شعار سال: عوامل متعددی در پوسیدگی دندان نقش دارند که در اینجا به تعدادی از آنها می پردازیم.
۱ـ سن
همان طور که متذکر شدیم پوسیدگی دندان ها در سنین طفولیت، نوجوانی و جوانی بیشتر و شدیدتر است. بنابراین سن یکی از عوامل مؤثر در پوسیدگی دندان هاست و اگر برای مراقبت از دندان ها به کودکان آموزش صحیح داده شود و مرتبا مسواک زده شود، به طور مؤثری می توان از پوسیدگی دندان ها پیشگیری نمود.
۲ـ ارث
دندان ها نیز مثل سایر اعضاء بدن و خصوصیات جسمی و حتی روانی تحت تأثیر عوامل ژنتیک و وراثتی قرار می گیرند. جنس و استحکام دندان ها، اندازه آنها و حتی نظم و ترتیب قرار گرفتن آنها و زمان رویش دندان های شیری و دائمی، همه اینها، توسط عوامل وراثتی تعیین می شوند. در بسیاری از خانواده ها به دلیل همین مسائل ارثی دندان ها سالم تر و زیباتر به نظر می رسند و دیرتر دچار پوسیدگی می شوند.
۳ـ تغذیه
همان گونه که تغذیه در رشد و نمو اعضای مختلف بدن تأثیر دارد، دندان ها نیز برای رشد و نمو نیازمند تغذیه مناسب اند. کمبود مواد غذایی بخصوص ویتامین های گروه «ث ـ آ ـ د» و املاح کلسیم و فسفر باعث اختلال در رشد و نمو دندان ها می شوند. نحوه تغذیه مادر در دوران بارداری نیز در رشد و نمو دندان ها تأثیر می گذارد. از بین
ویتامین های مختلف، نقش ویتامین «ث» روی لثه ها مؤثرتر و چشمگیرتر است. این اعتقاد وجود دارد که کمبود ویتامین «ث» باعث اتساع عروق لثه ها می شود و به همین علت ممکن است بیمار دچار خونریزی مکرر لثه ها شود و یا گاهی پس از مسواک زدن و غذا خوردن هم لثه ها خونریزی می کنند. برخی مواقع نیز ضایعات و جراحت اطراف دندان ها و لثه ها توسعه پیدا کرده و بیمار برای اینکه دچار خونریزی لثه نشود، از خوردن و جویدن غذا اجتناب می کند. مصرف سبزیجات و میوه هایی که سرشار از ویتامین «ث» هستند، توسط مادر در دوران حاملگی و پس از تولد در دوران طفولیت و نوجوانی اهمیت بسیار زیادی دارد.
۴ـ برخورد دندان ها با اجسام سخت و آجیل و غیره
تعداد قابل توجهی از کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان هستند که آجیل و تنقّلاتی مثل گردو، بادام و فندق را با دندان می شکنند و باعث آسیب به سطح دندان هایشان می شوند و زمینه پوسیدگی دندان ها فراهم می شود.
۵ـ نوع شغل
معمولاً افرادی که دارای شغل های شیرینی پزی، آجیل فروشی، نانوایی هستند معمولاً بیشتر در معرض پوسیدگی دندان ها هستند.
۶ـ تغذیه شیرخوار با شیر خشک و آب قند
معمولاً بچه هایی که از طریق شیشه تغذیه می شوند و مادران
برای آرام و سیر کردن شیرخوار در شب ها مقدرای آب قند یا شیر خشک را داخل شیشه به سرعت آماده می کنند و به مدت طولانی شیشه شیر در داخل دهان بچه گذاشته می شود، تدریجا باعث تخریب و پوسیدگی دندان های کودک خواهد شد.
۷ـ اختلالات روانی
به دلیل اینکه بیماران قادر به نظافت شخصی نیستند، بنابراین معمولاً هیچ کوششی برای سلامتی خود نمی کنند.
۸ـ بی نظمی در زندگی
افرادی که در زندگی و نظافت شخصی بی نظم هستند، معمولاً دچار پوسیدگی دندان ها می شوند.
۹ـ میکروب ها
میکروب ها به علت زمینه مساعد ممکن است به شدت در دهان تکثیر پیدا کنند و باعث پوسیدگی دندان ها شوند. لازم به یادآوری است برخی میکروب ها جزو ساکنین طبیعی دهان محسوب می شوند و در صورت افزایش بیش از حد و جایگزین شدن با میکروب های بیماری زا منجر به تخریب دندان ها خواهند شد.
۱۰ـ عدم آگاهی از مراقبت های بهداشتی
عدم آگاهی لازم در زمینه های بهداشت فردی و اجتماعی نهایتا منجر به عدم مراقبت از اعضای مختلف بدن از جمله دندان ها خواهد شد. معمولاً این گونه افراد ارزش سلامتی را درک نکرده اند و به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمی کنند مگر اینکه دچار آبسه های شدید دندان ها، تخریب و پوسیدگی پیشرفته دندان ها، بدبویی بسیار نامطبوع و مشمئزکننده دهان و دردهای غیر قابل تحمل دندان ها شوند؛ که در این شرایط دیگر کار درمانی مؤثری نمی توان انجام داد
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از وبسایت سلامت، تاریخ 2 خرداد 96، کد مطلب: -: www.salamati.ir