پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۵۰۳۳۵
تاریخ انتشار : ۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۰:۲۶
۲۷ خرداد ماه سال ۹۷ یعنی درست یک سال بعد از کلید خوردن طرح پتروشمی دنا بویر احمد در دشت سقاوه ، و درست در بحبوحه‌ی اعتراضات بسیاری از فعالان زیست محیطی، کارشناسان و همچنین ساکنین اطراف منطقه سقاوه میز گردی تشکیل دادند، تا هم‌دیگر را به بودن یا نبودن یک مجتمع پتروشیمی آن هم در منطقه بکری مانند دشت سقاوه قانع کنند.

شعار سال:محصور بودن استان در میان کوه‌ها، بحران کم آبی، نابودی طبیعت بکر منطقه و هزاران دلیل دیگر اما ماند تا رسید به امروز که این پتروشیمی این منطقه با بحران پساب مواجه شده است و ...

۲۷ خرداد ماه سال ۹۷ یعنی درست یک سال بعد از کلید خوردن طرح پتروشمی دنا بویر احمد در دشت سقاوه ، و درست در بحبوحه‌ی اعتراضات بسیاری از فعالان زیست محیطی، کارشناسان و همچنین ساکنین اطراف منطقه سقاوه میز گردی تشکیل دادند، در این نشست بود که مجری این طرح و چند مخالف به دنبال یافتن راهکاری بودند تا هم‌دیگر را به بودن یا نبودن یک مجتمع پتروشیمی آن هم در منطقه بکری مانند دشت سقاوه قانع کنند.
رفیعی یکی از کارشناسان این بحث با اشاره به این موضوع که پتروشیمی دنا خوراک گازی است یعنی تبدیل گاز به متانول و سپس تبدیل متانول به الفین‌ها است گفت: ما در کشور تاکنون تکنولوژی تبدیل متانول به الفین‌ها و پلی پروپیلن را نداشته‌ایم و لیسانس آن در اختیار چند شرکت منحصر به فرد در دنیا است که یکی از بهترین‌های آن شرکت UOP آمریکا است.
وی در ادامه خطاب به مجری طرح و موافقان گفته بود: هرچند از این بابت که برای اولین بار در کشور، ما از تولیدات فرآورده بالادستی متانول دست بکشیم و زنجیره ارزش متانول تا دست یابی به پلی پروپیلن ادامه یابد بسیار خرسند کننده است اما در نظر داشته باشید که به هر حال شرکت UOP یک شرکت امریکایی-اروپایی است، اما با بازگشت احتمالی مجدد تحریم‌ها اگر این شرکت لاینس مذکور را در اختیار ما قرار ندهد، پتروشیمی دنا مجبور خواهد شد همین تکنولوژی را از سایر لیسانس‌ها خصوصا چینی‌ها تامین کند و آن زمان احتمال اینکه شما نتوانید پساب پتروشیمی را به صورت کامل تصفیه کنید وجود دارد.
این نقد در کنار نقدهای دیگری از جمله محصور بودن استان در میان کوه‌ها، بحران کم آبی و کاهش دبی آب رودخانه بشار، نابودی طبیعت بکر منطقه و هزاران دلیل دیگر اما ماند تا رسید به امروز که این پتروشیمی با بحران پسآب مواجه شده است؛ پسآب‌هایی که دامان دشت های یاسوج را آلوده کرده است.
حالا بسطامی، مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: بر اساس کمیته ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست مجوز فعالیت این واحد مشروط و مقید به رعایت کامل و دقیق مفاد مندرج در گزارش ارزیابی اعم از برنامه مدیریت و پایش زیست محیطی که شامل تعهدات کارفرما و الزامات زیست محیطی و گزارش سلامت بوده، صادر شده است و در صورت عدم رعایت پایش و کنترل آلودگی در چارچوب ضوابط و قوانین محیط زیست با واحد صنعتی عنوان شده، خواهد شد.
بحث سقاوه و احداث پتروشیمی اش اما به همین‌جا هم ختم نمی‌شود و در این میان اخباری مبنی بر مشکل دار بودن زمین این طرح نیز وجود دارد که در دست بررسی است که در گزارشات آینده نفتی‌ها به آن خواهیم پرداخت .
اما سوالی که در این میان وجود دارد این است که در حالی که تجربه و صد البته از لحاظ علمی ثابت شده احداث مجتمعات پتروشیمی در مناطق گرمسیری با جمعیت کمتر، اکوسیستم خشک تر، و نزدیک به سواحل خلیج فارس برای دریافت خوراک گاز عسلویه و صادرات محصول، تامین آب از طریق سدهای موجود در آن منطقه و عدم آلوده کردن سفره‌های آب زیرزمینی استان، مناطق بسیار مناسب تری نسبت به منطقه سردسیری شمال و شمال غرب جهت احداث پتروشیمی هستند؛ چرا در این استان که حداقل این شرایط را دارد اقدام به احداث این مجتمع پتروشیمی شده است؟ و بر فرض جنبه اقتصادی و اشتغالزایی این طرح ها هم باید گفت آیا هیچ اقدام بهتری نمیشد در این منطقه انجام داد؟
اکنون منتقدان و علل الخصوص ساکنان اطراف این مناطق با نظر به این که طرح های پتروشیمی جزو آلوده کننده ترین طرح های زیست محیطی در دنیا هستند معتقداند که به دلیل همین تبعات زیست محیطی مسلماً برای گرفتن مجوز و اجرای این طرح در چنین دشت وسیعی باید حساسیت های زیادی در نظر گرفته میشد که به نظر میرسد که خیلی هم جدی نگرفته شده اند .
با این که بسیاری از منتقدین و فعالان زیست محیطی عقیده دارند صدور مجوز‌های این طرح و تایید آن تحت فشار‌های سیاسی بوده و منافع اقتصادی به مسائل زیست محیطی ترجیح داده شده است سرانجام باید دید سرنوشت این دشت وسیع و این مجتمع پتروشیمی به کجا ختم خواهد شد.

شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از گروه خبری تحلیلی نفتی ها،تاریخ انتشار:25آذر1398،کد خبر: 27319،naftiha.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین