شعار سال: 21 آبان ماه امسال بود که زلزله، «ازگله» کرمانشاه را لرزاند و به دنبال آن هزاران واحد مسکونی آسیب دید و خانوادههای زیادی را بیسرپناه کرد. درست است که طی این چند وقت با حمایتهای دولت و مردم این خانوادهها اسکان موقت شده اند، اما داشتن سقف بالای سر دغدغه این چند وقته آنان بوده است. شاید تصور اینکه امسال سفره هفت سین عید در خانهها پهن شود برای این خانوادهها دور از ذهن بود، اما با تلاشهای انجام شده درست چند روز مانده به نوروز «علی فولادی» معاون پشتیبانی و جانشین ستاد بازسازی استان کرمانشاه نوید میدهد که تعمیرات 60 هزار واحد مسکونی آسیب دیده تا پایان اسفندماه به شرط مشارکت و همراهی متقاضیان به اتمام میرسد و مالکان این واحدها میتوانند سال نو را در خانههای خود جشن بگیرند.
گفتنی است، پس از وقوع زلزله 7.3 ریشتری ازگله کرمانشاه و پس از ارزیابیهای متتاوب بنیاد مسکن 21 هزار واحد تخریبی نوع اول شناخته شده که در اولویت بازسازی است و باید پس از عملیات آواربرداری نوسازی شود. همچنین 20 هزار واحد دیگر تخریبی نوع دوم تشخیص داده شده که فعلاً امکان سکونت برای مالکان آنها فراهم است، اما آنها نیز باید به مرور در روند نوسازی قرار بگیرند. درهمین حال، ارزیابیها نشان داد که 60 هزار واحد آسیب دیده نیز احتیاج به تعمیرات دارد که این مسئول بنیاد مسکن اعلام کرد: تاکنون کار تعمیر 7 هزار واحد مسکونی در کل استان کرمانشاه به پایان رسیده و آماده سکونت شده و تعمیرات مابقی واحدها نیز به لطف خدا و مشارکت همگانی تا پایان اسفند ماه به اتمام میرسد. از این تعداد 2 هزار واحد در سر پل ذهاب بوده که کار تعمیرآنها به پایان رسیده است.
این صحبت معاون پشتیبانی ستاد بازسازی استان کرمانشاه یعنی اینکه تاکنون باید بساط 2 هزار چادر در سرپل ذهاب و 5 هزار چادر در دیگر نقاط استان که خانوارهای واحدهای تعمیری را پناه داده بود، برچیده شده باشد، اما چنین اتفاقی نیفتاده است.
فولادی در این خصوص گفت: متأسفانه بعضی از مالکان به دلایلی، خیلی تمایل به بازگشت به خانه هایشان ندارند. وی اما آماری را ارائه کرد که نشان میدهد، فاصلهای بین تعداد واحدهایی که نیاز به بازسازی و تعمیرات دارد و واحدهایی که موفق به عقد قرارداد با بانکهای عامل شده و مراحل وام خود را دریافت کردهاند وجود دارد.
بهگفته وی از 35 هزار نفری که به بانک معرفی شدهاند تاکنون 24 هزار و 900 فقره منجر به عقد قرارداد شدهاند. از 3 هزار و 500 مورد آواربرداری در شهر تاکنون فقط 25 مورد به مرحله فونداسیون رسیده و تنها 150 مورد پروانه ساخت صادر شده، اما در روستاها وضعیت بهتری داریم.
معاون پشتیبانی ستاد بازسازی استان کرمانشاه تصریح کرد: با توجه به ارزیابیهای صورت گرفته در مجموع 30 هزار واحد تخریبی نوع یک و دو در روستاها داریم که با توجه به تأمین اعتبارات لازم، کار بازسازی همه شروع شده و تاکنون 6 هزارو 300 واحد به مرحله پی کنی، یک هزار و 800 واحد به مرحله اجرای اسکلت و 250 واحد به مرحله سقف زنی رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: هر چند مشکلات قبلی بوروکراسی اداری بانکها دیگر وجود ندارد، اما به هرجهت تا کارها روی غلتک بیفتد کمی زمان میبرد ضمن اینکه نظام مهندسی و شهرداری الزامات و امکانات خود را دارند و سعی همه این است که به هر طریق ممکن به کارها سرعت لازم را بدهند.بانکهای عامل و بویژه بانک مسکن در راستای تسریع در روند اعطای تسهیلات به زلزله زدگان اقدامات خوبی انجام دادهاند و بعضی از این بانکها مثل بانک مسکن بنا دارد بزودی نیروهایی را از استانهای دیگر به منطقه اعزام کنند تا همگام با بنیاد مسکن به کارها سرعت دهند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین واحدهای آسیب دیده در جریان زلزله اخیر مربوط به سرپل ذهاب بوده، خاطرنشان کرد: پیشتر تنها ستاد معین اصفهان در مناطق شهری سر پل ذهاب فعال بود که ما از هفته گذشته و با هدف تسریع درروند ساخت و ساز ستادهای معین استانهای خراسان رضوی و مازندران را نیز به این منطقه فراخواندیم. در واقع از این پس 12 ستاد معین، کار بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه را برعهده خواهند داشت.
وی از پرداخت 18 هزارو 800 فقره کمک بلاعوض و اعطای 14 هزار و 15 کانکس به زلزله زدگان خبر داد و تأکید کرد: همه افرادی که کانکس به آنها تعلق میگرفته یا کانکس گرفتهاند یا کمک بلاعوض اجاره بها دریافت کردهاند.
اعزام نیروهای بانک مسکن 4 استان به کرمانشاه برای تسریع کارها
در همین حال، «محمدحسین علمداری» مدیر کل اعتباری بانک مسکن به «ایران» گفت: تاکنون از 11 هزارنفر معرفی شده به بانک مسکن 10 هزارو 530 نفر به مرحله عقد قرارداد رسیدهاند. وی با تأکید بر اینکه تاکنون مشکلی در روند پرداخت تسهیلات از سوی این بانک وجود نداشته، افزود: با توجه به در پیش بودن ایام نوروز چنانچه احساس کنیم خللی در ارائه تسهیلات ایجاد میشود نیروهای استانهای همدان، کردستان، لرستان و ایلام که خود اعلام آمادگی کرده بودند به منطقه اعزام میشوند. به گفته وی سهم بانک مسکن از ارائه تسهیلات به زلزله زدگان حدود 48 هزار فقره تسهیلات ساخت و لوازم منزل است.
در مواردی خواستههای مالکان مغایر با قوانین شهرداری است
در همین حال، «علی محمد پناه» رئیس سازمان نظام مهندسی استان کرمانشاه نیز در خصوص نقدهای وارد شده به نظام مهندسی برای طولانی شدن زمان اخذ پروانههای ساختمانی، گفت: چنین نقدی را قبول ندارم زیرا بنیاد مسکن پس از ارزیابی پلاکها آنها را به شهرداری میفرستد و شهرداری نیز روی این ارزیابیها دستور نقشه را صادر میکند. در این میان نظام مهندسی است که در ارتباط مستقیم با مالک است و باید طرح معماری را ارائه دهد و تأییدیه آن را از مالک بگیرد و پس از آن نسبت به تهیه نقشههای سازه و تعیین ناظر اقدام کند.
محمد پناه افزود: در موارد بسیاری مالکان خواستههایی دارند که در تضاد با قوانین شهرداری است، بهعنوان مثال در حالی که در سر پل ذهاب درصد اشغال 70 درصد است مالکان میخواهند 100 درصد مساحت زمین خود را به زیر ساخت ببرند، یا اینکه مالکان اظهار میکنند پارکینگ نمیخواهند و این مغایر قوانین شهری است و طبیعی است که توجیه کردن مالکان و جلب رضایت آنان نیازمند زمان بیشتری خواهد بود. وی با اشاره به اینکه نظام مهندسی برای تسریع در روند بازسازی 60 اکیپ طراحی را در قالب دفاتر مهندسی در منطقه مستقر کرده است، افزود: در خیلی از موارد باید بارها به مالکان تلفن زد که به دفاتر جهت تهیه نقشه مراجعه کنند که با وجود تماسهای متعدد بعضاً مالکان اشتیاقی نشان نمیدهند که شاید به وضعیت بارشهای متوالی و در پیش بودن ایام نوروز بر میگردد.
به گفته رئیس سازمان نظام مهندسی استان کرمانشاه، نظام مهندسی تاکنون 2 هزار و 700 دستور نقشه را توزیع کرده و 600 واحد برای دریافت مجوز به شهرداری معرفی شدهاند.
برش
ساکنان واحدهایی که تعمیراتشان تمام شده، زودتر ساکن شوند
گزارش میدانی خبرنگار «ایران» حاکی است، با وجود اینکه تاکنون کار تعمیر 2 هزار واحد مسکونی در منطقه سر پل ذهاب و 5 هزار واحد در دیگر مناطق استان کرمانشاه به پایان رسیده و طبق برنامه مالکان این واحدها باید هر چه سریعتر به زیر سقف خانههای خود برمی گشتند، اما متأسفانه با گشتی در منطقه میتوان دید که تغییر محسوسی در تعداد چادرهای منطقه دیده نمیشود. گپ و گفت خبرنگار ما با چند خانواده که تعمیر خانه هایشان به اتمام رسیده، اما هنوز تمایل دارند در زیر چادر بسر ببرند نشان میدهد، آنان نگران قطع شدن کمکها و خدمات دولتی هستند ومتأسفانه ترجیح میدهند کماکان به زندگی در زیر چادر ادامه دهند. «هوشنگ بازوند» استاندار کرمانشاه با تأیید این مسأله، در خصوص برنامههای استانداری در رفع این معضل به «ایران» گفت: متأسفانه این چالشی است که با آن روبهرو هستیم و اتفاقاً دستور کار نخستین جلسه ستاد بازسازی است. به هر حال کمکهای دولتی بویژه کمکهای هلال احمر از بعد ازعید نوروز قطع میشود و به نظر میرسد، این تدبیر راهگشا باشد، ضمن اینکه باید دراین زمینه فرهنگسازی کنیم چون برچیده شدن بساط 60 هزار واحد فضا را برای تسریع در ساخت واحدهایی که تخریبی کامل هستند باز میکند. لذا امیدواریم 60 هزار خانوار کرمانشاهی که واحدهای تعمیری داشتند سفره هفت سین خود را در زیر سقف خانههای خود بچینند.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته ازروزنامه ایران ، تاریخ انتشار -------، کدمطلب: 459415 ، www.iran-newspaper.com