شعار سال: آنچه که بیشتر از افزایش قیمت و کم فروشی مایحتاج ضروری، مردم را آزار میدهد، تقلبی بودن کالاهاست.
تقلبی بودن برخی از کالاها و انعکاس آن در رسانهها، نگرانی مردم را نسبت به گذشته دوچندان کرده است و از این بابت گلایه مند هستند.
به اذعان بسیاری از فروشندگان مواد غذایی، خریداران نسبت به کالاهای مورد نیازشان اعتمادشان کمتر شده و از اینکه کالایی ممکن است سلامتشان را تهدید کند، نگران هستند.
گسترش عرضه مواد غذایی تقلبی در بازار
سیرجانی، یکی از شهروندان در این باره به خبرنگار ما میگوید: هرچند وقت یک بار در رسانهها مواد غذایی غیر استاندارد اعلام میشود، اما متأسفانه شاهدیم همین مواد ناسالم همچنان در فروشگاهها به فروش میرسند.
وی میافزاید: برخی از شهروندان ممکن است از تقلبی بودن محصولات غذایی که در رسانهها غیرسالم اعلام میشود، اطلاع پیدا نکنند و همچنان مبادرت به خرید این نوع کالاها کنند که این امر سلامتی آنها را به خطر میاندازد.
وی تصریح میکند: انتظار میرود، بازرسان و ناظران نسبت به اطلاع رسانی در خصوص مواد غذایی تقلبی بهتر از اینها عمل کنند و با اقدامی مؤثر تمامی کالاهای غیراستاندارد را از سطح فروشگاهها جمع آوری کنند.
زینالی، یکی دیگر از شهروندان میگوید: همین که سودجویان محصولات غیر استاندارد و یا محصولاتی با علامت جعلی استاندارد تولید و توزیع میکنند، جای سوال است و به نظر من این موضوع حکایت از نظارت ضعیف متولیان و بازرسان بازار دارد. وی اظهار میدارد: اگر نظارتها گستردهتر و مؤثرتر باشد، تولید و توزیع محصولات تقلبی در بازار اتفاق نمیافتد و ضروری است در موضوعاتی که سلامت مصرفکنندگان را تهدید میکند، مسؤولان تدابیر ویژهای را به کار بگیرند.
وی به کالاهایی که علامت استاندارد تقلبی روی آن درج شده و در بازار عرضه میشود اشاره میکند و میافزاید: فروش کالاهایی با علامت استاندارد تقلبی سبب بیاعتمادی خریداران شده و آنان با تردید اقدام به خرید میکنند.
محسنی، یکی از فروشندگان مواد غذایی میگوید: تهیه کالاهای سالم و استاندارد از بنکداران جزو تکالیف خرده فروشان است، اما در این میان گاهی اوقات آنان نیز از تقلبی بودن برخی از کالاها اطلاع ندارند و فریب میخورند.
وی تصریح میکند: در مواردی به دلیل ارزانتر بودن چنین کالاهایی، از آنها استقبال میشود، اما همیشه این طور نیست و کالاهای تقلبی با همان قیمت کالاهای استاندارد در بازار عرضه میشود.
وی خاطرنشان میکند: اغلب مشتریان با وسواس کالا انتخاب میکنند و برای اطمینان بیشتر از فروشندگان هنگام خرید میپرسند که این موضوع حکایت از نگرانی آنان هنگام خرید دارد.
مشت نمونه خروار
در همین حال بتازگی در رسانهها شنیده شد، رئیس سازمان ملی استاندارد از توقیف 15 برند آبلیموی غیراستاندارد در ماه جاری خبر داده است. به گفته نیره پیروزبخت براساس مشاهده بازرسان استاندارد، آبلیموهای تولیدی با برندهای «همنوش»، «رازقی»، «زیبنده»، «ترشمزه»، «سپنتا»، «بهینه نوش»، «هرمود»، «می گلی»، «خزر»، «ناجی»، «چینود»، «شط»، «حاسب»، «دستچین» و یک برند دیگر، غیراستاندارد شناسایی شدهاند!
وی با بیان اینکه تاکنون چهار بار استاندارد آبلیمو تغییر کرده و هربار سختگیرانه تر شده است، اظهار میکند: افرادی که میخواهند تخلف کنند، پس از مدتی راه گریز از کنترلها را پیدا میکنند و به همین دلیل ما مجبوریم که استانداردها را تغییر دهیم.
وعده به کارگیری روشهای نوین
با این حال وی یادآور میشود: قصد داریم وارد روشهای نوین اصالتسنجی شویم و دستگاههای مربوط به آن را پیدا کردهایم که در این صورت دیگر امکان تخلف برای متخلفان ایجاد نمیشود.
تقلبهای ماهرانه
نایب رئیس اتحادیه باغداران با اشاره به دلایل تقلب برای تولید آبلیمو به ایسنا میگوید: بسیاری از تولیدکنندگان آبلیموهای صنعتی از فرایند طبیعی تولید آبلیمو خارج شدهاند که اینجا وظایف دستگاههای نظارتی بیش از پیش نمایان میشود و باید نظارت دقیق خود را در تولید این محصول اعمال کنند.
مجتبی شادلو میافزاید: آبلیمو پایه و اساس تمام غذاهای طبخ شده ایرانی است که متأسفانه در بازار امروز و در بسیاری از غرفههای عرضهکننده آبلیمو شاهدیم که آبلیمویی تولید میشود که در آن خبری از لیمو نیست و برخی با استفاده از مواد شیمیایی به گونهای تقلب میکنند که نه تنها مردم، بلکه تولیدکنندگان هم توان تشخیص آبلیموی طبیعی و غیرطبیعی را ندارند.
وی تصریح میکند: آبلیموهای غیرطبیعی با مواد شیمیایی تولید میشوند و هیچ تفاوتی با آبلیموهای طبیعی ندارند، بنابراین دستگاههای نظارتی باید با جدیت هرچه بیشتر به بازار آبلیمو وارد شوند و با متخلفان برخورد کنند.
وی در ادامه خاطرنشان میکند: اگر قیمت هر کیلوگرم لیموی صنعتی را 5 هزار تومان و قیمت منطقی هر کیلوگرم آبلیموی واقعی را حدود 8 هزار تومان در نظر بگیریم، میبینیم که آبلیموهای واقعی باید 20 تا 30 درصد گرانتر از آبلیموهای موجود بازار باشد که در نتیجه میبینیم آبلیموهای موجود بازار ارزانتر و صنعتی هستند!
لزوم فراوری در شرایط استاندارد
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس نیز در خصوص صنایع تبدیلی در کشور به خانه ملت میگوید: متأسفانه این صنعت دربخش کشاورزی دارای برنامهریزی مدون نیست؛ زیرا آمایش سرزمینی برای شناسایی ظرفیتهای کشاورزی استانها در کشور به نحو مطلوب تعیین نمیشود.
سیدمحمد سادات ابراهیمی تصریح میکند: وزارت صنعت و معدن و تجارت باید با برنامهریزی کلان دراین راستا ورود کند؛ زیرا ما نباید با دست خودمان محصولاتی که میتوان با فراوری مناسب برای اقتصاد کشور سودمند باشد، با عدم نظارت از چرخه صنعت کشاورزی حذف کنیم.
وفور آبمیوههای تقلبی؛ نمونهای دیگر
در همین حال مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران نیز به تقلبی بودن بیشتر تولیدات آبمیوه اشاره میکند و میگوید: در بسته بندی کالاهای یاد شده حتی از پروانه بهره برداری و برچسب استاندارد استفاده شده است.
محمد محمدی با اشاره به افزایش گزارش تخلف و بررسیهای میدانی انجام شده از شرکتهای تولید آبمیوه و مرکبات به ایرنا میافزاید: برخی شرکتهای تولید آبمیوه و آبلیمو که تعداد آنها نیز رو به افزایش است، با درج نام و تصویر میوه و مرکبات، کالای خود را به عنوان آبمیوه طبیعی عرضه میکنند؛ این در حالی است که مواد متشکله آنها میوه یا مرکبات طبیعی نیست و دارای فراوردههای شیمیایی است.
محصولات تقلبی علت برخی از بیماریها
از سوی دیگر عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس اظهار میدارد: وزارت بهداشت، تعزیرات حکومتی و دستگاههای مرتبط باید نظارت کافی و لازم را بر کارخانههای تولیدی داشته باشند.
رحمتا... نوروزی با اشاره به راه افتادن سونامی سرطان در کشور تصریح میکند: تولید محصولات تقلبی، یکی ازعواملی است که در این زمینه تأثیرگذار بوده است.
هیچ کالایی از سال آینده بدون استاندارد عرضه نمیشود!
در همین حال رئیس پژوهشگاه استاندارد ایران اطمینان میدهد، از ابتدای سال آینده هیچ کالا و محصولی در بازارهای ایران بدون پیوست استاندارد، قابلیت عرضه نخواهد داشت.
جهانبخش سنجابی اظهار میدارد: با اجرایی شدن این مهم، استاندارد نه الزام دولتی، بلکه الزام تولیدات محسوب میشود و طرحی در دستورکار قرار گرفته است که با اجرایی شدن آن در برنامه ششم توسعه شاهد تحولی عظیم در این بخش خواهیم بود.
توقع برای جمعآوری سریع مواد ناسالم
با این حال به نظر میرسد، بنا به وعده مسؤولان استاندارد مصرفکنندگان باید تا سال آینده منتظر بمانند تا با به کارگیری روشهای نوین و اجرایی شدن طرحهایشان تحول عظیمی رخ دهد و دیگر شاهد محصولات تقلبی در بازار مواد غذایی نباشند!
اما این پرسش مطرح است تا اعمال روشهای نوین و اجرای طرحهای تحولی، بر سر سلامت مردم چه خواهد آمد؟ مصرفکنندگانی که از سرناچاری برای تهیه مایحتاج ضروری روزانه خود مجبورند کالاهایی را خریداری کنند که نسبت به سالم بودن و یا ناسالم بودن آن اطمینان ندارند.
در این میان مردم انتظار دارند مسؤولان و متولیان بازار در اقدامی سریع نسبت به رصد دقیق و موشکافانه و همچنین جمعآوری مواد غذایی غیراستاندارد بیش از پیش تلاش کنند و نگرانیها بابت مواد غذایی تقلبی از بین برود.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از وبسایت قدس آنلاین، تاریخ 25 مهر 94، کد مطلب: 316609: www.qudsonline.ir