در پی انتشار گزارشهایی که 21، 22 و 23 مهرماه به ترتیب با عنوانهای «تأثیر ناکارآمدی تعاون روستایی بر معیشت 10 میلیون کشاورز»، «احتمال تخلف گسترده در مجموعه تحت نظارت تعاون روستایی» و «ضرورت نظارت مجلس بر فعالیت سازمان تعاون روستایی» منتشر شد، اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین، اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی پرورشدهندگان مرغ گوشتی ایران و مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان جوابیههایی ارسال کردند که عیناً در ادامه میآید.

شعار سال:در پی انتشار گزارشهایی که 21، 22 و 23 مهرماه به ترتیب با عنوانهای «تأثیر ناکارآمدی تعاون روستایی بر معیشت 10 میلیون کشاورز»، «احتمال تخلف گسترده در مجموعه تحت نظارت تعاون روستایی» و «ضرورت نظارت مجلس بر فعالیت سازمان تعاون روستایی» منتشر شد، اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین، اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی پرورشدهندگان مرغ گوشتی ایران و مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان جوابیههایی ارسال کردند که عیناً در ادامه میآید.
جوابیه اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین
«پیرو خبر مندرج در روزنامه «سبزینه» بهشماره 976 مورخ 22/7/98 تحت عنوان «احتمال تخلفات گسترده در مجموعه تحت نظارت تعاون روستایی» موارد زیر را براساس قانون مطبوعات در همان صفحه بهعنوان جوابیه اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین درج نمایید.
درباره بحث پیگیری بیمه تأمین اجتماعی زنبورداران ضرورت این مهم بر هیچکس ازجمله اعضای هیئتمدیره و مدیرعامل اتحادیه پوشیده نیست و این اتحادیه از بدو تأسیس تاکنون و در سالهای اخیر پیگیریهای مکرر و جلساتی با وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونین ایشان برگزار کردهاست که منتج به بیمه شدن تعدادی از زنبورداران حائز شرایط گردیده است و برای ادامه بحث و فراگیر شدن بیمه تأمین اجتماعی برای همه زنبورداران تلاشهای خود را طبق وظیفه قانونی و طبق اساسنامه در دست پیگیری دارد.
سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در همه انتخابات نماینده تامالاختیار و بازرسین خود را شرکت داده و همه انتخابات اتحادیهها و تعاونیها با اشراف و تحت نظارت سازمان مذکور برگزار میشود. در ضمن همه کاندیداهای مجامع تحت موازین مندرج در اساسنامه این اتحادیه از استانها وفق اساسنامه به این اتحادیه معرفی میگردند و سپس در مجمع با اطلاعرسانی با ابزارهای موجود که با حضور تمامی نمایندگان و سهامداران است، تشکیل میشود.
در رابطه با مطرح شدن موضوع برند و فعالیتهای موازی اعضای هیئتمدیره و مدیرعامل اتحادیههای کشوری، استانی و تعاونیها با مسئولیت فعلی آنها در صنف مربوطه باید به تنها ماده موجود در اساسنامه که ماده 54 است، رجوع کرد که بهطورکلی موضوع را بهصراحت مورد اشاره قرار دادهاست که نیاز به تفسیر ندارد و متأسفانه دستاویز عدهای مغرض شدهاست که با تفسیر به رأی قانون برای ضربه زدن به مدیران لایق، پاکدست، پرتلاش، صاحب دانش فنی و کار ورزیده همان صنف مربوطه هستند و اینکه طبق قانون تعاونی و تشکلها افراد پذیرنده مسئولیت هیئتمدیره باید از جنس خود فعالیت صنفی و شاغل همان صنف باشد تا برای حل مشکلات اعضاء اشراف کامل به تمام زوایا و محدودیتها و موانع داشته باشد تا بتواند بهموقع و کارشناسانه برای حل مشکلات صنف خود اقدام مقتضی را بنماید. لذا اگر اعضای هیئتمدیره و مدیرعامل یک تشکل از جنس آن صنف و درگیر همان صنف نباشد همان بحث کهنه، مهم، کلان و نیاز امروزی کشور مطرح میشود که افراد ناآگاه و غیرمرتبط نباید در جایگاه مدیریتی قرار بگیرند و امروز که ایران عزیز اسلامی در جنگ اقتصادی قرار دارد مسئولان بخش تولید طبق منویات رهبر معظم انقلاب در سال رونق تولید در خطمقدم قرار دارند نباید با تفسیر بهرأی قوانین مدیران لایق، پاکدست و مرتبط با صنف خود را به بهانههای واهی متهم به فعالیت موازی نموده و آنها را دلسرد کرد و این درحالی است که متأسفانه اتحادیهها و تعاونیهای زنبورداری کشور بهدلیل عدموجود زیرساختهای لازم، بودجه و منابع کافی فاقد برند و کارخانجات بستهبندی و فروشگاههای عرضه محصولات زنبورعسل بوده که امیدواریم با توجه مسئولان این امر مهم و حیاتی هرچه زودتر جامع عمل پوشانده شود. با این توضیحات مشخص نیست مطالبی که بهعنوان تخلف در مطالب آن روزنامه محترم آمده چه بودهاست و اساساً با چه منظور و هدفی درج شدهاست. ضمن اینکه یکی از افرادی که در مطالب مورد بحث به مصاحبه ایشان اشاره شده یعنی آقای دردشتی، مدیرعامل محترم اتحادیه زنبورداران استان اصفهان، با ارسال نامهای که تصویر آن پیوست است مراتب اعتراض خود را نسبت به درج مطالب خلاف واقع از جانب ایشان در روزنامه سبزینه اعلام داشته که خواهشمند است به انعکاس اعتراض ایشان بههمراه این جوابیه اقدام فرمایید.
در پایان اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین از تلاشهای سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، ریاست محترم سازمان جناب آقای دکتر شیرزاد، معاونین کشوری و استانی محترم ایشان و همه مدیران مجموعه قدردانی خود را اعلام نموده و ضمن خسته نباشید و خداقوت رضایت کامل این اتحادیه را از زحمات و تلاشهای بیوقفه ایشان اعلام میداریم.»
جوابیه اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی پرورش دهندگان مرغ گوشتی ایران
«موضوعاتی که توسط آقای چهارآیین با عناوین و القاب متفاوت در روزنامه صبح کشاورزی و محیطزیست «سبزینه» ارائه شد، برای ما بسیار تعجببرانگیز بود؛ زیرا چگونه میشود یک فرد چون خودش به هر دلیل از مسئولیت یک تشکل کنار گذاشته شده، در یک زمان با وجود بازنشسته بودن، مدیریت عامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران را بپذیرد و بعد از عزل آن را یک ضعف برای اتحادیه عنوان کند. مگر قرار است معیار خوب یا بد بودن یک شاخص منافع فرد باشد؟ گرچه ایشان سعی کرده خود را فردی مسلط به قانون جلوه دهد، ولی معلوم نیست از کجای قانون و مقررات استنباط کرده تشکلی مردمنهاد که هیچ اعتباری از بودجه ملی دریافت نمیکند، مجاز نباشد از نیروهای کارآمد خبره در پیشبرد برنامههای خود استفاده کند؛ حال خواه بازنشسته باشد یا خیر. اگر هم دولت یا مجلس مصوبهای دارد محدود به دستگاههای و شرکتهای وابسته به دولت است که آن هم دهها استثناء خورده است. آیا زمانی که ایشان توسط تعداد محدودی از اعضای هیئتمدیره بهعنوان مدیرعامل معرفی شد، نمیدانستند بازنشسته هستند و نمیدانستند که چون عضو یک تشکیلات و تشکل مشابه هستند، قاعدتاً نمیتوانند بهعنوان مدیرعامل معرفی شوند؟
انتظار میرود فردی که عنوان هیئت علمی را یدک میکشد از تناقضگویی در ارائه آمار خودداری کند تا شأن عنوانها محفوظ بماند. چگونه است که زمانی ایشان ادعا میکرد 80 درصد از مرغداران عضو تعاونیها و اتحادیههای عضو اتحادیه سراسری کشور هستند و امروز برعکس آن آمار ارائه میدهند (مراجعه شود به اظهارات ایشان در دوره کوتاهی که مدیرعامل همین اتحادیه مورد انتقاد ایشان بود).
آیا آقای چهارآیین از چارچوب تشکیل هیئتمدیره اتحادیه اطلاع ندارد و نمیداند که اعضای هیئتمدیره نماینده استانهای منتخب هستند و استانها هستند که بهنمایندگی در هیئتمدیره حضور پیدا میکنند و عموماً افرادی هستند که توسط هیئتمدیره استان مربوطه انتخاب و معرفی میشوند.
آیا مرغدار بودن برای عضو هیئتمدیره بودن کفایت میکند؟ آن هم برای هیئتی که باید تصمیم برنامهای و در سطح ملی بگیرد. اگرچه برخلاف ادعای آقای دکتر چهارآیین، که جای پیگیری قانونی هم دارد، همه اعضای فعلی هیئتمدیره اتحادیه سراسری مرغداری هستند. علاوهبرآن فردی که بهعنوان نماینده هیئتمدیره استان معرفی شده، مدیرعامل یا عضو هیئتمدیره استان مربوطه هستند و طبیعتاً با وضعیت مرغداران بیگانه نیستند. بهنظر میرسد طرح اینگونه موضوعات واهی دادن آدرس غلط است برای تحریک افرادی خاص و ورشکستگانی که همه عالم را در قصور و تقصیر خود مقصر میدانند. این مدعیان قانون را تا آنجا میپذیرند که خواستههای آنها و جایگاهشان را حمایت کند.
ایشان نیک میدانند که هیچ مانعی برای عضویت مرغداران و تعاونیها و اتحادیههایی که قانونی تشکیل شدهاند، برای عضویت در اتحادیه سراسری وجود ندارد. البته که هر شرکت تعاونی سهامی خاص، که اتحادیه سراسری هم مشمول آن است، دارای سرمایههایی است که متعلق به اعضای آن و جزو اموال است؛ لذا هر فرد حقیقی یا حقوقی که بخواهد در این سرمایهها شریک شود، باید حقالسهم خود را مطابق ضوابط قانونی و همان قوانین و آییننامههایی که آقای چهارایین به آن اشاره کردهاند، بپردازد و همچنین وفق همین قوانین و مقررات نباید عضو ساختار دیگری باشد، در غیر این صورت هیچ مانعی برای عضویت وجود ندارد و اینگونه اتهامات و ارقام بیحساب چیزی جز اتهامات بیپایه و اساس نیست.
آنچه را که آقای چهارآیین با تمسک به ماده 9 قانون شرکتهای تعاونی استناد و مطالبه میکند، اتفاقاً میتواند مشمول «شرکت تعاونی اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی پرورشدهندگان مرغ گوشتی ایران» شود و اساساً موضوع آن مربوط به نحوه اعمال حق رأی است و مشخص نیست خواسته ایشان از این ماده چیست و چرا سازمان مرکزی تعاون روستایی باید زیرسوال برود.
متأسفانه امروز الفاظ و واژهها بهصورت ابزاری مورد استفاده افراد جویای نام و نشان قرار میگیرد و با بهکارگیری آنها خود را در موضع اپوزیسیون قرار میدهند تا به اهداف خود که همانا منافع فردی است، دست پیدا کنند. آقای چهارآیین به اتکای کدام ساختار قانونی خود را نماینده مرغداران معرفی میکند؟ درحالیکه در استان خودش نتوانسته حداقل مقبولیت را پیدا کند که لااقل بهعنوان نماینده آن استان در یک تعاونی یا اتحادیه خواسته موکلین خود را ابراز کند، با کدام عدد و رقم یک سازمان باقدمت چنددهساله را مورد عتاب قرار میدهد؟ آیا اگر امروز ایشان رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی بود، همین استدلالها و توجیهات را هم برای به چالش کشیدن یک مجموعه فریاد میزد؟ همانگونه که در زمانی که مدیرعامل اتحادیه سراسری بود، بهگونهای برخورد میکرد و امروز بهگونهای دیگر. قضاوت با شما.
بهمن محمدیاری- مدیرعامل»
جوابیه مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان
«احتراماً پیرو انجام مصاحبهای که توسط خبرنگار مجله «سبزینه» با اینجانب مجید دردشتی مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان انجام گرفت و در تاریخ 22/7/98 به چاپ رسید، مواردی مطرح شده که لازم است به اطلاع شما و مراجع ذیربط رسانده شود.
1- اعلام شده که مدیرعامل با سبزینه تماس گرفته و چنین گفته در صورتیکه خبرنگار با اینجانب تماس گرفته و مصاحبه نموده که خلاف واقع بیان شده.
2- از قول اینجانب مطالب را به نحوی که موردنظرشان بوده تغییر داده و بهعنوان چماقی جهت تخریب سازمان بهکار برده؛ ازجمله بیان این مطلب که: سازمان عملکرد قابل دفاعی ندارد و تخلفات بسیاری تحت نظر این سازمان صورت میگیرد (در حالیکه این برداشت شخصی خبرنگار است).
3- در پایان مصاحبه در مجله آورده که: دیدگاه شما پس از تأیید نویسنده منتشر خواهد شد، در صورتیکه قبل از چاپ هیچگونه هماهنگی با اینجانب در رابطه با اینکه این متن با این ادبیات چاپ شود، صورت گرفته است.
4- در پایان اعلام میدارم مطالب مندرج در این مصاحبه نه تنها در جهت اصلاح ساختارها نبوده، بلکه با نگرش خاصی که مجله داشته، آنها را به نحوی ویرایش نموده تا در جهت تضعیف و تخریب نهادها اقدام نماید، در صورتیکه منظور اینجانب اینطور نبوده است.
مجید دردشتی-مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان»
ضرورت ورود نهادهای نظارتی برای شفافسازی عملکرد مدیریت تعاون روستایی
کمیته حقیقتیاب تشکیل شود
توضیح روزنامه سبزینه
1- نخستین گزارشی که روزنامه «سبزینه» در اعتراض به عملکرد مدیریت تعاون روستایی کشور منتشر کرد، مبتنی بر گفتههای دو عضو کمیسیون کشاورزی مجلس بود در این گزارش که 21 مهرماه جاری منتشر شد علی وقفچی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، در پاسخ به نارضایتی کشاورزان، سیاستهای مدیریت تعاون روستایی را زیر سوال برد و بهصراحت اعلام کرد: «تعاون روستایی اقدام موثری در تنظیم بازار کشاورزی انجام نداده و این ناشی از ضعف مدیریت وزارتخانه است که اجازه میدهد مدیرانی که تواناییهای لازم را ندارند و حرف و عملشان یکی نیست، در صدر این سازمان قرار بگیرند.» این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: «بزرگترین اهرم نظارتی مجلس، استیضاح وزیر جهاد کشاورزی است و در صورتی که وزارتخانه چارهای برای ساماندهی سازمان تعاون روستایی نیندیشد، از ابزار استیضاح استفاده خواهیم کرد.» وقفچی تأکید کرد: «اولویت مجلس حمایت از کشاورزی و حفظ منافع در این حوزه است و در این زمینه هیچ اغماضی وجود نخواهد داشت.»
2-جلال محمودزاده، عضو دیگر کمیسیون کشاروزی مجلس نیز در همان گزارش در کنار انتقادات علی وقف چی ،عملکرد مدیریت تعاون روستایی را زیر سوال برد و اعلام کرد: «در حال حاضر 80 تا 85 درصد کشاورزان کشور عضو سازمان تعاون روستایی هستند، اما متأسفانه این زیرساختها در سطح کشور به حال خود رها شده و این سازمان بهرهای از آن نمیبرد.»
این مطالب بخشی از نخستین گزارشی است که سبزینه در نقد عملکرد مدیریت تعاون روستایی به نقل از دو عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی منتشر کرد. موضعگیری 2 عضو کمیسیون کشاورزی مجلس و نقد آنها بر مدیریت تعاون روستایی سبب شد تا شورای سیاستگذاری روزنامه به درخواست شماری از اعضای اتحادیهها و تشکلها که مدتها بود خواستار رسانهای شدن اعتراضات خود به نقد عملکرد تعاون روستایی بودند، پاسخ مثبت دهد.
3- اکنون مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین در واکنش به انتقادات برخی از اعضای این اتحادیه به عملکرد سازمان تعاون روستایی، جوابیهای برای روزنامه ارسال کرده که عیناً در همین صفحه منتشر شده است. حسین باستانی، مدیر عامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین، در جوابیه ارسالشده برای سبزینه، انتقادات وارد شده به مدیریت تعاون روستایی را واهی اعلام و در پایان جوابیه اعلام میکند که «اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین از تلاشهای سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران زمین و ریاست محترم این سازمان، جناب آقای دکتر شیرزاد، قدردانی میکند و ضمن عرض خسته نباشید و خداقوت، رضایت این اتحادیه را از زحمات بی وقفه ایشان اعلام میدارد.» این درحالی است که عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ( کمیسیونی که یکی از شاخص ترین وظایف آن نظارت بر عملکرد وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های زیرمجموعه آن از جمله سازمان تعاون روستایی است) با زیر سوال بردن عملکرد مدیریت سازمان تعاون روستایی اعلام می کند اگر لازم باشد در حمایت از 10 میلیون بهره بردار بخش کشاورزی و برای ساماندهی وضعیت تعاون روستایی، وزیر جهاد کشاورزی را هم استیضاح میکنند.
4- اتحادیه سراسری تعاونی های کشاورزی پرورش دهندگان مرغ گوشتی ایران نیز همزمان با اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین و اتحادیه زنبورداران استان اصفهان، در واکنش به گزارشی که به نقل از برومند چهارآیین، عضو هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی در سبزینه منتشر شد جوابیه ای برای روزنامه منتشر کرد که عینا در همین صفحه منتشر شد. مدیر عامل این اتحادیه با رد انتقادات برومند چهارآیین از عملکرد مدیریت تعاون روستایی دفاع کرده است. بهمن محمد یاری در حالی نقدهای برومند چهار آیین را رد می کند که چهارآیین علاوه برعضویت در هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی ، عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.
5- فارغ از جوابیههای مذکور، برای رفع شبهات، ضروری است نهادهای نظارتی با تشکیل کمیته حقیقت یاب و ورود به کارنامه مدیریت تعاون روستایی، با شفافسازی از ماجرا رمزگشایی کنند؛ بهویژه آن که عضو کمیسیون کشاورزی مجلس هم بر استفاده از ابزار نظارتی تاکید کرده است. با توجه به اینکه شفاف سازی عملکرد مدیریت روستایی بسیاری از ابهامات را روشن می کند انتظار آن است که همان طوری که علی وقف چی ، عضو محترم کمیسیون کشاورزی مجلس به نظارت جدی بر عملکرد مدیریت تعاون روستایی تاکید کرده است؛ سایر اعضای کمیسیون محترم کشاورزی مجلس هم هماهنگ با سایر نهادهای نظارتی ، نظارت بر عملکرد تعاون روستایی را در دستور کار خود قرار داده و آن را تا نتیجه نهایی پیگیری کنند. بدیهی است مادامی که نهادهای نظارتی به بررسی عملکرد مدیریت تعاون روستایی ورود نکنند، شبهات موجود به قوت خود باقی خواهد ماند. لازم به ذکر است که روزنامه سبزینه بنا به رسالتی که دارد بی توجه به برخی حاشیه سازی ها، مطالبات جامعه کشاورزی و در راس آن،«شفافسازی عملکرد مدیریت سازمان تعاون روستایی» را با جدیت دنبال می کند و از آنجایی که دستیابی به این هدف جز با نقد های منصفانه علمی و فنی امکان پذیر نیست خاضعانه از منتقدان دلسوز می خواهد به منظور ارتقای کشاورزی کشور، با این رسانه همراهی کنند.
شعار سال،با اندکی تخلیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه،تاریخ انتشار:28مهر1398،کد خبر:77403،sabzineh.org