شعار سال: عرفان حاجبابایی: کمتر باشگاهی وجود دارد که از پیروزی در یک پرونده شکایت بازیکن یا مربی خارجی خبر بدهد و مدیران باشگاهها در مصاحبههای خود اکثراً از شکست خوردن در پروندههای مورد اختلاف در فیفا و دیوان داوری ورزش خبر میدهند، اما در این میان چه اتفاقی رخ داده است که اکثر تیمهای ایرانی نمیتوانند از حق خود در دادگاهها و دیوانهای حل اختلاف ورزشی دفاع کنند؟
دعوتنامهها و پیشقراردادهای تعهدآور
حدود دو سال قبل شوکی بزرگ به استقلال وارد شد. یازالده گومز، بازیکنی که از طرف باشگاه استقلال دعوت شده بود تا برای انجام تستهای پزشکی و مذاکرات به ایران بیاید بعد از گذشت یکسال شکایتی از باشگاه استقلال مطرح کرد که درصورت تایید آن در فیفا باشگاه استقلال محکوم به پرداختن حدود هفتصد هزار دلار به او میشد. اتفاقی که رخ نداد و مدیران باشگاه استقلال با دفاعیات خود در فیفا موفق شدند از این خطر فرار کنند. اما رسانهای شدن این پرونده یک بعد کمتر دیدهشده را به دنبالکنندگان فوتبال نشان داد؛ پیشقراردادها و دعوتنامهها تحت شرایطی میتوانند تعهدآور باشند؟
امیرارسلان اسکندری، کارشناس حقوق ورزش، درباره تعهدآور بودن پیشقراردادها و دعوتنامهها گفت: «احتمال محکوم شدن باشگاهها از این طریق وجود دارد. در قرارداد و به طور خاص قراردادهای فوتبالی یک اصطلاح به نام Essentialia negotii یا همان موارد اصلی که شکل دهنده یک قرارداد معتبر هستند. وقتی شما دعوتنامهای میفرستید، باید دقت کنید که دعوت نامه ارسال شده، تمام اجزای یک قرارداد را نداشته باشد و نتیجتاً تعهدی الزامآوری برای باشگاه ایجاد نکند. ارسال دعوتنامه هم اگر بدون در نظر گرفتن دانش مربوط به حوزه حقوق فوتبال ارسال شود، میتواند برای باشگاهها مسئولیت ایجاد کرده و مشکل ساز شود.»
این کارشناس حقوق ورزشی تاکید میکند: «برای کسی که پرونده را بررسی میکند (قاضی) محتوای متن ارسال شده اهمیت دارد و نه عنوان. اگر دعوتنامه شما شروط اولیه قرارداد را داشته باشد، آن را هم به عنوان یک قرارداد معتبر میپذیرد و این موضوع یعنی دعوتنامه شما الزام ایجاد کرده است. شروط اولیه قرارداد شامل وظایف طرفین، مبلغ، مدت همکاری و امضای طرفین است.»
تناسب داشتن جریمهها با تخلفات؛ موضوعات تاثیرگذار، اما از یاد رفته
تناسب داشتن جریمهها با تخلفات بازیکن یکی از موضوعات مهمی است که در زمان فسخ قرارداد فراموش میشود. موضوعی که باعث شده تا تیمهای ایرانی در پروندههای زیادی نتیجه نگیرند و فشار شدید مالی را بابت این شکستهای پیدرپی تجربه کنند.
اسکندری درمورد تناسب داشتن جریمه و نحوه اعمال جریمه میگوید: «باشگاهها باید این موضوع را در نظر داشته باشند که جریمه باید بر اساس یک آییننامه انضباطی و طی یک رویه رسیدگی درست، صورت گیرد. این آییننامه انضباطی باید توسط بازیکن به امضا رسیده باشد و بازیکن جزییات آن را در زمان انعقاد قرارداد پذیرفته باشد. علاوه بر این باید این موضوع را ذهن داشت که رویه این آییننامه انضباطی باید به درستی طی شود. یعنی نمیتوان بهصورت ناگهانی تصمیم بگیرید، اگر بازیکن سه جلسه در تمرین حاضر نشد، قرارداد خود را با او فسخ کنید. فیفا تاکید جدی دارد که مراحل درست طی شود و طرفین از حقوق خود سو استفاده نکنند. برای مثال بهتر است باشگاه در ابتدا به بازیکن یک اخطار بدهید و اگر به رفتارش ادامه داد یک اخطار دیگر برای او بفرستد. در ادامه او را بهصورت حداقلی جریمه کنید و کمکم جریمه را افزایش بدهید و اگر درنهایت مطمئن شدید بازیکن به این مسائل توجهی ندارد، قرارداد او را یک طرفه فسخ کنید. اما اگر این شرایط را رعایت نکردید و در ابتدای کار سراغ فسخ رفتید، قطعاً فسخ غیرموجه است و مشکلاتی برای باشگاه ایجاد میشود. این نکته بسیار ارزشمند است که کمتر مورد توجه باشگاههای ایرانی قرار گرفته و مشکلاتی ایجاد کرده است»
شعار سال با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبر آنلاین، تاریخ انتشار خبر: ۶ مهر ۱۳۹۹، کد خبر: ۱۴۳۶۷۶۱، www.khabaronline.ir