شعار سال: خرنوب نوعی گیاه مدیترانهای و از گروه گیاهان دارویی است که میوه و دانه آن از خواص درمانی بسیاری برخوردار است. مهمترین خاصیت خرنوب استفاده از آن برای تقویت قوای جنسی و حل مشکلات ناباروری بهویژه مشکلاتی ازقبیل کاهش تعداد و کاهش تحرک اسپرم در مردان است. علاوهبر آن خرنوب خواص درمانی دیگری نیز دارد که از آن جمله از بین برنده تورم ریهها، خلطآور، پیشگیریکننده سرطان ریه و... است و از گذشتههای دور اطبا یونانی خوردن این گیاه را به خوانندگان توصیه میکردند. برای آشنایی بیشتر با خواص خرنوب و طریقه مصرف این گیاه دارویی با ما همراه شوید.
خواص خرنوب (طبیعت و خواص درمانی)
بر اساس طب سنتی خرنوب طبیعت سرد و خشک دارد. برخی از مهمترین فواید خرنوب عبارتند از: مهمترین و اصلیترین خاصیت خرنوب استفاده از آن برای رفع مشکلات نابارری مردان است. مصرف دانههای این گیاه، باعث افزایش تحرک اسپرمها و کیفیت آنها میشود و از همین رو مشکل ناباروری آقایان که عموماً بهدلیل کمبود اسپرم و کندی سرعت آن مربوط میشود برطرف میکند. به این منظور، خرنوب را هسته گرفته و با گیاه جنسینگ، گرد لقا و گردگل آسیاب و به آن مقدار 500 گرم عسل اضافه کنید. از این معجون هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری میل کنید. مصرف این معجون باعث تقویت قوای جنسی نیز میشود. از دیگر خواص خرنوب خاصیت خلطآور بودن است و به همین دلیل به درمان سرفه و مشکلات دستگاه تنفسی کمک میکند. همچنین مصرف این گیاه برای درمان تنگی نفس و تورم ریه مفید است.
مصرف خرنوب برای افزایش اشتها مفید است
گیاه دارویی خرنوب برای پیشگیری از خطر بیماریهای قلبی و عروقی مفید است؛ چراکه مصرف آن باعث کاهش کلسترول بد خون (LDL) و افزایش کلسترول خوب خون (HDL) میشود. استفاده از خرنوب برای درمان اسهال نیز مفید است. به این منظور دانههای داخل خرنوب را پس از خارج کردن آسیاب کرده در زمان نیاز یک قاشق مرباخوری به همراه یک فنجان آب گرم میل کنید. مصرف خرنوب برای ا فزایش اشتها نیز مفید است. به این منظور مقداری از این گیاه را آسیاب کرده یک قاشق مرباخوری قبل از صبحانه به همراه یک لیوان شیر و یک قاشق غذاخوری عسل مصرف کنید.
جوشانده خرنوب
مصرف جوشانده خرنوب برای درمان بیشتر موارد ذکر شده در بالا مؤثر است. برای این منظور هفت عدد خرنوب را که از قبل خرد و به قطعات کوچک تقسیم کردهاید به یک لیتر آب در حال جوش اضافه کنید. درب ظرف را بسته و با شعله ملایم به مدت سه تا پنج دقیقه بجوشانید. اجازه دهید جوشانده کمی سرد شود. سپس آن را صاف کرده و نیمی از آن را صبح ناشتا و نیمی دیگر را قبل از خواب شبانه میل کنید. لازم است این عمل را بهمدت سه هفته تا یک ماه برای دریافت نتیجه مطلوب انجام دهید.استفاده از خرنوب برای درمان اسهال نیز مفید است.
ترکیبات شیمیایی خرنوب
گیاه خرنوب دارای انواع ویتامینها و مواد معدنی مانند املاح کلسیم سدیم، پتاسیم و ویتامین ای، ویتامین ث و انواع ویتامینهای گروه ب به ویژه ب1، اسیدگالیک و برخی انواع اسید آمینه است.
گیاهشناسی خرنوب
خرنوب میوه درختی بههمین نام است. رنگ این میوه قهوهای شفاف و سطح خارجی آن مسطح و قوسی شکل است. دارای طعم بسیار شیرین شبیه عسل است و در داخل آن 12 تا 16 دانه بسیار سخت شبیه عدس دیده میشود. همانطور که ذکر شد، خرنوب از گیاهان مدیترانهای است و از میان کشورهای حاشیه دریای مدیترانه، در ایتالیا، اسپانیا و ترکیه فراوان پرورش مییابد. در ایران نیز درختان کهن سال آن در غار شاهپور نزدیک کازرون وجود دارد.
ارزش غذایی خرنوب
از شیره خرنوب در صنایع غذایی نیز استفاده میشود. در گذشته از این گیاه بهجای شکر استفاده میشده است. امروزه نیز یک جایگزین عالی برای کاکائو، شکلات و مواد قندی بهویژه برای کسانی است که در رژیم غذاییشان میبایست قند را حذف کنند. برخی از مهمترین مزایای استفاده از خرنوب در صنایع غذایی شامل موراد زیر میشود:
استفاده از گیاه خرنوب، برای افرادی که میزان تحرک اسپرمشان صفر است، به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ زیرا هیچ تأثیری در ایجاد تحرک نخواهد داشت و تنها برای افرادی مفید است که میزان تحرک اسپرمشان کم است. بنابراین توصیه میشود قبل از استفاده حتماً از نتایج آزمایشات خود مطلع باشید.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار -، شماره: 32073