پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۷۵۵۸
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۱
گل محمدی معاون وزیر جهاد کشاورزی مدعی است که در ایران، برآوردها نشان می‌دهد که بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از کل تولیدات کشاورزی معادل ۱۳۰ میلیون تن دچار ضایعات می‌شود.این آمار عمدتا مربوط به بعد از فرآیند تولید، مراحل حمل و نقل و موقعیت استفاده است. نکته جالب توجه اینکه، سال های سال است که وزارت جهادکشاورزی بجای اقدام عملی موثر، صرفا به دادن هشدار و بیان آما و ارایه برخی طرح های گل درشت ، اکتفا کرده و اقدام عملیاتی موثری در این خصوص دنباله گیری نمی کند. کارشناسان معتقدند که طیفی از اقدامات نظیر توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی ، بسته بندی مناسب، تسریع در حمل و نقل، بهینه سازی فرآیند انبار داری، استفاده از بذور و نهال های دارای مقاومت بالاتر به بیماری ها و ریزش، تغییر در الگوی بازار رسانی و مصرف و .... ، می تواند برای کاهش حجم ضایعات موثر باشد.

شعارسال: غلامرضا گل‌محمدی، معاون وزیر جهاد کشاورزی در رویداد «کارآفرینی و فناوری‌های نوین کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی؛ با رویکرد نان و سبزی و صیفی» با اشاره به اینکه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از نظر خدمات و تأثیر اقتصادی ملموس است، گفت: در حال حاضر، ارزش ریالی و دلاری تحقیقات این سازمان در حوزه‌هایی نظیر بذر، واکسن، کود و سم حدود ۲ میلیارد دلار برآورد می‌شود، اما ظرفیت بیشتری برای توسعه وجود دارد.

از بین رفتن و ضایعات سالانه ۱۳۰ میلیون تن از تولیدات کشاورزی + ده سالی که وزارت جهادکشاورزی هیچ اقدام موثری نکرده و فقط آمار می دهد و طرح می نویسد؟

وی با تأکید بر ضرورت تغییر رویکرد این سازمان از محقق‌محوری و مقاله‌محوری به برنامه‌محوری و حل چالش‌های راهبردی، اظهار کرد: این سازمان باید به نهادی نوآور و راهگشا تبدیل شود؛ در این راستا، شورای راهبردی تحقیقات کشاورزی که چند سال پیش تشکیل شده بود، باید مورد بازنگری قرار گرفته و همه ذی‌نفعان از دانشگاه‌ها تا بخش خصوصی و معاونت‌های اجرایی وزارتخانه، در آن مشارکت کنند.

وی افزود: در بخش‌های مختلف کشاورزی، از زراعت و باغبانی تا شیلات، دامپزشکی، منابع طبیعی و آبخیزداری و… برنامه‌هایی تدوین شده است تا چالش‌ها شناسایی و راهکار‌های اجرایی ارائه شود.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به ۳۰ طرح کلان این سازمان اشاره کرد و گفت: از این تعداد، ۲۲ طرح در حال اجرا است که یکی از مهم‌ترین آن‌ها کاهش ضایعات کشاورزی است؛ به عنوان نمونه، گندم‌های سن‌زده که پیش‌تر برای پخت نان نامناسب بودند، با تحقیقات مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان، فرآوری و قابل استفاده در نانوایی‌ها شده‌اند.

وی در ادامه، به حجم بالای ضایعات مواد غذایی در کشور اشاره و بیان کرد: در جهان سالانه از ۴ میلیارد تن تولیدات کشاورزی، حدود ۱.۲ میلیارد تن به هدر می‌رود. در ایران، برآورد‌ها نشان می‌دهد که بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از کل تولیدات کشاورزی، معادل ۱۳۰ میلیون تن، دچار ضایعات می‌شود؛ این ضایعات از مرحله برداشت تا مصرف و حتی پس از مصرف ادامه دارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: اسراف در مصرف غذا به‌ویژه نان و برنج به هدررفت منابع حیاتی کشور از جمله آب، منجر می‌شود.

وی با ارائه آمار‌های نگران‌کننده در این زمینه گفت: هر دانه برنج برای تولید خود به ۹۴ سی‌سی آب نیاز دارد و هر کیلوگرم برنج، ۶ مترمکعب آب مصرف می‌کند در حالی که روزانه ۸ تن برنج پخته‌شده در کشور دور ریخته می‌شود، این یعنی سالانه حدود ۱۸ میلیون مترمکعب آب از بین می‌رود.

این مقام مسئول همچنین افزود: در سایر محصولات از جمله نان و گوشت مرغ نیز ضایعات قابل توجهی وجود دارد که باید با روش‌های نوین از برداشت تا مصرف، مدیریت شوند.

گل‌محمدی با تأکید بر حمایت از پژوهش‌ها و ایده‌های نو در کاهش ضایعات کشاورزی، تصریح کرد: این سازمان آماده همکاری با بخش خصوصی، دانشگاه‌ها و سایر مؤسسات پژوهشی است و از پایان‌نامه‌های دانشجویی مرتبط با این حوزه حمایت خواهد کرد.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: با همدلی، همراهی و تلاش مستمر، کشور به امنیت غذایی پایدار دست یابد، وابستگی به واردات را کاهش دهد و بر مشکلات ناشی از تحریم‌ها غلبه کند.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از مهر، تاریخ انتشار:4اسفند1403، کدخبر:6387084، https://www.mehrnews.com/

اخبار مرتبط
برگزیده ها
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین