شعارسال: از تاریخ اجرایی شدن برجام تا امروز بیش از ۲ سال می گذرد و در این ۲ سال این قرارداد چندجانبه دستخوش تحلیل ها، تفسیرها و تهدیدهای فراوانی از سوی امضا کنندگانش شده است. بالطبع هر کدام از طرفین قرارداد با تفسیر متن برجام به رای خود در پی تامین منافع ملی کشورشان هستند.
یکی از مشکلاتی که امروز گریبان گیر طرف ایرانی این قرارداد شده است عدم دقت در لفاظی های موجود در برجام است که طرف های مقابل را بدون نقض صریح برجام در تحت فشار قرار دادن ایران آزاد گذاشته است.
از تمدید قانون داماتو توسط اوباما گرفته تا فشارهای مضاعف جهت مذاکره و اعمال تحریم بر سر موضوعات موشکی و دفاعی ایران و اکنون پیشنهاد تحریم های جدید کشورهای اروپایی به بهانه ی پایبند نگاه داشتن امریکا بر معاهده برجام که نشان از عدم تحقق غایت رفع تحریم های ظالمانه می باشد.
پیگیری حقوقی ایران به دلیل نقض برجام و تمدید قانون داماتو (ایسا)
علی رغم توصیه های مکرر رهبر انقلاب مبنی بر دقت در تنظیم مفاد توافق نامه هسته ای و گوشزد نمودن نیرنگ بازی دشمن، متاسفانه قراردادی مملو از خلا های حقوقی و بازی با کلمات و واژه ها به امضا رسید که در همان روزهای نخستین توافق طرفین، کارشناسان زیادی در ایران بر علیه این متن نقدهای فراوانی وارد نمودند، اما هیچ گاه کارشناسان وزارت خارجه از پذیرفتن این انتقادها استقبال نکرده و هر بار به دفاع هایی که تنها مصرف داخلی داشته و جهت آرام نمودن فضای اجتماعی بود می پرداختند..
یکی از مسائلی که در نحوه ی انعقاد برجام کمتر به آن توجه شد، عدم حضور تیم های تخصصی در مذاکرات بود که طرف های مقابل به آن توجه ویژه ای داشتند. اقتصاد دانان حرفه ای و آشنا به روابط بین الملل و مباحث حقوقی با در نظر گرفتن منافع متبوع اقتصادی در کارگروه هایی تخصصی، اقدام به بحث و چانه زنی بر سر نگارش بندهای توافق نامه با تاکید بر بار حقوقی واژگان مورد استفاده می کردند در حالی که تیم مذاکره کننده ایرانی برخلاف طرف مقابل ترکیبی سیاسی داشت و تنها یک نفر به نام عبدالرسول دری اصفهانی را به عنوان عنصر اقتصادی به ترکیب خود اضافه نموده بود که در نهایت حضور وی نیز بعدها با حواشی گوناگونی همراه شد؛ چرا که به استناد گزارش سخنگوی قوه قضائیه، محسنی اژه ای که در روز یکشنبه ۱۶ مهرماه ۱۳۹۶ اعلام کرد جاسوسی وی برای طرف مقابل مذاکره قطعی است و به جرم "جاسوسی” بازداشت شدهاست و این یعنی دری اصفهانی منافع اقتصادی نهان در برجام را برای طرف مقابل رقم زده است.
دری اصفهانی جاسوس حاضر در مذاکرات هسته ای
آنچه از این معادله می توان دریافت؛ تسلط و مهارت کامل کارگروه های اقتصادی گروه 5+1 بر متن نگارش شده ی برجام در نبود کارشناسان طرف ایرانی است تا توانسته باشند بدون نقض آشکار مفاد آن، نه تنها برخی تحریم ها را رفع نکرده، بلکه بتوانند با وجود منافذ موجود در ادبیات نگارشی بیانیه ی منعقد شده، تحریم ها وفشارهای اقتصادی جدیدی را بر کشورمان تحمیل نمایند.
پلیس خوب نقاب از چهره برداشت
با ناکامی های اروپا و امریکا در متقاعد کردن ایران برای مذاکره مجدد برجام و یا اضافه نمودن الحاقیه و ماده و تبصره ای جدید به آن، ترامپ هر بار به بهانه های مختلف، خروج امریکا از برجام را مطرح می کند. هر چند چندی پیش کنگره ی آمریکا توانست تحریم های جدیدی را بر علیه برخی نهادهای ایرانی اعم از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وضع کرده و توجیه آن را تحریم هایی خارج از برنامه ی هسته ای عنوان کند و می کوشد تا جوامع بین المللی را به بهانه نقض حقوق بشر علیه ایران متحد کند ولی مدتی است که با دستاویز قراردادن مساله موشکی ایران بر کوس خروج از برجام می کوبد تا به این بهانه بتواند از این معاهده خارج شود اما از آنجا که این یک سند و توافق بین المللی است طرفین اروپایی به مخالفت پرداخته و این تصمیم را محکوم نمودند تا بتوانند در معرض دید جهانی خود را پایبند به این توافق نامه نشان داده و آمریکا را از این تصمیم منصرف نمایند.
اما از روز گذشته دم خروس نیز بیرون زد و مشخص شد این بازی از پیش طراحی شده بار دیگر درصدد منزوی ساختن ایران و تحت فشار قرار دادن دولت حسن روحانی است. اروپا که تا چندی پیش، نقش پلیس خوب را در این میان بازی می کرد، ماسک دو رویی را از چهره برداشته و بصورت آشکار به بهانه ی اغنای دولت دونالد ترامپ پیشنهاد وضع تحریم های جدید را به وی می دهد.
آلمان، فرانسه و انگلیس به منظور ترغیب کاخ سفید برای ماندن در توافق هستهای ایران و گروه 1+5 به اتحادیه اروپا پیشنهاد دادهاند تحریمهایی جدید علیه ایران اعمال کند.
طبق گزارش خبرگزاری رویترز که به استناد یک سند محرمانه منتشر کرده است، تحریمهای پیشنهادی سه کشور اروپایی، افراد دخیل در برنامه موشکی ایران و فعالیتهای تهران در سوریه را هدف قرار داده است.
همراه شدن کشورهای اروپایی در حین مخالفت با تهدیدهای ترامپ برای لغو «برجام»، با درخواستهای وی برای تشدید فشارها علیه تهران در حوزه برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای این ادعای خوشبینانه که امروز امریکا بیش از هر روز دیگر به سبب برجام در انزوا قرار گرفته است را زیر سوال برده است.
همچنین تصمیم جدید «دونالد ترامپ» برای اخراج تیلرسون و معرفی «مایک پامپئو» به عنوان گزینه جانشینی او بیش از هر زمان دیگر بر ابهامها درباره سرنوشت برجام افزوده است. این موضوع مولد این امر است که برجام به تفسیر طرف ایرانی برای چندمین بار نقض خواهد شد، نه تنها تمامی تحریم ها بر اساس گفته ی ظریف و روحانی لغو نشدند بلکه به بهانه های مختلف از هر طرف در معرض تحریم های جدیدتر قرار گرفته ایم و این در حالی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون در ۹ گزارش پایبندی ایران به همه تعهداتش ذیل توافق هستهای برجام را تأیید کرده است.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری علم و فناوری، تاریخ انتشار: 5فروردین1397 ، کدخبر: 59127: www.stnews.ir