسی متون تاریخی در باب تاریحخچه این کارخانه نشان دهنده نکات جالبی است. کارخانه سیمان آبیک از توابع شهرستان نظرآباد واقع در استان البرزدر سال ۱۳۴۷ خورشیدی در کیلومتر هشتاد اتوبان تهران - قزوین تاسیس شده و از اردیبهشت ۱۳۵۲ سیمان تولیدی آن به دست مصرف کننده رسید. حاج مصطفی بازرگان درباره چگونگی تاسیس این کارخانه مینویسد: «در فروردین ۱۳۴۶ مهندس منوچهر سالور مدیرعامل وقت شرکت سیمان فارس و خوزستان از من خواست برای احداث کارخانه سیمان قبول همکاری کنم، در ۲۶ اردیبهشت همان سال به محل آمدیم؛ پس از انجام تمام تشریفات مقدماتی همانند خرید زمین، سنداژ اراضی به عمق ۸ متر در ۱۵۰ نقطه برای آزمایش مواد موجود در اراضی و دو سنداژ در کوره آهکی هر کدام به عمق ۱۰۰ متر روزی با همکارم مهندس میرحسین جلالی در اراضی میگشتیم که برای هر واحدی محل مناسبی را انتخاب کنیم هوا سرد و زمین گل آلود بود ماشین جیپای که داشتیم به گل فرو رفت و من رفتم سر جاده و کمک آوردم. اتفاقاً مناسبترین محل برای استقرار کوره که در نظر گرفتیم، علامت بتنی در آن بود که این علامت مسیر اتوبان را نشان میداد. با موافقت وزارت راه و با همکاری مهندسی یونانی به نام ژرار و با رعایت استاندارد لازم انحرافی را در جاده در دست مطالعه ترسیم کردیم. به همین جهت اگر اتوبان را به طرف قزوین ادامه دهید، چند کیلومتری به کارخانه سیمان مانده، مسیر راه را چنان میبینید که مستقیم به داخل کارخانه سیمان میرود، اما در مقابل کوه دوبرار، که محل نصب ایستگاه تقویت امواج رادیو و تلویزیون است؛ انحرافی در اتوبان مشاهده میکنید این همان انحرافی است که ما در روند جاده به وجود آوردیم.
در خرداد ۱۳۴۷ بنا به نظر مهندس سالور با تحصیل وضو و اقامه دو رکعت نماز و توسل، اولین کلنگ عملیات ساختمانی کارخانه سیمان را بر زمین زدیم. در اثر مدیریت مدبرانه مدیرعامل وقت و تلاش شبانه روزی صادقانه و صالحانه مهندسان در راس همه میر حسین جلالی، کار با چنان سرعتی پیشرفت که در بهمن ۱۳۵۱ (یعنی کمتر از ۴ سال) نمونه کلینکر از کوره اول به دست آمد و از اردیبهشت ۱۳۵۲ سیمان به دست مصرف کننده رسید.».
تصویر بالا هم متعلق به آرشیو صفحه اینستاگرامی علی عسکری میباشد و مربوط به همان سالهای آغازین احداث کارخانه سیمان آبیک و عملیات حفر چاه در آن کارخانه است. در این تصاویر، حاج مصطفی بازرگان، مهندس رزی و همچنین قاسم رباط جزی، دیده میشوند.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون