پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۷۹۶۱
تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۸
احتمالی که از سایر موارد می‌تواند جدی‌تر باشد، اختلاف طرفین بر سر جزئیات توافق است. اگرچه به نظر می‌رسد ایران و آمریکا در کلیات توافق به موضع یکدیگر نزدیک شده‌اند، اما مواضع متناقض مسئولین آمریکایی می‌تواند عاملی باشد تا طرف ایرانی مذاکرات را متوقف کند. موضع مارکو روبیو در مصاحبه با فاکس نیوز مبنی بر اینکه ایران حق غنی‌سازی در خاک خود را ندارد و پاسخ عراقچی مبنی بر حق ایران بر داشتن چرخه کامل سوخت در داخل خاک خود طبق معاهده منع اشاعه (NPT) و تاکید بر این حق در تماس تلفنی با دبیر کل سازمان ملل این احتمال را تقویت تقویت می‌کند. تعویق مذاکرات می‌تواند به تحولات اخیر یمن از جمله سقوط جنگنده اف-۱۸ از ناو USS Harry S. Truman در پی حمله موشکی انصارالله ارتباط داشته باشد. پس از این اتفاق، پیت هگزت، وزیر دفاع آمریکا در حساب ایکس خود خطاب به ایران نوشت که آمریکا «از حمایت کشنده شما از حوثی‌ها آگاه است. شما در زمان و مکانی که ما انتخاب می‌کنیم بهای آن را خواهید پرداخت.» نکته برجسته‌تر آن بود که ویتکاف این پیام هگزت را بازنشر کرد. اگرچه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اصل این گزاره که توافقی درباره مذاکره در روز شنبه وجود داشته را زیر سوال برده است، اما یک دلیل تعویق مذاکره می‌تواند به تغییرات در تیم ترامپ برگردد. ترامپ اخیرا والتز مشاور امنیت ملی را کنار گذاشته و مارک روبیو وزارت خارجه را با حفظ سمت به جای او گماشته است. چنین تغییراتی علاوه بر این که ممکن است بر مسیر مذاکره با ایران اثر بگذارد می‌تواند حاکی از تغییر اولویت دولت ترامپ نیز باشد.

شعارسال: امیرحسین یزدان پناه در یادداشتی در سرمقاله روزنامه خراسان نوشت: درحالی که تصور خیلی‌ها این بود که امروز دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای در رم یا مسقط برگزار شود، اما بنابر اعلام دو طرف، این دور از مذاکرات به تعویق افتاده و در روز‌های آینده برگزار خواهد شد. در این میان برخی گمانه زنی‌ها درباره علت این تاخیر یا تعویق به راه افتاده که تلاش می‌کنند آن را به محتوای مذاکرات پیوند بزنند و برخی جریان‌های سیاسی و رسانه‌ای حتی پا را فراتر گذاشته و صریحا یا تلویحا انگشت اتهام را به سوی ایران گرفته و خواستار کوتاه آمدن مقابل خواسته‌های آمریکا هستند. هرچند مذاکرات هسته‌ای در دور گذشته به مسائل فنی و اصطلاحا جزئیات رسیده و اگر روند آن با کندی مواجه شود، طبیعی است، اما به نظر می‌رسد، آن چه باعث این تاخیر یا تعویق شده در جزئیات نیست، بلکه نتیجه به هم ریختگی تیم مذاکره کننده آمریکایی است. در ادامه برخی اتفاقاتی را که صرفا در ۵ روز گذشته رخ داده، فهرست کرده‌ام که بررسی آن به خوبی نشان می‌دهد تیم مذاکره کننده آمریکا و اساسا نظام اجرایی سیاست خارجی آمریکا مدتی است دچار اغتشاش است؛

چرا دور چهارم مذاکرات هسته‌ای به تعویق افتاد؟

۱- بالا گرفتن انتقادات از اوضاع بد بازار داخلی آمریکا و محقق نشدن وعده‌های کمپین انتخاباتی ترامپ برای کاهش تورم و توجه به اقتصاد خانواده در آمریکا.
۲- ناکامی ارتش آمریکایی در مقابل انصارالله یمن با وجود بیش از یک ماه حملات سنگین به شهر‌ها و مناطق مختلف این کشور که دستاورد چندانی برای یانکی‌ها نداشته و در این مدت آن‌ها حدود ۱۰ پهپاد پیشرفته خود را نیز از دست داده اند. به ویژه سقوط یک فروند جنگنده اف-۱۸ که نیروی دریایی آمریکا و حتی افکار عمومی این کشور نسبت به آن حس غرور دارند و سقوط این هواپیما آن هم از روی ناو ترومن، باعث بالا گرفتن انتقاد‌ها در رسانه‌های داخلی آمریکا از پنتاگون و ترامپ شده است.
۳- دمیدن بر اختلافات سیاست‌گذاری در سیاست خارجی و امنیت ملی از سوی برخی جریان‌های داخلی آمریکا و حتی کاخ سفید ظاهرا توسط بنیاد دفاع از دموکراسی (FDD). این بنیاد در ظاهر یک اندیشکده حوزه امنیتی، نظامی و سیاست خارجی است و در عمل یکی از مراکز تصمیم سازی برای جمهوری خواهان به شمار می‌رود. آن‌ها در روز‌های اخیر حملاتی نیز به استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در مذاکره با روسیه و ایران داشته‌اند.
۴- اظهارات ضد ایرانی وزیر خزانه‌داری و توئیت تهدید آمیز وزیر دفاع آمریکا علیه‌ایران.
۵- اعمال تحریم‌های جدید علیه‌ایران در روز‌های اخیر.
۶- دفاع شکننده ترامپ و پسرش از مذاکره با ایران و موضع گیری او علیه برخی افراد داخل کاخ سفید.
۷- اظهارات تند و تهدیدآمیز نتانیاهو ضد ایران مبنی بر حمله به تاسیسات هسته‌ای کشورمان که پس از چراغ سبز ترامپ به او رخ داد. جایی که ترامپ به نشریه تایم گفت تلاش نکرده جلوی حمله اسرائیل به ایران را بگیرد.
۸- برکناری مایکل والتز مشاور امنیت ملی آمریکا و معاونش که سطح بالای درگیری و تنش در کاخ سفید را نشان می‌دهد.
این که‌این اتفاقات و تغییر و تحولات احتمالی را باید به سود یا ضرر مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا دانست یا نه، مسئله‌ای است که برای پاسخ آن باید منتظر قطعی شدن برخی تحولات ماند. اما آن چه از سوی ما نباید فراموش شود مقابله با هرنوع تهدید آمریکا یا رژیم صهیونیستی به اقدام نظامی است. آمریکایی‌ها در روز اول مذاکرات در مسقط پذیرفته اند که مذاکره در زیر سایه تهدید به جنگ انجام نخواهد شد و بین تهدید وزیر دفاع آمریکا یا نخست وزیر اسرائیل در تهدید به حمله نظامی علیه‌ایران هیچ مرزبندی وجود ندارد و رژیم صهیونی بدون اجازه آمریکا هیچ اقدامی در منطقه انجام نمی‌دهد؛ بنابراین با قاطعیت باید مقابل این تهدیدات و فضاسازی‌ها ایستاد.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از ایسنا، تاریخ انتشار: 13اردیبهشت1404، کدخبر:1404021308554، www.isna.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین