* سطح گلخانههای کشور 5 برابر میشود
«داریوش سالمپور»، رئیس گروه توسعه کشتهای گلخانهای وزارت جهاد چندی پیش اعلام کرده بود: «در صورت تأمین اعتبار و انجام اقدامات لازم تا افق ۱۴۰۴، سطح گلخانههای کشور به ۵۸ هزار هکتار یعنی 5 برابر میزان فعلی خواهد رسید.»
*1480 هکتار گلخانه در جنوب کرمان
خشکسالی اخیر، کشاورزان و مسئولان جهاد کشاورزی کرمان را به این فکر واداشته که استفاده از روشهای علمی در کشاورزی و مکانیزه کردن آبیاری بهرهوری را بیشتر میکند. در این میان جنوب کرمان که 7 شهرستان جیرفت، فاریاب، عنبرآباد، کهنوج، رودبار جنوب، قلعه گنج و منوجان را زیر پوشش دارد با تولید سالانه بیش از 4.5 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی جایگاه چشمگیری در استان دارد. «سید یعقوب موسوی»، رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان در این خصوص اظهار داشت: مهمترین مشکل کشاورزی در استان خشکسالی و کمبود آب است، از اینرو برای رفع این مشکل توسعه کشت گلخانهای و استفاده از روشهای نوین آبیاری در دستور کار قرار گرفته است. بخش قابل توجهی از هزینههای اجرای این طرحها توسط تسهیلات کم بهره و کمکهای دولتی تأمین میشود. یک هزار و 480 هکتار گلخانه درجنوب این استان به کشت انواع خیار، توت فرنگی، بادمجان و گوجه فرنگی اختصاص دارد.
* صادرات محصولات گلخانهای
وی ادامه داد: سالانه بیش از 4.5 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در جنوب کرمان تولید میشود. همچنین 259 هزار تا 300 هزارتن محصولات گلخانهای در جنوب کرمان تولید میشود که کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان، عراق و افغانستان بازار اصلی آنها به حساب میآید. موسوی خاطرنشان کرد: برای ساخت سازه گلخانهای، تسهیلات درقالب وام بانکی از حداقل 400 میلیون تومان تا یک میلیارد و 200 میلیون تومان به ازای هرهکتار گلخانه به کشاورزان پرداخت میشود. البته میزان تسهیلات به نوع گلخانه که مدرن یا معمولی باشد، بستگی دارد.
* ایجاد اشتغال با توسعه گلخانهها
مدیر جهاد کشاورزی جنوب کرمان با گلایه از سختگیری بانکها گفت: درحال حاضر 210 هکتار اراضی برای ساخت گلخانه داریم که در صورت تخصیص اعتبار به متقاضیان واگذار خواهد شد. کمبود وثیقه و بدهی به بانکها از جمله مشکلات ما با بانکها برای ارائه تسهیلات به متقاضیان است. وی ادامه داد: سال گذشته با ساخت 168 هکتار گلخانه جدید توانستهایم برای یک هزار و 500 نفر ایجاد اشتغال کنیم. همچنین یک دهم تا یک هشتم صرفهجویی آب با کشت گلخانهای انجام شده است. وی تصریح کرد: یک هزار و 210 هکتار از مجموع سطح زیرکشت گلخانههای موجود در جنوب کرمان به کشت خیارسبز، 30 هکتار به کشت گوجه فرنگی، 60 هکتار به کشت بادمجان، 215 هکتار آن به کشت توت فرنگی و بقیه هم به کشت انواع فلفل اختصاص داده شد.
* خیارسبز عمدهترین محصول صادراتی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان بیان کرد:عمده ظرفیت صادراتی محصولات گلخانهای منطقه جنوب کرمان، خیارسبز با حدود یک هزار و 300 هکتار سطح زیر کشت و ظرفیت تولید این محصول در منطقه 234 هزار تن است. موسوی اضافه کرد: بیشترین سطح زیر کشت محصولات گلخانهای جنوب کرمان در شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد قرار دارد که با توجه به آمارهای موجود، این منطقه رتبه نخست سطح زیر کشت و تولید محصولات گلخانهای کشور را به خود اختصاص داده است. وی با بیان اینکه کار برداشت و صادرات محصولات گلخانهای در جنوب استان کرمان تا پایان اردیبهشت ماه ادامه دارد، گفت: در طول هر فصل زراعی برای 2 هزار نفر به صورت مستقیم و برای 5 هزار نفر به صورت غیرمستقیم در این منطقه اشتغالزایی میشود.
** برش
براساس آخرین آمار رسمی تا پایان سال ۹۴ سطح گلخانههای کشور حدود ۱۰ هزار هکتار بوده که از این میزان 7 هزار و 253 هکتار آن به محصولات سبزی و صیفی و 2 هزار و 264 هکتار آن به گل و گیاهان زینتی اختصاص دارد
رئیس گروه توسعه کشتهای گلخانهای وزارت جهاد: در صورت تأمین اعتبار و انجام اقدامات لازم تا افق ۱۴۰۴، سطح گلخانههای کشور به ۵۸ هزار هکتار یعنی 5 برابر میزان فعلی خواهد رسید
عمده ظرفیت صادراتی محصولات گلخانهای منطقه جنوب کرمان، خیارسبز با حدود یک هزار و 300 هکتار سطح زیر کشت و ظرفیت تولید این محصول در منطقه 234 هزار تن است
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه ایران، صفحه 19، تاریخ انتشار: 4 خرداد 1396، شماره: 6504.