شعار سال: یکی از مهمترین مسائلی که در حال حاضر جامعه و کشور ما با آن دست به گریبان بوده، بحران بیکاری است که به دلیل ابعاد اجتماعی و امنیتی گسترده آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ به همین دلیل طبق فرمایشات رهبر انقلاب، سال ۱۳۹۶ به نام سال اقتصاد مقاومتی – تولید و اشتغال موسوم شده است.
طبق برنامه ششم توسعه، مسئولین کشور باید تا سال ۱۴۰۰ سالیانه حدود یک و نیم میلیون شغل در کشور ایجاد کنند تا میزان بیکاری در کشور به ۲.۶ میلیون نفر برسد. بدین جهت بخش کشاورزی با سهم هشت درصدی در تولید ناخالص داخلی، همواره از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده که البته بر خلاف قاعده، مورد بی مهری قرار گرفته است.
کاهش هفت درصدی شاغلان بخش کشاورزی
به طوری که در سالهای اخیر سهم شاغلان بخش کشاورزی از کل اشتغال کشور روندی نزولی را طی کرده است. سهم شاغلان این بخش در سال ۸۴ حدود ۲۴.۷ درصد بوده که در سال ۹۵ به ۱۸ درصد کاهش یافته است. همچنین بیش از ۵۰ درصد از شاغلان روستایی، در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند.
سهم این بخش از شاغلان روستایی نیز طی سالهای اخیر روند نزولی را طی کرده است بهگونهای که سهم بخش کشاورزی از شاغلان روستایی در سال ۸۴ حدود ۵۷.۵ درصد بوده که در سال ۹۵ به ۵۰.۳ درصد کاهش یافته است. بنابراین بخش کشاورزی در مناطق روستایی، از مزیت نسبی در خورتوجهی برای اشتغالزایی موقت تا زمان حل فراگیر مساله اشتغال و بیکاری برخوردار است.
این درحالیست که بررسی ها نشان می دهد عمده کشورها از بخش کشاورزی خود حمایت های ویژه داشته و با سیاست های مختلف در پی توسعه آن هستند.
حمایت روسیه از تولید غلات
تولیدات غلات روسیه تا پایان سال جاری میلادی به ۱۴۰ میلیون تن می رسد و براساس اعلام ولادیمیر پوتین، رئیس جهمور روسیه، این کشور با پشت سرگذاشتن ایالات متحده آمریکا اخیراً به بزرگترین صادرکننده غلات در جهان تبدیل شده است؛ اما دلیل این امپراطوری روسیه در بخش غلات چیست؟
دولت این کشور با اختصاص یارانه دولتی به بخش حمل و نقل ریلی محصولات کشاورزی، تسهیلات ویژه به کشاورزان برای صادرات غلات خود، توجه ویژه به کشت دیم و توسعه آن به جای کشت آبی و فاریاب، اصلاح بذور گندم و جو و حبوبات خود و خرید تضمینی محصولات کشاورزان و ارتباط آن با صنعت کشور از طریق کارخانه های فرآوری و صنایع تبدیلی توانسته است به این مهم برسد.
بخش کشاورزی تنها بخش ضد تحریم کشور
آمارها نشان می دهد که در دوران اوج گرفتن تحریم ها، تنها بخشی که کمترین تاثیر منفی از تحریم را دید، بخش کشاورزی بود. این بخش به واسطه ظرفیت بالا و عمدتا داخلی، مورد فشار تحریم ها قرار نگرفت و در حال حاضر نیز بیشترین ظرفیت را برای اشتغالزایی در کشور دارد.
بر این اساس ضروری است جمهوری اسلامی ایران نیز مانند دیگر کشورها، حمایت های خود از بخش کشاورزی را توسعه دهد و زمینه ایجاد اشتغال و امنیت غذایی را از این مسیر فراهم آورد.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی مقاومتی نیوز، تاریخ انتشار 4 بهمن 96، کد مطلب: -، www.moqavemati.net