شعار سال: این روزها که قیمت ارز روند صعودی بی سابقهای به خود گرفته است، برخی کالاها و خدمات در داخل هم مسیر افزایش قیمت را در پیش گرفته اند که زمزمه احتکار نیز از آن شنیده میشود. دراین گزارش ضمن مراجعهای میدانی به بازار، به برخی راهکارها از زبان مسئولان اتحادیههای مرتبط نیز پرداخته ایم.
گرانی در قطعات خودرو
بازار قطعات یدکی خودرو از جمله بازارهایی است که همواره از افزایش قیمت ارز تاثیر پذیرفته است. به یکی از مکانیکیهای تعمیرات خودروهای چینی در خیابان آزادی پایتخت مراجعه میکنیم، قطعه یدکی که پیش از این ۸۰۰ هزار تومان بوده است توسط متصدی این مکانیکی یک میلیون تومان اعلام میشود، این قطعه برای تعمیرات موتور این نوع خودروهای وارداتی کاربرد دارد، اما نرخ آن افزایش یافته و نکته مهمتر این که وقتی از مکانیک مذکور، این قطعه را برای انجام کار مطالبه میکنیم، نمونه استوک (دست دوم نزدیک به نو) آن را نشان میدهد و میگوید: اگر استوک نخرید و نو بخرید بهتر است. با این حال قطعه نو نیز اکنون وجود ندارد و مکانیک مذکور وعده تهیه آن را به قیمتی بالاتر از گذشته از دوستانش در بازار میدهد. با مراجعه به یکی از مکانیکیهای خیابان تختی در تهران نیز نتیجه مشابهی به دست میآید؛ این مکانیک با بیان این که افزایش قیمت ارز دراین روزها موجب گرانی و احتکار برخی قطعات یدکی خودرو شده است، میافزاید: قیمت برخی قطعات که تا چند روز پیش ۳۰۰ هزار تومان بود الان ۴۰ یا ۵۰ هزار تومان افزایش یافته است یا وقتی به بازار مراجعه میکنیم، پاسخ میدهند که موجود نیست و معلوم است که میخواهند گرانتر بفروشند یا احتکار کنند. وی معتقد است این موضوع فقط ویژه قطعات خودروهای خارجی نیست و برای قطعات ایرانی نیز متاسفانه گاهی وجود دارد.
کشف ۵ هزار بسته انواع مواد شوینده تقلبی
در همین حال در لابه لای اخبار، فرمانده انتظامی شرق استان تهران از کشف پنج هزار و ۳۶۸ بسته انواع مواد شوینده تقلبی به ارزش سه میلیارد ریال در شهرستان ورامین خبر داد. سردار «کیومرث عزیزی» اظهارکرد: ماموران در بازرسی انجام شده، ۱۳۴۲ بسته ۴ عددی انواع مواد شوینده با برندهای تقلبی کشف کردند.
متخلفان طوری مجازات شوند که جرئت تخلف نیابند
علیرضا رضایی قهرودی رئیس اتحادیه عمده فروشان مواد شوینده و پاک کننده، در پاسخ به پرسش خراسان درباره این که اتحادیه برای جلوگیری از احتکار و گران فروشی در مواد شوینده چه برنامهای دارد؛ به خبرنگار ما میگوید: باید کاری کنیم متخلف جرئت خلاف کردن نداشته باشد و متخلفان باید طوری مجازات شوند که دیگر کسی جرئت خلاف نداشته باشد. به گفته وی تا چندی پیش قیمت مواد شوینده مقداری بی ضابطه بود، ولی با افزایش تولید در این بخش با مشارکت بسیج و سپاه و وزارت صمت، مقداری شرایط بهتر شد، اما قطعا افزایش قیمت ارز به دلیل تاثیر روی قیمت مواد اولیه، بر قیمتها دراین بخش نیز ناخواسته تاثیر میگذارد. رضایی با اشاره به برخی احتکارهای گسترده مواد شوینده در گذشته ادامه میدهد: اتحادیه ما دو نفر بازرس دارد و بازرسهای اتاق اصناف و صنعت و معدن هم جداگانه فعالیت و نظارت میکنند، اما بنده معتقدم دستگاههای قانونی آن طوری که باید در برخورد با تخلفات اعمال قانون نمیکنند.
بگذاریم بازار با ساز و کار خودش کار کند
محمدرضا نجفی منش، رئیس انجمن همگن قطعه سازان کشور و استان تهران نیز در پاسخ به این که چه نظارتی در شرایط کنونی باید بر بازارها اعمال کنیم، میگوید: اگربگذاریم بازار با ساز و کار خودش کار کند نیازی به نظارت نیست، با توجه به این که قیمت دلار از ۱۰ هزار تومان اکنون به بیش از ۲۱ هزار تومان افزایش یافته، طبیعی است مقداری قیمتها تفاوت کند، ولی اگر بگذاریم بازار کار خودش را انجام دهد قیمتها متعادل میشود و هر چه بیشتر برای کنترل قیمت دخالت کنیم، کار بدتر میشود. وی در پاسخ به این که الان وضعیت در بازارهای پولی کشور سیر طبیعی خود را از دست داده و در نتیجه باید نظارت بیشتری بر بازارها اعمال شود، میگوید: احتکار زمانی اتفاق میافتد که قیمت یک قطعه ۱۰ تومان باشد و شما بخواهید اجبار کنید به ۸ تومان فروخته شود، ولی اگر قیمتها سیر طبیعی داشته باشد، کسی دنبال احتکار نخواهد بود. نجفی منش با اشاره به این که مدتی است به دلیل تحریم ها، واردات قطعات به سختی انجام میشود، ادامه میدهد: البته برخی از این محصولات درحال داخلی سازی شدن است که قیمتهای محصولات داخلی سازی شده برای مصرف کننده تا حالا خوب بوده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از روزنامه خراسان، تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۳۹۹، کد خبر: ۷۰۰۸۶۳، www.khorasannews.com