شعارسال:سومین همایش ملی پیشگیری از غرق شدگی دردهکده ی ساحلی بندرانزلی با ارائه ی آمار های متفاوتی از غرق شدگی و با تاکید بر فقدان آمارهماهنگ دراین خصوص برگزار شد.
پیرحسین کولیوند، رئیس اورژانس کشور در سومین همایش ملی پیشگیری از حوادث غرق شدگی در دهکده ی ساحلی بندر انزلی با بیان اینکه درسال ۹۷ بیشترین غرق شدگی مربوط به استان خوزستان است، اظهار کرد: درسه ماهه نخست امسال، ۲۹۱ نفرغرق و ۱۴۱ نفر دچارمصدومیت شده اند، که ۱۶ درصد فوتی ها، افراد غیر حرفه ای هستند که حین کمک رسانی فوت شده اند.
وی با اشاره به اینکه درسه ماهه نخست امسال قسمت اعظم مصدومین فوت کردند و ۴۴ درصد نجات پیدا کرده اند، افزود: ۲۶ درصد از افراد غرق شده درگروه سنی کمتر از ده سال قرار دارند و غرق شدگی ۱۷۷ نفر در رودخانه ها اتفاق افتاده است.
رئیس اورژانس کشور با اعلام اینکه ۹/۸ درصد کاهش غرق شدگی از سال ۹۶ تا سال ۹۷ داشتیم، گفت: اولین جایی که بیشترین غرق شدگی را دارد رودخانه ها هستند و وان حمام نیز درکودکان زیر شش سال مشکل ایجاد کرده است.
کولیوند بیشترین حوادث ناشی از غرق شدگی درسه ماهه نخست امسال را مربوط به روز ۱۳ اردیبهشت ماه دانست و تصریح کرد: غرق شدگی در ایران مسئول دو دهم درصد کل مرگ هاست ولی در دنیا مسئول پنج دهم درصد تمامی مرگ هاست.
وی شناسایی نقاط حادثه خیز و پوشش بهینه ی خدمات شامل تسهیلات امدادی و رفاهی و اصلاح زیر ساخت ها درآن نقاط توسط تمامی سازمان های مسئول را از جمله پیشنهادات جهت کاهش حوادث غرق شدگی عنوان کرد وافزود: تکمیل پوشش زمان ارائه ی خدمات امدادی، فوریت های پزشکی و خدمات آمبولانس به کل دوره ی روشنایی با توجه به افزایش آمار غرق شدگی در اوایل صبح و حوالی غروب توسط سازمان های امدادی از دیگر پیشنهاد هاست.
رئیس اورژانس کشور با بیان اینکه با آموزش ۱۶ درصد از تلفات کم می شوند، گفت: آموزش شنا و احیای قلبی ریوی، اجتناب از شیرجه درآب های کم عمق، عدم شنا در مناطق عمیق و دارای آب خروشان خصوصا در دریا، حتی با جلیقه های شنا، از مواردی است که برای کاهش تلفات باید مورد توجه قرار داد.
کولیوند بر ضرورت حضور یک فرد بزرگسال و ماهر درکنار کودکان، در دسترس بودن وسایل ایمنی و نجات مانند طناب و تیوپ، اجتناب مراقبِ کودک از فعالیت هایی که تمرکز را ازبین می برد تاکید و اعلام کرد: درگذشته آسیب را نتیجه ی یک اتفاق تصادفی می دانستند که ما باید نگاه را تغییر دهیم چراکه این آسیب، قابل پیشگیری است.
مطیع دوست، کارشناس پیشگیری از غرق شدگیِ دفتر مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت نیز دراین همایش اظهارکرد: داده هایی که در اینجا می آورم از معاونت بهداشتی سه دانشگاه علوم پزشکی شمال کشور که شامل آمار هلال احمر، اورژانس و دیگر مراکز درمانی این استان هاست، به دست آمده است.
وی با بیان اینکه استان مازندران بیشترین آمار غرق شدگی را درسال ۹۷ دارد، افزود: بالای ۸۸ درصد غرق شدگی در دریا اتفاق می افتد ولی در رودخانه ها و سایر موارد، بیشتر از دریا فوت می کنند و مردانِ غرق شده از زنان بیشترند.
کارشناس پیشگیری از غرق شدگی دفتر مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت گفت: در سال های قبل آماری داریم که نشان می دهد درگیلان ۷۸ درصد افراد غرق شده مهمان هستند و از بین فوتی ها نیز ۵۶ درصد مهمان ها هستند.
مطیع دوست با بیان اینکه کل احیا شدگان ۷۲ درصد و بقیه فوتی هستند، ابراز کرد: تعداد غرق شدگی ها از سال ۹۳ تا سال ۹۵ افزایش داشت و بعد از آن رو به کاهش گذاشت اما فوتی ها کم نشدند.
وی افزود: هزینه ی غرق شدگی ها با احتساب سن میانگین هرغرق شده، ۳۰ ساله و امید به زندگی ۷۰ سال، بیش از۶۰۴ میلیارد تومان در مجموع و برای عمرهای ازدست رفته ی همه افراد است.
کارشناس پیشگیری از غرق شدگی دفتر مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت گفت: هشدارهای جدی درمورد خود مراقبتی باید به مردم ارائه شود و حتما از صدا وسیما باید در مورد ایمنی شناکردن اطلاع رسانی شود.
مطیع دوست عنوان کرد: لازم است سواحل تجهیز و جذاب تر شود و رعایت ایمنی شنا در مدارس آموزش داده شود.
وی به راه اندازی سامانه ی پرونده ی الکترونیک سلامت(سپاس) اشاره کرد و افزود: دراین سامانه می توانیم برای آمارها خروجی بگیریم اما متاسفانه هیچ کدام از بیمارستان های استان های شمالی آمارهایشان را ارسال نکردند.
دکتر شاهرخ یوسف زاده چابک در سومین همایش ملی پیشگیری از حوادث غرق شدگی در دهکده ی ساحلی بندرانزلی اظهار کرد: سال گذشته این همایش با حضور دانشگاه های علوم پزشکیِ استان های شمالیِ گیلان، گلستان و بابل برگزار شد و امسال با حضور استان های جنوبی که درخطوط ساحلی قرار دارند برگزار می شود.
وی با تصریح براینکه بحث تروما بسیار مهم است و همه ی جوامع به ویژه کشور های درحال توسعه با آن درگیر هستند، افزود: علی رغم اینکه فعالیت اصلی تعریف شده برای مرکز تحقیقات ترومای گیلان، در زمینه ی ترومای جاده ای است اما در زمینه ی نزاع، غرق شدگی و سوختگی فعالیت می کند و در زمینه ی غرق شدگی و سوختگی، مرکز رجیستری کشوری هستیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اعلام اینکه مسائل مربوط به تروما شکل خاصی دارند و آنچه مرتبط با تروماست آن را از سایر بیماری ها جدا می کند، گفت: در سایر بیماری ها از جمله بیماری های غیرواگیر، تمام سطوح مرتبط با درمان درخود دانشگاه وجود دارد اما تروما بیماری است که عوامل اثرگذار دیگر نقش آفرینی بیشتری درآن دارند.
یوسف زاده عوامل و مولفه های دیگر از جمله وضع قوانین و آئین نامه ها، آموزش برای مسائل تروما، عوامل اجتماعی و اطلاع رسانی را از عوامل مرتبط با درمان و کادر درمانی، مهمتر دانست و تاکید کرد: آموزش از نوع آموزش همگانی حائز اهمیت بیشتری است.
وی به نقش فوق العاده ی اورژانس پیش بیمارستانی در زمینه ی غرق شدگی اشاره کرد و افزود: اولین کسانی که به مصدوم می رسند، حتی اگر در سطح عمومی به اقدامات اولیه آگاهی داشته باشند، نقش بسیار مهمتر از بیمارستان ها و تجهیزات تخصصی دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه گروه های خاصی ازجامعه که از سلامت جسمی کامل برخوردارند و کم سن وسالند، دچار تروما می شوند و به صورت ناگهانی در معرض خطر قرار می گیرند، گفت: در غرق شدگی بازهم سن پائین تر می آید و اگر کسی درانتهای عمر دچار بیماری های غیرواگیر می شود، دیگر توانایی نقش اجتماعی نیز ندارد.
یوسف زاده تاکیدکرد: تلاش برای موفق شدن در تروما در زمینه آموزش و اطلاع رسانی و تجهیز اورژانس نیاز دارد و به تجهیزات تخصصی پیچیده نیاز نیست.
زهرا محتشم امیری، دبیرعلمی همایش نیز با بیان اینکه برگزار کننده ی این همایش، مرکز تحقیقات ترومای جاده ای گیلان با همکاری معاونت بهداشتی وزارت بهداشت است، اظهارکرد: اختلافات فاحشی درمورد ثبت غرق شدگی در سازمان های مرتبط وجود داشت و ما توانستیم سال گذشته مجوز ثبت تمامی موارد غرق شدگی را به دست بیاوریم.
وی با تصریح براینکه هنوز تعریف واحدی ازغرق شدگی نداریم، افزود: درغرق شدگی برخی از افراد همان ابتدا غرق شده و جان خود را ازدست می دهند و برخی ها هم بعد از ۲۴ ساعت از احیا می گذرد و می میرند که ممکن است درآمار غرق شدگی ثبت نشود.
دبیرعلمی سومین همایش ملی پیشگیری از حوادث غرق شدگی گفت: واژگونی خودرو درآب جز مواردِ تصادف، ثبت می شود درحالیکه علت مرگ افراد، فرو رفتن خودرو درآب است و یا غرق شدگی های داریم که خارج از ساعت اداری به مراکز درمانی ارجاع داده می شود که درغرق شدگی ها ثبت نمی شوند.
محتشم امیری با بیان اینکه آخرین آمار غرق شدگی دنیا مربوط به سال ۲۰۱۵ است، ابرازکرد: علت مرگ سالانه ی ۳۷۰ هزار نفر در دنیا که هفت درصدِ میزان کل مرگ ها را تشکیل می دهد مربوط به غرق شدگی و بیشترین رده ی سنی کودکان و نوجوانان هستند.
وی افزود: تعداد مرگ ها به سیستم امداد رسانی کشور ها وابسته است و برای مثال میزان بروز غرق شدگی در افریقا کمتر از اروپاست اما مرگ و میر بیشتر است.
دبیرعلمی سومین همایش ملی پیشگیری از غرق شدگی با بیان اینکه در ایران اطلاعات جامعی درمورد غرق شدگی وجود ندارد، گفت: سیستم جامع ثبت غرق شدگی را دوسال پیش راه اندازی کردیم و به همین دلیل اطلاعاتی درمورد بار مالی غرق شدگی وجود ندارد.
محتشم امیری با اعلام اینکه ۸۷۹ نفر در سال ۹۴ و ۸۵۵ نفر درسال ۹۷، مرگ ناشی از غرق شدگی درکشور داشتیم، تصریح کرد: هنوز آمار رسمی از این میزان درسه ماهه نخست نداریم.
وی تصریح براینکه غرق شدگی فقط مربوط به دریا نیست، بلکه مربوط به رودخانه و حتی استخر نیز هست، افزود: ۱/۸۲ درصد مرد ها و بیشتر درگروه سنی ۲۰ تا ۲۴ ساله غرق می شوند و استان های خوزستان، مازندران و گیلان بیشترین آمار غرق شدگی را دارند.
به گزارش رویداد گیلان؛ کارشناس پیشگیری از غرق شدگی دفتر مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت و دبیرعلمی همایش، بر امکان ناهماهنگی آمارهای موجود به دلیل منبع متفاوت آماری که اورژانس، هلال احمر و بیمارستان ها و یا تعریف های مختلف ازغرق شدگی است، تاکید کردند؛ اما علی رغم اینکه آمارِ ارائه شده توسط رئیس اورژانس کشور با برخی از آمارهای دو سخنران مذکور، متفاوت بود و به نظر می رسید، فقط اورژانس کشور، منبع و ملاک دریافت آمار، قرار داده شده است، ولی دکتر کولیوند اشاره ای به این موضوع و اختلافات ناشی از آن، نکرده و آمارها را به صورت کلی و بدون ذکر منبع اعلام نمود.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت رویداد گیلان، تاریخ انتشار6تیر 98 ، کدخبر: 44545، rooydadegilan.ir